Sosyal Medya

Döviz

Pimco, Capital Group: Düşük enflasyon çağı artık bitti

Dünyanın en büyük tahvil yatırımcılarından bazıları, piyasanın merkez bankalarının enflasyona karşı savaşta uzun vadeli bir kazanç elde etmesini beklemenin yanlış…

Pimco, Capital Group: Düşük enflasyon çağı artık bitti

Dünyanın en büyük tahvil yatırımcılarından bazıları, piyasanın merkez bankalarının enflasyona karşı savaşta uzun vadeli bir kazanç elde etmesini beklemenin yanlış olduğunu söylüyor.

ABD ve Avrupa’daki politika yapıcılardan gelen faiz artırımlarının, ekonomik büyümeyi yavaşlatarak veya durgunluklar başlatarak tüketici fiyat artışlarını on yıllardır en yüksek seviyelerden aşağı çekeceğine dair çok az şüphe var.

Ancak, enflasyonun zirveden geri çekilmesinin, Pacific Investment Management Co., Capital Group ve Union Investment gibi firmalardaki geniş bir yatırımcı ve stratejist grubuna göre, dünya ekonomisindeki keskin değişimler nedeniyle yakın geçmişin fiyat istikrarına geri dönüşü işaret etmesi muhtemel değil.

Genişleyen küreselleşme döneminde, ucuz emtia ve düşük işgücü maliyetleri enflasyonun düşük tutulmasına yardımcı oldu. Şimdi, bu tersine dönmeye başlıyor. Petrol ve gaz fiyatları, ülkelerin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya ile bağlarını koparmasıyla yükseldi. İşletmeler, yıpranmış tedarik zincirlerini yeniden inşa ederken siyasi gerilimleri tartıyor. Ve sıkı işgücü piyasaları, işçilere daha yüksek ücret için zorlama gücü veriyor.

Bu durum, trilyonlarca doları denetleyen para yöneticilerinde enflasyonun büyük merkez bankaları tarafından hedeflenen kabaca %2 seviyesinin çok üzerinde kalacağı beklentisini yaratıyor. Bu riske karşı korunmak için, enflasyon korumalı tahviller satın alıyorlar, emtia piyasalarına yatırım yapıyorlar ve doğrudan tahvillere yönelmek yerine nakit varlıklarını genişletiyorlar. Çünkü genel kanı tüketici fiyat artışlarının son yıllarda görülen seviyelere hızla geri çekilmeyeceği.

Haziran ayı sonunda yaklaşık 1,8 trilyon dolar yöneten Pimco’daki Kuzey Amerikalı ekonomist Tiffany Wilding, “Büyük ılımlılığın son yirmi yılı – şimdi tamamen geride kaldı” diyor. Dünya değişikliklere uyum sağlarken, oldukça değişken bir enflasyon dönemi öngörüyor ve ” daha yüksek girdi maliyetleri genel olarak çok yıllı bir fiyat seviyesi ayarlamasıyla sonuçlanacak” diyor.

Bu görüşler, fiyat baskılarının önemli ölçüde hafifleyeceği ve Fed’in gelecek yıl ekonomik büyümeyi hızlandırmak için faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği spekülasyonlarıyla çelişiyor. Gösterge 10 yıllık Hazine getirileri son zamanlarda %3’ün biraz üzerine çıkarak yükselmiş olsa da, bu hala Haziran ortasındaki zirvenin neredeyse yarım puan altında. Ve önümüzdeki iki yıl boyunca ABD enflasyon beklentilerini yansıtan tahvil mart ayından bu yana neredeyse yarı yarıya azalarak yaklaşık %2,7’ye düştü. Bu seviye de pandemiden önceki 20 yıldaki ortalama %1,9’un çok üzerinde değil.

Hem politika yapıcılar hem de piyasalar, enflasyonun hem ne kadar yapışkan hem de ne kadar yüksek olduğuna şaşırıyorlar çünkü başlangıçta ekonomiler yeniden açıldığında kaybolacak olan pandeminin geçici bir yan etkisi olduğu düşünülüyordu. Çarşamba günü, İngiltere, tüketici fiyatlarının temmuz ayında %10,1 ile beklenenden daha hızlı, 1982’den bu yana en yüksek oranda arttığı açıklandı. Bu, 2 yıllık devlet tahvillerinde artan satışlarla getirilerde dik bir sıçramayı tetikledi.

