Sosyal Medya

Ekonomi

Nebati: 2023’te yüzde 5 ekonomik büyüme hedefliyoruz, KKM’de geri dönüş yüzde 70

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati (TBMM Bütçe Sunumu) “2023 yılında da dengeli görünümünü koruması beklenen ekonomik büyümenin yüzde 5…

Nebati: 2023’te yüzde 5 ekonomik büyüme hedefliyoruz, KKM’de geri dönüş yüzde 70

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati (TBMM Bütçe Sunumu) “2023 yılında da dengeli görünümünü koruması beklenen ekonomik büyümenin yüzde 5 olması hedeflenmektedir” dedi. 

Bakan Nebati, KKM hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91,6 milyar TL destek ödemesi yapıldığını açıkladı. Nebati, uygulamanın maliyetinin sınırlı kaldığını savundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 2023 Yılı bütçesini Plan Bütçe Komisyonu’da bilgi verdi. Nebati, “KKM uygulaması olumsuz jeopolitik gelişmeler, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma, avro-dolar paritesindeki gelişmeler ve arz güvenliğine ilişkin yaşanan tüm sorunlara rağmen finansal istikrarın sürdürülmesinde etkin rol oynamıştır” dedi.

9 Kasım itibarıyla 2,3 milyon mudinin, yaklaşık 1,5 trilyon TL’lik tasarrufunun Kur Korumalı Mevduatta (KKM) değerlendirdiğini belirten Nebati, şunları anlattı:

* Hazine tarafından desteklenen KKM hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91,6 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirildi.

* Hazine destekli hesaplarda yenileme oranı yaklaşık yüzde 70 seviyesinde, KKM hesaplarının toplam vadeli mevduatlar içindeki payı ise yüzde 27.

* KKM uygulamasıyla birlikte TL mevduatın ortalama vadesi 2 katına yükseldi.

‘TL’DE STABİLİTE SAĞLANDI’

Bakan Nebati, şu değerlendirmeleri yaptı:

*”Sektörün en önemli risklerinden olan vade uyumsuzluğunda önemli iyileşme sağlanmıştır. Ayrıca döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payı yaklaşık 17 puan düşüş göstererek yüzde 52,3’e gerilemiştir.

* Küresel finansal piyasalarda öngörülebilirliğin azaldığı, dolar karşısında avronun dahi sene başına göre yüzde 12; Japon yeninin ise yüzde 27 değer kaybettiği böyle bir ortamda TL’de stabilite sağlanmıştır. Reel kur ise sene başına göre yüzde 16,7 değer kazanmıştır.

* Bu uygulamanın döviz kuru dalgalanması ve diğer makroekonomik göstergeler üzerindeki olumlu etkileri dikkate alındığında maliyeti sınırlı kalmıştır.

* Türkiye, yeni iş imkanları oluşturmada OECD ülkeleri arasında açık ara ilk sırada yer almayı başarmıştır. Toplam istihdam seviyesi eylül itibarıyla 31,4 milyon kişiyle tüm zamanların zirvesine ulaşmıştır. Ağustos ayı itibarıyla işsizlik oranı son 8 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek yüzde 9,9 olmuştur.

* İhracatımız 2022 yılının her ayında rekor kırmış ve ekim ayında yıllıklandırılmış 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bugün Türkiye, 228 ülke ve bölgeye ihracat yapan ve dünya ihracatından aldığı payı yüzde 1’in üzerine çıkaran güçlü bir ekonomi konumundadır.

BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 5

* 2022 yılının ikinci yarısına ilişkin öncü göstergeler küresel yavaşlamanın da etkisiyle ılımlı büyümeye işaret etmekte olup, yıl geneli için yüzde 5 oranında bir büyümenin gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2023 yılında da dengeli görünümünü koruması beklenen ekonomik büyümenin yüzde 5 olması hedeflenmektedir.”

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler