Genel
ABD enflasyonunun yüzde 8,1’e gerilemesi bekleniyor; Piyasalar sert satışlar sonrası soluklanabilir
Reuters’in dün sabah saatlerinde servis ettiği habere göre, TCMB ve BDDK bankalardan kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında…
Reuters’in dün sabah saatlerinde servis ettiği habere göre, TCMB ve BDDK bankalardan kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında yapmalarını istedi. Son dönemde, döviz piyasasına yönelik peşi sıra gelen önlemler mevcut olan kırılganlığı biraz daha pekiştirdiğini düşünüyoruz.
Bankaların sunmuş oldukları döviz platformlarının işleme kapatılması, müşterilerin bankaların sunmuş olduğu internet / mobil şubeye yönlendirilmeleri ve bu kanallarda spreadlerin (alım satım marjlarının) açılması ve en son olarak da getirilen 6 saatlik zaman kısıtının yarardan ziyade zarar getirme ihtimali olduğunu not düşmek istiyoruz. Fiyat oluşumu ve aktarım mekanizmasının kaybolması, ister istemez fiyat duyarlılığının da kaybolmasına neden olarak arzulananın tam tersi yönünde sonuçlara sebebiyet verebilir.
Uzun bir süredir kamunun süregelen desteği ile 14,95 seviyesinin altında seyreden USDTRY kuru, yukarıda da söz ettiğim sebeplerin yanı sıra, yurtdışında da havanın ciddi mânâda bozması ile bu sabah 15,33 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. USDTRY kurunda risk yukarı yönlü görülüyor. Teknik bir bakış açısıyla, tarihin en sert işlem çubuğu olan 20 Aralık 2021 tarihi baz alınırsa, 18,40 – 10,25 hareketinin %61,8 düzeltme seviyesi 15,29 seviyesine denk geliyor ve bu sabah bu seviyenin de aşıldığını görüyoruz. Yine teknik bir bakış açısıyla, yükseliş isteği devam ederse, yukarıda 16,48 seviyesine varan bir harket bizleri şaşırtmayacaktır.
Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut finansmanına yönelik açıkladığı 3 ayrı pakete dün bültenimizde kısaca değinmiştik. İlk kez konut sahibi olacaklara ve döviz/altını bozup konut alacaklara düşük faizli kredi imkanı ile üreticiye inşaat tamamlama desteği getiriliyor. Lâkin, konut fiyatlarındaki yaşanan patlamanın ana sebebi, enflasyonun altında kalan faizle yaşanan kurun patlamasının yarattığı maliyet etkisidir. Hatırlamak gerekirse, inşaat maliyet endeksi Şubat ayında yıllık %113 artmış, konut fiyatları ise %90 yükseliş kaydetmişti. Konut fiyatlarında yükselişi durdurmanın da yolunun negatif reel faizle kredi verip talebi yükseltmek olmadığını düşünüyoruz.
Yurtdışı cephede ise yaşanan sert türbülans ara ara dinse de genel olumsuz tema pek de değişmiyor: Enflasyon, savaş ve Çin’deki izolasyonlar. Bu nedenle ortaya çıkan olumsuz hava da ister istemez tüm finansal varlıklarda sert kayıplara neden oluyor. Dün bültenimizde ele almaya çalıştığımız üzere, kredi ile alınan pozisyonların hızla kapanmaya başlaması, küresel çapta likidasyon eğilimine sebebiyet veriyor. Örneğin, Nisan başında 48bin seviyesinde olan Bitcoin dün sabah saatlerinde 30bin doların da altını test etti; bazı alt coinlerde özellikle de stabil coinlerde büyük çöküşler yaşandı. Bu sert hareketler piyasa genelinde olumsuz etki yaratmış olabileceğini göz ardı etmiyoruz. Baz metallerde de durum pek de farklı değil. Demir cevheri ve alüminyum küresel resesyon endişesi nedeniyle sert bir şekilde satış baskısına maruz kalıyor.
Piyasaların kılavuz kargası, risksiz veya borçlanma araçlarına gösterge olarak kabul edilen (ABD dolarının piyasa faizi) 10 yıllık devlet tahvil getirisi dün sabah %3,20 seviyesini test ederek son 3,5 senenin zirvesine yükselmesi, piyasalarda yaşanan fiyatlama davranışı hakkında önemli ipuçları veriyor. Daha basit bir anlatımla, piyasalar, FED’den oldukça kuvvetli bir faiz artış beklentisi içindeler ve buna rağmen enflasyon korkusunun hâlen daha etkili olmaya devam ettiğini düşünüyoruz. Takdir edersiniz ki, faizlerin artacak olması da, ekonomik yavaşlama beklentilerini yani resesyon kaygısının ivme kazanmasına neden oluyor.