Emso Asset Management’ın baş stratejisti Ivailo Vesselinov, “Piyasada, merkez bankalarının bir dizi ülkede faiz indirimi yapabilecek konumda olacağı görüşüne zaman içinde meydan okunacak” diyerek, enflasyonun daha kalıcı olacağının farkına varılmasıyla biraz daha uzun vadeli tahvillerin getirilerinin sıçramasını bekliyor.

Hiç kimse mevcut enflasyon seviyelerinin sürmesini beklemiyor. Kilit soru, birçok yatırımcının 1970’lerin jeopolitik kargaşası sırasındakine benzer fiyat baskılarında tekrarlanan alevlenmeler beklediği önümüzdeki üç ila beş yıl içinde ekonomilerin neyle karşı karşıya kaldığı.

Bunun başlıca nedenleri arasında, ticaret gerilimlerinin, yüksek enerji fiyatlarının ve ücretler üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturan sıkı bir işgücü piyasasının yakında dağılmayabileceği beklentisi yer alıyor. Avrupa’da, bölgenin Rus enerji arzına bağımlılığı göz önüne alındığında zorluk daha da büyükken, ECB’nin para politikasının 19 farklı ekonomi için etkilerini de akılda tutması gerekiyor.

Yine de, politika yapıcılar, enflasyon kontrol altına alınana kadar politikayı sıkılaştırmaya devam edeceklerini defalarca vurgulamış olsalar da, derin bir yavaşlama karşısında açıklamalarından dönmeleri mümkün. Fed yetkilileri, 26-27 Temmuz toplantı tutanaklarında fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gereğinden fazla sıkılaştırma riski olduğunu kabul etti.

Union Investment’ın makro ve strateji başkanı Michael Herzum, Fed’in faiz artırımını zamanından önce durdurması, ancak enflasyon geri döndüğünde tekrar yapmaya başlaması riskini görüyor.

“Sadece enflasyona değil, büyümeye bakmak çok riskli bir oyun, çünkü 1980’lerin ortalarından beri sahip olduğumuz yapısal eğilim – dezenflasyonist eğilim – değişti” dedi.

Londra’daki Capital Group’un yatırım direktörü Flavio Carpenzano, dünya çapındaki sıkı işgücü piyasalarının, Fed’in enflasyonun keskin bir şekilde düşmesi için büyük bir durgunluğa ve daha yüksek bir işsizlik oranına neden olması gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

“Enflasyondaki yavaşlamanın piyasanın beklediğinden çok daha yavaş bir hızda gerçekleştiğini görüyoruz” diyen Carpenzano, firmasının geçen yılın sonunda yaklaşık 2,7 trilyon dolar yönettiğini söyledi. Piyasanın, Fed’in 2023 ortalarında faiz oranlarını düşüreceği fiyatlamasının doğru olmadığını ve “enflasyon hiçbir şekilde çözülmüş bir sorun değil ve Fed uyanık olmaya devam edecek,” diye ekliyor.

Diğer bir faktör: Şirketler, pandeminin sarstığı tedarik zincirlerini yeniden inşa ederken artan siyasi gerilimleri tartıyor. Bu, uzun süredir devam eden bir dezenflasyonist eğilimin gücünü zayıflatabilir: işlerin düşük ücretli ülkelere taşınmasının sonu gelebilir. ABD’de, Başkan Biden, ülkede yarı iletken üretimini teşvik etmek için 52 milyar dolarlık bir teşvik imzaladı. Hazine Bakanı Janet Yellen de “dost destekleme” kavramını veya bozulmaya karşı korunmak için müttefik ülkeler arasında tedarik zincirlerini çeşitlendirmeyi teşvik etti.

“Ticaret ağlarını ve tedarik zincirlerini yeniden inşa etmek yıllar alacak,” diyor Mischler Financial genel müdürü Glen Capelo.

“Deglobalizasyon devam edecek ve bu süreç enflasyonist olacak. Yapısal enflasyon ise, Fed’in daha yüksek oranlarla mücadele edemeyeceği bir şey” diyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler