Gündem
AKP’den kopan muhafazakâr Kürt seçmeninin eğilimi ne yönde?
Ankara kulislerinde bugünlerde AKP’nin MHP’yle ortaklık, söylemde sertlik ve hızlı politika değişikliği gibi gerekçelerle tabanından kopan muhafazakâr Kürt seçmenle yeniden…
Ankara kulislerinde bugünlerde AKP’nin MHP’yle ortaklık, söylemde sertlik ve hızlı politika değişikliği gibi gerekçelerle tabanından kopan muhafazakâr Kürt seçmenle yeniden bağ kurma çabasında olduğu konuşuluyor. Araştırmacılara göreyse AKP’den kopanlar ağırlıkla kararsız seçmen bloğunda ve muhalefetin politikalarını yakından takip ediyor.
2015 yılının ikinci yarısında, 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından Türkiye’de Kürt sorunu yeniden çatışmaların konusu haline geldi. 2015 öncesinde ‘çözüm süreci’ adıyla yürütülen dönemde, AKP iktidarı silahların bırakılması amacıyla Kürt siyasetiyle görüşmeler yürütmüştü. 7 Haziran sonrasındaysa silahlar yeniden devreye girmiş ve çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetmişti.
Çatışmaların odağındaki Kürtlerin yaşadığı şehirlerdeki seçmenler bu süreçten sonra AKP’yle MHP’nin ortaklığına, hemen ardından da cumhur ittifakıyla birlikte hareketine tanıklık etmişti.
Son dönemlerdeyse iktidar kanadının, kendisinden uzaklaştığını düşündüğü muhafazakâr Kürt seçmenle yeniden ilişki kurmaya çabaladığı belirtiliyor. Öyle ki AKP’nin Kürt vekillerinin ‘kanaat önderleri’ ile sık sık toplantılar yaptıkları, MHP’yle işbirliğinin Kürt seçmene olumsuz yansımayacağını anlattıkları Ankara kulislerinde konuşuluyor. Hatta bazı bakanların önümüzdeki günlerde Kürt seçmenin yaşadığı bölgelere sık ziyaretler düzenlemesi ve burada ‘olumlu mesajlar’ vermeleri bekleniyor.
Peki, AKP’nin muhafazakâr Kürt seçmeninin eğilimi ne yönde? Kopuş söz konusu mu? Kopuş varsa seçmen nereye yöneliyor?
Genç: AKP yüzde 35’ini kaybetti
Bu soruların cevaplarını Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Merkezi’nden Yüksel Genç ve araştırmacı Reha Ruhavioğlu veriyor.
Diken’den Altan Sancar’a açıklamalarda bulunan Genç, AKP’nin Kürt seçmen kitlesinin yüzde 35’inin partisinden koptuğunu dile getiriyor. Genç’e göre, bu kitlenin bir bölümü kararsız bloğuna geçmiş durumda. Genç koğuşun nedenlerini ise, “AKP’den kopma süreci 2015 sonrası Kürt sorununda çatışma ve gerilim politikalarını benimsemesinin ardından başladı. Bu durum hem bölgedeki hem de büyükşehirlerdeki Kürt seçmeni huzursuz etmeye başladı. AKP’den ilk kopan kitleler Kürt seçmenler oldu. Çünkü AKP’ye oy verme nedenleri büyük oranda zayıflamaya başladı” sözleriyle açıklıyor.
Genç’in aktardığına göre, Kürt seçmenin bir bölümü AKP’yi Kürt kimliğini önemseyen bir parti olarak tanımlıyordu, toplumsal ve ekonomik statü paylaşım sürecine dâhil olabileceklerini umuyordu. Genç bu kitleyi, ‘Kürt sorununa dair hassasiyetleri olan, ancak devletten gelecek faydaları da gözeten’ grup olarak tanımlıyor.
‘MHP’lileşen AKP’
Genç bu kitlenin kopuşunu şöyle anlatıyor: “AKP, MHP ile kurduğu ittifakı, yeni Türkiye formunu Türk-İslam sentezine uygun biçimde karakterize etmeye başladı. Kürt seçmen bir süre bunun taktiksel olduğunu düşündü. Fakat son iki üç yıldır, bunun taktiksel olmadığı ve MHP’lileşen bir AKP profilinin açığa çıktığını gördü. Ekonomik krizin de kendisini derinden hissettirmesiyle yaşanan yoksullaşma sonucu, kaynak paylaşımı konusunda da artık gözetilebilir bir pozisyonda olmadıkları kanaati geri dönüşsüz biçimde oluşturdu ve AKP’den uzaklaşmaya yol açtı. AKP’den kopan Kürt seçmen oranı yüzde 35 bandında. Bunların 13’lük bandı henüz kararsız. Geri kalan kesimse farklı siyasi partilere dağılmış durumda.”
Genç’e göre, kopan ve farklı siyasi partilere kayan kitleler henüz konsolide olmadı. Kitlelerin, muhalefet partilerinden kendilerine dair beklentileri olduğunu ve bunların karşılanmaması halinde bu seçmen grubunun kararsız blokta kalabileceği veya yeniden AKP’ye dönebileceğini dile getiriyor.
‘Ne olacağını muhalefet belirleyecek’
Genç’e göre, AKP’lilerin son dönemde yaptıkları belirtilen görüşmelerin kopan kitle açısından bir faydası olmayacak: “Kopanların ciddi bir bölümü geri dönüşü olmayan biçimde uzaklaştı. Şu pozisyonda bu tip görüşmeler, AKP’ye bir iki puan dışında pek seçmen kazandıracak gibi görünmüyor. Muhalefet beklentiye uygun dönüşmemekte ısrar ederse, geleneksel oy davranışlarının tekrarlaması pekâlâ mümkün olabilir. MHP ile kurduğu söylem birliği ortada. Ekonomik kriz ve işsizlikle nasıl baş edebileceği, bunu nasıl çözebileceği konusunda açık bir politika sunmak yerine daha spekülatif bir profil çiziyor. Kürt seçmen çok kararlı görünse bile günün sonunda neyin ne olacağını aslında muhalefet belirleyecek.”
Ruhavioğlu: Oy desteği en çok aşınan parti AKP
Araştırmacı Reha Ruhavioğlu ise AKP’ye oy veren kitlenin dörtte birinin partiden kopma eğiliminde olduğunu dile getiriyor. Ruhavioğlu’na göre, son bir yılda seçmen kitlesi en fazla aşınan parti AKP.
Ruhavioğlu da Yüksel Genç gibi muhalefetin AKP’den kopan Kürt seçmene yeteri kadar güven vermediği görüşünü savunuyor.
Yazının tamamı burada.