Genel
Z kuşağının ofise dönmek için tek şartı var: Yüksek maaş!
Uzaktan çalışma iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olmayı sürdürüyor. Araştırmalar, özellikle Z kuşağının tam zamanlı olarak ofise dönmeyi düşünmediğini gösteriyor...
Uzaktan çalışma iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olmayı sürdürüyor. Araştırmalar, özellikle Z kuşağının tam zamanlı olarak ofise dönmeyi düşünmediğini gösteriyor. Esnek çalışma şartları da dahil olmak üzere birçok avantajı elinin tersiyle iten Z kuşağı, sadece daha yüksek maaş şartıyla tam zamanlı olarak ofise dönmeye onay veriyor.
Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, Axios Harris tarafından yapılan bir anket, Z kuşağı çalışanlarının neredeyse yarısının daha esnek bir şirkette çalışmak için maaşlarında kesintiye gidilmesini kabul edeceğini söylüyor. Z kuşağının dörtte üçü ise aradıkları en büyük avantajın iş yeri esnekliği olduğunu belirtiyor.
Faturaları esneklik değil maaş ödüyor
Ancak bu araştırma, çalışanların artan ekonomik istikrarsızlık ve yükselen yaşam maliyetlerini ıskaladığını gösteriyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Z kuşağına dahil olan yaşça en büyük kesim iş gücüne aktif olarak katılıyor ve kira ödüyor. Z kuşağı, muhtemelen yetişkin olarak ikinci resesyon dönemine şahitlik ediyor. Yüksek enflasyon nedeniyle ev almak hatta daire kiralamak bile Z kuşağı için imkansız görünmeye başlıyor. Bu şartlar altında, alacağı ücrete öncelik vermemek için belli bir yaşanabilir ücret düzeyine ulaşılması gerekiyor.
Z kuşağı iş yeri esnekliği ne kadar önemli olsa da faturaları ödeyenin yüksek maaş olduğunu biliyor. Kaliforniya merkezli Muse Global School anketine göre, Z kuşağının yaklaşık yarısı iş gücüne katılım için piyasa ortalamasının yüzde 20 ya da daha üzerinde bir ücret talebinde bulunuyor.
Daha yüksek maaş talebi, giriş seviyesindeki çalışanların da işten atılmaya başlamasının nedeni olarak öne çıkıyor. TalentLMS tarafından yapılan anket de bunu gösteriyor. Buna göre işlerini bırakacaklarını söyleyen Z kuşağı üyelerinin bir numaralı nedeni daha yüksek bir maaş almak. Yakın tarihli bir Deloitte raporu da son iki yılda işlerini bırakan Z kuşağı ve Y kuşağı çalışanların en büyük motivasyon kaynağının yüksek maaş olduğunu kanıtlıyor.
Z kuşağının aidiyeti zayıf
Z kuşağı uzaktan çalışma sayesinde esnek çalışmayı en iyi deneyimleyen kuşak olarak kabul ediliyor. Bu durum, Z kuşağının çalıştığı kuruma yönelik aidiyetinin düşük seviyede kalmasına yol açıyor. Z kuşağı bireyleri kendilerini işleriyle tanımlamaktan yana bir tavır sergilemiyor.
The Center for Generational Kinetics Başkanı Jason Dorsey, Z kuşağının daha iyi saatler, daha az stresli işler ve kişisel tercihleriyle uyumlu işler aradığını söylüyor. Dorsey’e göre Z kuşağı kimliğini iş dışında sergilemeyi tercih ediyor. Bu durum da maaşları yetersiz ya da yakınlarına kıyasla düşük olduğu takdirde, çalıştıkları iş yerinden uzaklaşmakta sorun yaşamamalarına neden oluyor.
Finansal pragmatizm
21 yaşında bir içerik üreticisi olan Jack Ching, “Z kuşağı çalışanları, yaptıkları iş için uygun bir ücretin yanı sıra işverenlerinden belli bir seviyede karşılıklı saygı bekliyor. Bunlar, diğer nesillerin de istediği şeyler olabilir ancak Z kuşağının bir iş, özellikle de giriş seviyesi bir iş uğruna bu talebinden vazgeçmeye daha az istekli olduğuna inanıyorum” diyor.
Dorsey ise Z kuşağının daha fazla maaş teklif eden ve aynı zamanda kendi yaşam tarzlarına en çok uyan işlere yöneldiklerini, bunun da ‘finansal pragmatizm’ trendini başlattığını söylüyor.
Maaşa öncelik veriyorlar
Pandemi sürecinde, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü iş piyasasıyla karşı karşıya kalan Z kuşağı, bugün daha güçlü bir iş piyasasıyla karşı karşıya. Ancak bu kez de yüksek enflasyonla boğuşmak zorunda kalan Z kuşağı kendine bir güvenlik ağı yaratmaya çalışıyor. Dorsey, Z kuşağının şu anda yüzde 3,6’lık bir işsizlik oranına sahip bir ekonomide daha yüksek ücretli işler aramasının nedeninin de bu olduğunu belirtiyor. Dorsey’e göre Z kuşağı başlangıç maaşına pandemi öncesine kıyasla çok daha fazla öncelik veriyor.
Resesyonun şiddetiyle ilgili olasılıkların olumsuz yönde artması da esnek çalışma koşulları, yüksek maaşın epey altında bir koşul olarak kalıyor. Wonsulting COO’su Jerry Lee, Z kuşağı çalışanlarının kişisel maaş eşiğine ulaştıklarında genellikle evden çalışmak için pazarlık yaptıklarını söylüyor.
Yine de esnekliğin Z kuşağı için önemini yadsımamak gerekiyor. Meseekna CEO’su Akhila Satish, “Genç çalışanlar benim deneyimlerime göre genellikle esnekliğe öncelik veriyor. Tecrübeleri arttıkça ise istikrar ve daha yüksek ücrete daha fazla önem veriyorlar” diyor.