Risk iştahının göstergesi konumuda ABD borsası Nasdaq endeksinin Pazartesi günü %4,3 düşmesi ve 2022 yılında kaybının %26 seviyesine ulaşması ardından dün akşam 10 yıllık tahvil faizlerinin psikolojik %3 seviyesini altına gerilemesi ile hisse senetlerinin de sert satışlar ardından bir nebze de olsun soluklanma fırsatı yakaldıklarını görüyoruz: Nasdaq dün geceyi %1 yükselişle tamamldı.
ABD tahvil faizlerinin dün %3,20 seviyesini test ederek uzun bir süre önce işaret ettiğimiz Ekim 2018 zirvesinin kıyısına kadar gelmesi ardından getiri arayan alıcıların da desteği ile bir tavan veya en azından bir duraksama dönemine girebileceğimizi düşünüyoruz. Benzer bir şekilde DXY’nin de 104 seviyelerinde duraksama ile karşı karşıya kalma ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Altının ons fiyatı bu sabah işaret ettiğimiz 1,820 – 1,830 dolar bandına kadar geriledi. Bu seviyeler, 1,815 seviyesine zarar kes yazılarak alım yönünde denenebileceğini düşünüyruz. DXY ve ABD tahvil faizlerinde beklenen duraksamaya paralel (her ne kadar ‘acı’ tam olarak bitmese de) EUR ve GBP cephesine, kademeli bir şekilde, yatırımcı gözü ile, alım yönünde bakmakta yarar görüyoruz.
Türkiye cephesinde ise kırılganlık yüksek seyretmeye devam ediyor. Para politikasına yönelik endişeler ve yurtdışı piyasalarda küresel bir sorun haline gelen enflasyona karşı merkez bankalarının peşi sıra faiz artırımlarına gitmesine rağmen, Türkiye’de adım adım hiperenflasyon tehlikesinin yaşanması ile, yabancı indinde Türkiye’nin risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi de dün 700 baz puan seviyesinin üzerine yükseldi (Lehman Brothers sonrası -2008 küresel krizi- en yüksek seviye). 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik getirisi %25,40 seviyesine yükselerek son 1,5 ayın zirvesinde! USDTRY kurunda teknik hareketin de yardımı ile risk yukarı görünmeye devam ediyor. BİST100 endeksi ise bu olumsuz tablodan olumlu finansalların ışığında ayrışarak dün günü %1 yükselişle tamamladı.
ABD’de bugün KKTC saati işle 15:30’da açıklacak TÜFE enflasyonu önemle takip edilecektir. Nisan ayında enflasyonun Mart ayında yükseldiği 40 senenin zirvesi olan %8,5 seviyesinden %8,1’e gerilemesi bekleniyor. Böyle bir gerçekleşme, neredeyse Eylül 2021’den bu yana ilk kez enflasyonun gerilediği anlamına gelecektir.
Reuters haberleri bu sabah ilk sıraya, Ukrayna’nın, Avrupa’ya akan (Ukrayna üzerinden) Rus gaz akışını askıya almaya hazırlandığı yönde haberi koymuş. Elbette haberin doğaz gaz fiyatlarına etki ettiğini de görüyoruz. Henry Hub doğal gaz fiyatları dün 6,4 usd/mmbtu seviyesine kadar gerilemesi ardından bu sabah yeniden 7,5 dolar seviyesine yükseldi. Avrupa Birliği, Rus petrolünün yasaklanması için destek bulmaya çalışırken, büyük üreticiler, talep iyileştiğinde boşluğu doldurmakta zorlanabilecekleri konusunda uyarması ardından Brent cinsi petrolün de varil fiyatı kabaca 3 dolar yükselerek 104 dolar seviyesine geldi.
Yeni gün başlangıcında, Asya hisseleri iki yılın en düşük seviyesinden toparlandığını görüyoruz. Dünyanın büyüme motoru olan Çin’de, üretici fiyatları, küresel emtia maliyetlerindeki artışa rağmen Nisan ayında bir yılın en yavaş hızında yükseldi. Ağır COVID-19 kısıtlamalarının baskısıyla karşı karşıya kalan ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvike ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor. Çin borsası %1,6 yükselişle başı çekerken, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde hafif de olsa yükselişler görüyoruz.
iktisatbank.com