Genel
Ukrayna Savaşı: Piyasalar aşırı iyimser
S&P500 (%1.48), DJ30 (%1.05) ve NASDAQ (%2.07) haftanın son işlem gününü ekside kapatırken, riskli varlıkların Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklanan riskleri yeterince…
S&P500 (%1.48), DJ30 (%1.05) ve NASDAQ (%2.07) haftanın son işlem gününü ekside kapatırken, riskli varlıkların Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklanan riskleri yeterince iskonto etmediği görüşleri hala ön planda. ABD istihbarat birimlerinin raporuna göre, Putin Ukrayna’da zaferin yakın olduğunu düşünüyor. Raporda, Putin’in Batı’nın yaptırımları uzun süre sürdürmeyeceğine dair bahse girdiğine de değiniliyor. En önemlisi ise ABD’de Putin köşeye sıkışırsa, nükleer silah kullanabileceği endişesi var.
Market Watch’a göre, Ukrayna Savaşı’nın Afganistan türü bir kaybet-kaybet ihtilafına dönüşmesi, dünya borsalarında %10 düzeltmeye nede olabilir. Avrupa açısıdan riskler daha belirgin. Almanya’da Rus doğal gazına yaptırım uygulanması toplumsal tartışma başlatırken, Rusya’nın Avrupa’ya tek taraflı satış boykotu da söz konusu.
ÜNLÜ & Co gece raporunda, 2022 yılının geri kalanında da jeopolitik sorunlar, yüksek enerji fiyatları, tedarik zincirinde aksamalar, enflasyonist endişeler, artan tahvil faizleri piyasaların ana gündemi olmayı sürdürecek. Aşırı artan risklerin bile bir düzeltmesi olduğu ve Mart ayında olduğu gibi piyasaların güçlü tepkiler verdiği unutulmamalıdır”, gözlemini yapıyor.
Wall Street’te Perşembe gecesi gözlenen satışa karşın, korku endeksi VIX hala görülebilen riskler çerçevesinde düşük sayılacak 22.5 düzeyinde.
Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar MSCI Hisse Endeksi Perşembe gecesini %0.74 kayıpla kapatırken, Nisan ortasında yeşermeye çalışan iyimserliğin alıcı bulamadığının işaretini de vermiş olabilir.
International Institute of Finance “Soaring inflation leads emerging markets into stagflation” başlıklı raporunda, Ukrayna Savaşı’nın enerji ve gıda emtialarında yarattığı köpük sönse de bir çok Gelişmekte Olan Ülkenin stagflasyondan kaçınamayacağını öne sürdü.
ABD istihbaratına göre, Putin Ukrayna’da zaferin yakın olduğunu düşünüyor. Çarşamba günü basına konuşan Rusya Başkanı, Rus ekonomisinin ABD-AB yaptırımlarına başarıyla direnç gösterdiğini öne sürü.
Rapora göre, Ukrayna Savaşı’nda (barış anlaşması yapılmasa da) askeri çatışmaların sona erdiği bir gelecekte, Putin kendisine karşı kurulan Batı cephesinin dağılacağını hesaplıyor. Yani, Ukrayna’da işlendiği iddia edilen savaş suçlarına rağmen yaptırımlar kalkacak. Bu süre zarfında Rusya Hindistan ve Çin talebi sayesinde enerji üretimini kolaylıkla pazarlayıp, Batı’yı dize getireceğini düşünüyor.
İsminin kullanılmasını istemeyen bir ABD istihbarat yetkilisi New York Times’a “Putin’i izole etmekte o denli başarılı olduk ki, akıldışı tepkiler vermesi olasılığı göz ardı edilemez” dedi. “Şeytan 2” adlı nükleer füzenin test ateşlemesinde konuşan Putin açıkça Batı’ya üstüne gelinirse nükleer silah kullanabileceği tehdidini savurdu.
Putin’in Ukrayna Savaşı ve sonrasında jeo-politik ortam analizinin ABD-AB kaynaklarının 90 derece zıddına olduğu göze çarpıyor. Donbas’ta savaşın uzaması, ya da Putin Ukrayna’da istediğini elde etse dahi, yaptırımların kalıcı statüye yükseltilmesi, tüm mali piyasalar için fiyatlanmayan bir risk. Bu senaryoda, jeo-politik risk prim kalıcı olarak yükselirken, maliyet kaynaklı enflasyon baskılarında katılaşma olasılığı yüksek.
Gelişmekte Olan Ülkeler için Mükemmel Fırtına: Şimdi çok daha cesur bir kolektif yaklaşım gerekli
Rusya temerrüdü olasılığı ciddileşiyor