Döviz
OPEC’e göre dünya petrolsüz yaşayamaz ve petrol talebi artmaya devam edecek
Küresel talebin 2035 yılında %13 artarak 109,5 milyon varil/gün’e yükselmesini bekleyen OPEC, petrolden uzaklaşmanın ‘potansiyel olarak tehlikeli’ olduğunu söyledi. OPEC,…
Küresel talebin 2035 yılında %13 artarak 109,5 milyon varil/gün’e yükselmesini bekleyen OPEC, petrolden uzaklaşmanın ‘potansiyel olarak tehlikeli’ olduğunu söyledi.
OPEC, küresel petrol talebinin on yıl daha artmaya devam edeceği yönündeki tahminlere sıkı sıkıya bağlı kaldı ve fosil yakıtları terk etmenin tehlikeli olacağını söyledi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, yıllık Dünya Petrol Görünümü’nde yaptığı açıklamada, dünya petrol tüketiminin %13 artarak 2035’te günde 109,5 milyon varile ulaşacağını ve on yıl daha bu seviyede kalacağını söyledi. Tahmin, petrol endüstrisinde, iklim değişikliği tehdidinin yenilenebilir enerjilere geçişi teşvik ettiği için talebin bu on yılın sonunda zirveye ulaşacağı yönündeki yaygın bir görüşle çatışıyor.
Dünya liderleri, COP27 olarak bilinen Birleşmiş Milletler küresel ısınma müzakerelerinin bir sonraki turu için önümüzdeki ay Mısır’da bir araya gelecek. OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, geçen yılki iklim görüşmelerinde hidrokarbonlardan tamamen kopuşun “tüm enerji kaynaklarına susamaya devam edecek bir dünya için potansiyel olarak tehlikeli” olduğu uyarısını yineledi.
Kuruluşun duruşu, geçtiğimiz yıl doğal gaz ve diğer yakıtların arzının, petrol endüstrisinin yıllarca yatırım yapmamasının ardından talepteki Covid sonrası toparlanmaya ayak uyduramaması nedeniyle kısmen destek almakta.
Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgali ve ardından gelen doğal gaz akışlarının bozulması, tüketen ülkeler petrol ürünleri ve kömür gibi daha kirletici yakıtlara yöneldikçe, düşük karbonlu geçiş için daha fazla komplikasyon oluşturdu.
Farklı Görüşler
Fosil yakıtlar için bu geçici artışa rağmen, kriz, çoğu büyük ekonomiye danışmanlık yapan Uluslararası Enerji Ajansı’nın geçen hafta yayınladığı bir rapora göre, ülkeler Rus tedariklerine uzun vadeli alternatifler aradıkça yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırabilir.
Buna karşılık, OPEC, petrolün küresel enerji karışımındaki payının şu anda %31 seviyesinde olduğunu ve 2045 yılına kadar sadece hafifçe düşerek %29’a düşeceğini öngörüyor.
Örgütün petrole bakış açısı şu anda Batılı hükümetlerle arasındaki tek fark noktası değil.
Grup lideri Suudi Arabistan, geçen ay petrol üretimini günde 2 milyon varil azaltma kararıyla Beyaz Saray’ı kızdırdı. ABD’li yetkililer, hareketin Kremlin’e Ukrayna’ya karşı savaşında destek verdiğinden şikâyet ettiler, ancak Riyad ham piyasaları istikrara kavuşturmanın gerekli olduğunu söyledi.
Örgütün 13 üyesinden gelen toplam ham petrol ve diğer petrol sıvısı üretimi, geçen yılki günde 31,6 milyon varil seviyesinden 2035’te günde 38,3 milyona yükselecek. On yıl sonra günde 42,4 milyona ulaşarak artmaya da devam edecek.
Rapor, OPEC’in çıktı kotalarını tahsis ederken kullandığı emtia olan ham petrol üretimini ayırmak için rakamlar vermedi.
Bloomberg