Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

OPEC+’dan beklenen ve fiyatı artıracak üretim kesintisi kararı erken geldi

OPEC+, resesyon beklentileri nedeniyle son iki yılın en uzun fiyat düşüşü yaşandığı petrolde ekim ayı için üretimi ufak bir miktar…

OPEC+’dan beklenen ve fiyatı artıracak üretim kesintisi kararı erken geldi

OPEC+, resesyon beklentileri nedeniyle son iki yılın en uzun fiyat düşüşü yaşandığı petrolde ekim ayı için üretimi ufak bir miktar azaltma kararı aldı.Traderlar OPEC+’tan arzı sabit tutmasını bekliyordu. Ancak başta Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman’ın geçen ay yaptığı açıklamalardan anlaşılan OPEC+ grubun fiyat düşüşlerine karşı sessiz kalmayacağı yönündeydi. Üretimde asıl kesintiler 2023 başı için beklenmekteydi.

Kısıntının az olmasına rağmen verdiği sinyal etkisiyle Brent petrol, yüzde 3’ün üzerinde değer kazanarak 96 dolar civarında seyrediyor.

Delegelerin verdiği bilgiye göre grup, petrol üretimini gelecek ay günde 100 bin varil düşürerek ağustos seviyesine çekecek. Böylece eylül ayında ABD Başkanı Joe Biden’ın çağrısı sonrası eylül ayı için planlanan üretim artışı ekimde geri alınmış olacak.

Karar, petrol tüketicisi ülkelerin petrol fiyatlarının da etkide bulunduğu enflasyon baskısı altında ve yaklaşan kış öncesi enerji krizinin eşiğinde olmalarının ardından geldi. Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne yönelik beklenen yaptırımı da petrol piyasasındaki sıkılaşmayı artırabilir.

Enverus Analisti Bill Farren-Price’a göre petrol hacmi konusunda somut bir sonuç yaratmayacak bu hamle ile OPEC+ piyasaya sinyal gönderiyor. Farren-Price, OPEC+’ın bu kararla türev piyasada petrol fiyatlarının düşeceğine yönelik pozisyon alan yatırımcılara mesaj verdiğini belirtiyor.

OPEC+ üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının bir sonraki toplantısı 5 Ekim’de yapılacak.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler