Ekonomi
YORUM: S&P’den kalleş gece yarısı saldırısı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu teyit ederken, yerel para cinsinden…
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu teyit ederken, yerel para cinsinden notunu düşürdü. Bu not sadece TL cinsinden tahvillere yatırım yapanlar için önemli, fakat kredi derecelendirmem raporu kaygı verici. Ekonomi politikasının ödemeler dengesi darboğazına yolaçabileceği yorumu yatırımcılar tarafından not edilecek.
S&P yerel para cinsinden kredi notunu düşürmek zorunda kalmış olabilir, çünkü yılbaşından bu yana sürekli olarak yabancılar DİBS satıyor.
HSBC Portföy Ekonomisti İbrahim Aksoy “Geçen hafta yurtdışı yatırımcıların TL swap piyasasındaki net pozisyonlarında önemli bir değişim yapmadığını hesaplıyoruz. Yurtdışı yatırımcılar son beş haftadır bu piyasada net TL borçlanır duruma gelmiş konumdalar. Net rakamın geçen hafta itibariyle 2.2 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu hesaplıyoruz. Diğer yandan, geçen hafta dört haftalık çıkıştan sonra hisse senedi piyasasına sınırlı da olsa ilk yurtdışı yatırımcı girişi görüldü (17 milyon dolar). TL devlet tahvili piyasasından çıkışlar ise 105 milyon dolarla devam etti” yorumunu yaptı.
Türk CDS ve Eurotahviller ise haftayı iyimser bir havada tamamladı. S&P açıklamasının bu piyasalarda dalgalanmaya neden olmasını beklemiyoruz.
İş Yatırım’a göre, Gelişmekte olan ülke kıymetlerinde karışık seyir hakimdi. Türk hazine eurotahvilleri de getiri eğrisinin tamamında alıcılı seyretti ve getiriler daralmaya devam etti. Getiri eğrisi genelinde 5-25 baz puan daralma gerçekleşti. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla %7.65 ve %8.10 seviyelerinde işlem görürken, uzun tarafta ise %8.08 seviyesinden günü sonlandırdı. 10 yıllık kıymet getirileri 30 yıllık kıymet getirisinin üzerinde seyretmeye bu hafta da devam etti. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Hazinesinin 5.5 yıl vadeli $2 milyar büyüklüğünde %8.625 gerçekleşen eurobond ihracı, ikincil piyasada yaklaşık $2.50 primle 102.50 seviyelerinden işlem görürken %8.03 getiri seviyesinden günü noktaladı. Kıymet benzer vade hazine kıymetlerine göre yaklaşık 30-40bps primli işlem görmeyi sürdürdü. Güne 555 seviyesinden başlayan beş yıllık risk primi, iki baz puan daralarak, 553 seviyesinden günü noktaladı.
S&P ne dedi?
S&P’den yapılan açıklamaya göre, uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notu “negatif” görünüm ile “B+” olarak deyit edildi. ForeksHaber anketinde de beklenti not ve görünümün değişmeyeceği yönünde oluşmuştu.
S&P, uzun dönem yerel para cinsinden kredi notunu ise “BB-“den “B+”ya çekti. Yerel para cinsinden notun görünümü de “negatif” olarak devam edecek.
Kredi derecelendirme kuruluşu, artan gıda ve enerji fiyatları da dahil olmak üzere Rusya-Ukrayna askeri çatışmasının yansımalarının, Türkiye’nin zaten zayıf olan ödemeler dengesini daha da zayıflatacağını ve enflasyonu artıracağını belirtti. S&P, bu yıl enflasyonun yüzde 55,0 olacağını tahmin etti.
S&P, “2023 genel seçimleri öncesinde, uzun vadeli ekonomik istikrar pahasına olası ek teşvik önlemleriyle birlikte, ekonomi politikası belirsizliğinin yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Kuruluş, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle merkez bankasının net döviz rezervleri güçlenirken, kamu politikasının ve para politikasının etkinliğinin sürekli ve artan öngörülebilirliğini gözlemlerse, görünümü “durağan”a revize edebileceğini belirtti.
S&P, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 2,4, gelecek yıl yüzde 2,9 olmasını beklemeyi sürdürdü.
USD/TRY beklentisi bu yıl sonu için 16,00, gelecek yıl sonu için 16,50 seviyesinde açıklandı.
FÖŞ DEDE anlattı: Ekonominin 3 Ölümcül Hastalığı
Yabancılar geçtiğimiz hafta 17 milyon dolarlık hisse alırken, 105 milyon dolarlık DİBS sattı…
Kenneth Rogoff: Türkiye’de ciddi faiz artışı olmadan enflasyon düşmez