Sosyal Medya

Ekonomi

Varlık Fonu Türk Telekom’u bankalardan almak için 1,6 milyar borç alacak

Dünya özelleştirme tarihine geçen Türk Telekom yeniden devletin kontrolüne geçiyor. Bankaların kontrolündeki Türk Telekom’u satın almak için daha önce açıklama…

Varlık Fonu Türk Telekom’u bankalardan almak için 1,6 milyar borç alacak

Dünya özelleştirme tarihine geçen Türk Telekom yeniden devletin kontrolüne geçiyor. Bankaların kontrolündeki Türk Telekom’u satın almak için daha önce açıklama yapan Türkiye Varlık Fonu’nun uluslararası piyasadan 1,6 milyar dolar kredi almaya hazırlandığı öne sürdürüldü.

Bloomberg’de Kerim Karakaya ve Cagan Koç imzalı haberde “Varlık Fonu’nun Türk Telekom’un alımını finanse etmek için bir bankalar konsorsiyumundan yaklaşık 1,6 milyar dolar borç almaya hazırlandığı belirtildi.

Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin yüzde 6,68’i Türkiye Varlık Fonu’ndaydı. 2017 yılında T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na ait yüzde 6,68 (Yüzde 5 B Grubu, yüzde 1,68 D Grubu) oranındaki Türk Telekomünikasyon A.Ş. payı ilgili Bakanlar Kurulu kararını takiben Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmıştı.

Akbank, Anadolu Bank, Byblos Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası , İş Bankası, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası , Türk Telekom’un OTAŞ’taki yüzde 55’lik hissesini Aralık 2018’de borcu karşılığında devralmıştı. OTAŞ, Lübnanlı Hariri ailesi ve Saudi Telecom’un sahibi olduğu Oger Telecom’a aitti.

NE OLDU?

Bir zamanlar “en başarılı” özelleştirme olarak gösterilen ve Öger Telekom’un kaçmasıyla bankalara rehin düşen Türk Telekom yeniden devletin eline geçiyor. Devletin 6,5 milyar dolara Lübnanlı Hariri Ailesi’ne sattığı şirketin hisseleri Akbank, Garanti ve İş Bankası’nın ortak olarak kurduğu LYY Telekomünikasyon AŞ’nin kontrolüne geçmişti.
Öger’in ödemeyin kaçtığı borçlarına karşılık el konulan hisseyi zorunlu olarak alan bankalar, yaklaşık 4 yıldır satmaya çalışıyordu. Ancak, imtiyaz hakkının 2026 yılında yeniden Hazine’ye borçsuz olarak devri gerekiyor. Sürenin az olması nedeniyle bu hisselere talip çıkmamış ve bankalar işletmek zorunda kalmıştı.

Bloomberg, Para Medya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler