Sosyal Medya

Genel

Türkiye Raporu Araştırması:  Vatandaş Şangay Beşlisi’ni bilmiyor

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 4-11 Ekim 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 26 ilde 2000 kişi ile yapılan anket…

Türkiye Raporu Araştırması:  Vatandaş Şangay Beşlisi’ni bilmiyor

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 4-11 Ekim 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 26 ilde 2000 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.

 

2001 yılında kurulan Şangay Beşlisi olarak da adlandırılan Şangay İşbirliği Örgütü bu düzende yeni bir alternatif oluşturmayı hedefliyor. Temelleri 26 Nisan 1996’da Şangay’da Çin, Rusya, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan’ın toplanması ve ‘’Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması’’nı imzalamasıyla atılan oluşum 2001 yılında Özbekistan’ın da katılmasıyla birlikte 6 üye devletli ŞİÖ’ye dönüştü. Örgütün şu anda 8 üyesinin yanında 4 gözlemci ülkesi ve içinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu 9 diyalog partneri bulunuyor.

 

Türkiye 1952’den beri NATO üyesi olmasına rağmen, son yıllarda diğer üye ülkelerle yaşadığı krizler ile birlikte yüzünü Doğu’ya dönmeye başladı. Türkiye’nin diplomatik düzlemdeki yeni stratejisi, Şangay İşbirliği Örgütü ile ilişkileri üzerinden de incelenebilir. 15-16 Eylül tarihlerinde arasında, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde gerçekleşen Şangay İşbirliği Örgütü’nün 22. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin toplantıya ‘’Diyalog Ortağı’’ olarak katıldığını ancak nihai hedefin bu örgütün tam üyeliği olduğunu söyledi. Biz de Türkiye Raporu olarak Ekim ayı ikinci raporumuz için topluma Türkiye’nin ŞİÖ ile ilişkilerini sorduk.

 

 

Toplumun çoğunluğunun Şangay İşbirliği Örgütü ve Türkiye ilişkileri konusunda bir fikri yok. Katılımcıların %39 ile önemli bir kısmı Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü ile ilişkileri hakkında fikri olmadığını belirtti. “Fikrim yok” cevabını verenlerden sonra en fazla verilen yanıt %23 ile “Türkiye’nin ŞİÖ’ye tam üye olmasa da mevcut yakınlığını korumasını isterim” oldu.

 

HDP seçmeninin %37 ile çoğunluğu Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’nden uzaklaşması gerektiğini düşünüyor. AK Parti, CHP ve MHP’de ise “fikrim yok” diyenlerden sonra mevcut yakınlığını korumak isteyenler çoğunlukta.

 

Burak Köylüoğlu yazdı:  Dünya Ekonomisinde Siyah Kuğular Kanatlanıyor!

 

Diplomasi ÖZEL: Ukrayna’nın acı kışı, Çin’in gün batımı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler