Genel
Türkiye tahvil garanti planı yabancı yatırımcıların ilgisini çekmedi
Türkiye Merkez Bankası’nın döviz çekme planı, bazı uluslararası para yöneticilerinden olumsuz eleştiriler alıyor. Bloomberg News’in 28 Nisan’da bildirdiğine göre, teklif,…
Türkiye Merkez Bankası’nın döviz çekme planı, bazı uluslararası para yöneticilerinden olumsuz eleştiriler alıyor.
Bloomberg News’in 28 Nisan’da bildirdiğine göre, teklif, yatırımcıların dolar bazında garantili %4’lük bir getiri ile yerel tahvil satın almaları için faizsiz lira fonu sağlayacak. Fakat plan son şeklini almış deği ve detaylar hala değişebilir.
Sabit gelirli portföy yöneticilerine göre, bu getiri yeterince yüksek değil ve iki yıllık kilitlenme süresi, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu şiddetli enflasyon göz önüne alındığında cazip değil.
İşte para yöneticileri ve stratejistlerin söyledikleri:
Anders Faergemann, PineBridge:
“Bu, Türkiye’ye yatırım yapmanın veya yapmamanın altında yatan makro eğilimleri ve mantığı değiştirmiyor. Enflasyonun %50’nin kuzeyinde seyrettiği ve ekonomik temellerin genel olarak kötüleştiği Türk yerel tahvillerine yatırım yapmakta zorlanıyoruz. Makro endişeler garantiler ve yeni yatırım araçlarıyla giderilmeyecek.”
Paul McNamara, GAM İngiltere:
“Yüzde 4, ABD doları cinsinden Türk riski için uzaktan rekabetçi bir oran değil, çünkü birkaç ay sürecek bir eurobond’da %5,5 elde edersiniz. Yani bu onu bir lira oyunu haline getiriyor – enflasyon yanıyor ve hükümet görünüşe göre onu azaltmakla ilgilenmiyor, ki bu da çekici değil. Bana öyle geliyor ki birincil piyasa zaten Türk parası olacak.”
Peter Kisler, Trium Capital:
“En az %4 getiri ile 2 yıllık tahvil satın aldığınız bir plansa, ABD oranları %3 olduğu için sorun değil, ancak harika değil; ve 2 yıl boyunca kilitli kalacaksınız. Bir hedge fonu için, ikincil piyasada satamadığınız sürece gerçekten işe yaramaz. 2 yıllık bir kilitlenme süresi olmasaydı daha açık olurdum.”
“Finansman kısmı da belirsiz. Türkiye size serbest para ödünç veriyorsa ve bir getiriyi garanti ediyorsa, bu mantıklıdır, ancak yatırım yapmanız gereken bir tür sermayeniz yoksa, Türkiye için bunu yapmanın anlamı nedir? Size ücretsiz fon sağlayacaklarsa, FX nereden geliyor?”
Delphine Arrighi, Guardcap Varlık Yönetimi:
“Bu, Arjantin’in son döviz krizinden önce sunduğu TÜFE endeksli tahvillere benziyor. Para birimi üzerindeki baskı yoğunlaştığında yardımcı olmadı. Enflasyonu evcilleştirmek ve FX üzerindeki baskıyı azaltmak için ortodoks politikalar olmadan böyle bir plana bağlı kalmanın zor olduğunu düşünüyorum. ”
Manik Narain, UBS
“Bize göre doğası gereği Aralık planına benziyor. Ancak, yatırımcılar 2 yıllık asgari vadeden önce para çekmek isterlerse fonları ne kadar kolay geri gönderebileceklerini bilmiyoruz. Daha da önemlisi, bu planların telaşı Türkiye’nin politika karışımı hakkında cevaplardan daha fazla soru ortaya çıkarma riski var.”
“Kamu maliyesini döviz riskine maruz bırakmak bugün büyük bir risk olmayabilir, ancak özellikle güvenilir bir para politikası duruşu tarafından desteklenmediğinde, orta vadeli yatırımcıya güven vermeyecek bir değişimdir.”
Paul Greer, Fidelity International
“Türkiye konusunda oldukça karamsarız, bu yüzden gerçekten baktığımız veya düşündüğümüz bir şey değil.”
Alışılmışın dışında para politikası, derinleşen ticaret dengesizlikleri ve Nisan ayında %70’e ulaşan enflasyonun bir karışımı, Türkiye’yi dünyanın en negatif faiz oranlarına sahip haline getirdi ve gelişmiş ülkelerin parasal sıkılaştırmayı hızlandırdığı bir dönemde para birimini riske attı. Hükümet, aralık ayında, para biriminin zayıflaması durumunda farkı tasarruf sahiplerine ödemeyi garanti eden devlet destekli mevduat hesaplarını kullanıma sunarak liradaki kayıpları sınırlamak için önlemler aldı.
Bloomberg