Gündem
Konut Krizinin Ayak Sesleri: Artan Kira Fiyatları
Türkiye Raporu 3 Temmuz tarihli kamuoyu yoklaması sonuçlarıdır Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5-11 Haziran 2022 tarihlerinde…
Türkiye Raporu 3 Temmuz tarihli kamuoyu yoklaması sonuçlarıdır
Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5-11 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Enflasyon her şeyin fiyatını etkilediği gibi kira fiyatlarını da fazlasıyla etkilemiş durumda. TÜİK’in verilerine göre, 2021 yılının mayıs ayında %16,59 olan enflasyon, geçtiğimiz mayıs ayında %73,50’ye kadar çıktı. Yüksek enflasyon kaynaklı zamlardan ev kiraları da nasibini aldı. Bunun sonucunda özellikle ev kiralamak durumunda olanların durumu oldukça zorlaştı. Bütün bu yaşananlardan sonra, hükümet konuyla ilgili bir adım attı. Buna göre, TBMM Genel Kurulu’ndan geçen önerge ile birlikte 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olmak şartıyla, konut kiralarına yapılacak zam maksimum %25 oranında olacak şekilde sabitlendi. Söz konusu önerge yürürlüğe girdiği 11 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Kiracılar bu yeni gelişmeyle birlikte kısmen de olsa rahatlamış durumda.
Biz de Türkiye Raporu olarak Haziran ayı ikinci raporumuz için topluma kira fiyatlarını sorduk. Toplumun %49’u kira fiyatlarında yaşanan artıştan ötürü endişeli. Bunun yanında, %8’i taşınmak istemediği halde taşınmak zorunda kaldığını belirtiyor. %9’luk kesim ise taşınmak istediği halde taşınamadığını ifade ediyor. Yani, toplumun geneline baktığımız zaman, %66’lık bir kesim kira fiyat artışlarından etkilenmiş durumda.
Yaş gruplarını incelediğimiz zaman ise kira artışlarının en çok orta-üst yaş grubunu etkilediğini görüyoruz. Kira fiyatlarındaki artışın endişe seviyelerini yükselttiğini belirtenlerin en yüksek olduğu yaş grubu %54 ile 45-54 yaş grubu iken %53 ile 55-64 yaş grubu ikinci sırada. Üçüncü sırada ise %52 ile 35-44 yaş grubu var.
Çalışma gruplarına baktığımız zaman sonuçların birbirine yakın olduğu görülüyor. Kira fiyatlarındaki artışın en çok etkilediği grup %55 ile maaşlı devlet çalışanları. İkinci sırada ise %54 ile kendi hesabına çalışanlar/işverenler yer alırken üçüncü sırada ise %51 oranla ücretli özel sektör çalışanları yer alıyor.
Otomobil ve hafif ticaride satışlar yüzde 9,3 azaldı
Sigorta Sektörü Teknik Zarara Rağmen %74 Büyüdü!
Murat Ergin: Konutta son düzenleme fiyat artışlarına çare olur mu?