Genel
Turizmde enflasyon ve petrol riski
Türkiye’nin bu yıl 34,5 milyar dolar gelir beklediği turizm sektörü, dünyada yeni yıla yüksek enflasyon ve petrol fiyatları ile başladı.…
Türkiye’nin bu yıl 34,5 milyar dolar gelir beklediği turizm sektörü, dünyada yeni yıla yüksek enflasyon ve petrol fiyatları ile başladı. Dünya turizmine ket vuracak bu iki unsura Türkiye açısından Ukrayna ve Rusya gerginliği de ekleniyor. Turizm sezonunun beklenen randımanı verememesi halinde, hükümetin cari açığı fazlaya dönüştürerek enflasyonla mücadele stratejisi de darbe yiyecek.
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Uzmanlar Paneli’ne göre, turizm profesyonelleri yüzde 61’lik bir çoğunlukla 2022 yılının geçen yıldan daha iyi geçeceği beklentisi içinde. Ancak, katılımcıların yüzde 58’i 2022’de, özellikle üçüncü çeyrekte bir toparlanma beklerken, yüzde 42’si bu büyümenin 2023’te gerçekleşeceğine işaret ediyor.
Kurumun, Eylül ayının son anketinde turizm profesyonellerinin yüzde 45’ine oranla yüzde 64’ü uluslararası gezginlerin, 2024 veya sonrasına kadar pandemi öncesi seyahat seviyelerine ulaşamayacağı yönünde görüş belirtti.
Dünya Turizm Örgütü, seyahatin iyileşmesinin önündeki pandemi ve pandemi kaynaklı engellere yeni tehditler ekledi: Petrol fiyatlarındaki artış, enflasyondaki yükseliş, faiz oranlarındaki potansiyel artış, yüksek hacimli borçlar ve tedarik zincirlerinin sürekli kesintiye uğraması…
Bu koşullar altında, iç turizm, 2022’de, özellikle büyük iç pazarları olan, artan sayıda destinasyonda sektörün toparlanmasını yönlendirmeye devam edecek.
Geçen sene Türk turizmini Rusya ve Ukrayna kurtardı
Türkiye için ise yukarıda sayılan tehditlere ek olarak Ukrayna-Rusya gerilimini yaşıyor. Her ne kadar durum biraz da ılımlı bir hale gelmiş olsa da sorunun varlığını koruyor olması Türkiye için hâlâ risk.
Çünkü geçen yılki verilere bakıldığında Türkiye turizmini geçen yıl kurtaran üç ülkeden ikisini Rusya ve Ukrayna oluşturdu.
Türkiye 2021 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 88,08 artışla toplamda 30 milyon 38 bin 961 ziyaretçi ağırladı. Turizm geliri de yüzde 103,02 artışla toplam 24 milyar 482 milyon 332 bin dolar oldu.
Ocak–Aralık döneminde en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 120,52 artış ve 4 milyon 694 bin kişi ile Rusya Federasyonu birinci, yüzde 175,73 artış ve 3 milyon 85 bin kişi ile Almanya ikinci ve yüzde 106,49 artış ve 2 milyon 60 bin kişi ile Ukrayna üçüncü sırada yer aldı.
Olası bir gerginlikte Türkiye alacağı politik tutuma göre hem Rusya’dan gelen ve üç turistten biri oluşturan Rus turistlerden, hem de savaş gerginliği nedeniyle seyahat edemeyecek Ukraynalı turisti kaybetme riski ile karşı karşıya.
Yükselen enerji fiyatları cari dengeyi de olumsuz etkiliyor. Yazarımız FÖŞ “Petrol fiyatı $100 olursa….” (14 Şubat) başlıklı incelemesinde şu uyarıyı yaptı:
Enerji fiyatları beklenenden %20 daha yüksek seyretse ki, gayet makul bir tahmin, cari açık $8 milyar civarında genişliyor. Enerji fiyatlarında artışın enflasyona etkisini hükümetin zam stratejisi belirler, ama 4 puandan daha az yansımaz derim.
FÖŞ yazdı: Petrol fiyatı $100 olursa….
Güldem Atabay: Ukrayna riski gerçekleşirse, dünya ve Türkiye ekonomisini ne bekliyor?