Ekonomi
Murat Şenol : EKONOMİK KARARLARIN YARATTIĞI KÖTÜ SONUÇLARLA SEÇİME GİTMEK
23 Eylül 2021 tarihinde TCMB kararı ile politika faizi %19 dan %18’e düşürüldü; 17 Aralık 2021 tarihine kadar da kademeli…
23 Eylül 2021 tarihinde TCMB kararı ile politika faizi %19 dan %18’e düşürüldü; 17 Aralık 2021 tarihine kadar da kademeli olarak %14 düşürüldükten sonra, her nedense NAS olmasına rağmen bu tarihten sonra TCMB faiz indirimlerine devam etmemiştir. Kim bilir belki de %14 faizin bir hikmeti vardır. Bu kararlar ülkemizde ekonomide yeni bir dönem başlatırken karar alıcılar, beklemediği sonuçlarla karşılaşılmıştır. Her ne kadar süreç içinde birçok kişi karşılaşılabilecek sonuçları ifade etmiş olsa bile bu uyarılar dikkate alınmamıştır.
23 Eylül 2021’de 8.67 olan USD/TL kuru 17. 96’ya, Eylül 2021’de %19.58 olan TÜFE %79.60’a , %43.96 olan Y-ÜFE ise %144.61’e yükselmiştir. Söz konusu TÜFE ve Y-ÜFE’nin gerçek enflasyon verilerini yansıtıp yansıtmadığı konusunda da derin tartışmalar bulunurken USD kurunun da piyasa müdahaleleri olmasa kaça kadar gideceğini öngörmek çok zor.
Öte yandan, yıllık bazda Eylül 2021’de 37.8 milyar USD olan Dış Ticaret Açığı, Temmuz 2022’de 61.9 milyar USD olmuştur. 2021’de 9 aylık açık 37.8 milyar $ iken bu yıl 7 aylık açık 61.9 milyar USD olmuştur. Bu faiz kararları açıklanmadan önce ihracatın ithalatı karşılama oranı, Eylül 2021 itibari ile %88 iken Temmuz 2022 itibari ile %63.7’ye düşmüştür.
Normal koşullarda bir ülkenin parasının değeri düştüğünde, bu ülkede ihracat rakamları artar, ithalat rakamları düşer, böylece dış ticaret açığı azalarak ihracatın ithalatı karşılama oranı yükselir, ülkemizde daha önceki TL’nin değeri düştüğünde böyle olurken bu kez beklenenin tam tersi olmuştur.
Elbette bunun çeşitli sebepleri vardır ancak bir makro ekonomik kararda beklenen sonuçlar gerçekleşmeyince bu kararın doğruluğu konusunu iyice irdelemek gerekir, keza bu dönemde faiz düşürülmesindeki beklenti, özellikle iş aleminin düşük faizlerle kredi kullanarak yatırım yapmasıdır. Ancak böyle olmadığı yetkililerce ifade edilmektedir. Son günlerde TCMB başkanı Sayın Kavcıoğlu’nun da belirttiği üzere kredilerin daha çok döviz alımına gittiği düşünülmektedir. Ağustos 2022 bankacılık sektörü verilerine baktığımızda son bir yılda toplam mevduat %92.3 artarken toplam krediler %67.1 artmıştır. Y-ÜFE’nin %144.61 olduğu ve mevduatın kredilerden daha çok arttığı bir ortamda kredilerin çok arttığını söylemek çok da inandırıcı değildir.
Öte yandan son 1 yılda döviz mevduatı 15 milyar USD ( %5.9) düşmüşken , bankaların kullandırdığı döviz kredilerinde 15 milyar USD azalmıştır. Görünen o ki; bankalarda azalan 15 milyar USD döviz mevduatı KKM (Kur Korumalı Mevduata giderken), piyasadan alınan dövizlerle de 15 milyar USD döviz kredisi kapatılmıştır. TL krediler ile de ilave alınan dövizler varsa, bunlarda firmaların hammadde ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile artan ithalat talebi ile stoklara gitmiştir. Dünyada hammadde temininde zorluklar yaşanırken, fiyatları artarken, basiretli işadamının hammadde stoklarını bir miktar arttırması son derece doğal olsa gerek. Ancak ekonomiyi yöneten kamu otoriteleri bu görüşte değiller.
Son bir yılda enflasyon hızla artarken düşük faiz oranlarından kimlerin yararlandığına baktığımızda işletme kredileri %73.3 artarken toplam tüketici kredi artışı %29.9 olmuştur. Ucuz krediden tüketiciler değil daha çok iş adamları yararlanmıştır. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde firmalar artan işletme sermayesi ihtiyacının bir bölümünü düşük faizli krediler ile karşılayarak karlılıklarını da artırmıştır. İSO 500 ve İSO ikinci 500 verilerindeki kar artışlarına baktığımızda, sadece 2021 sonu itibari ile bile sırasıyla %139 ve %87.8 artış görülmektedir. Bu ucuz kaynak sayesinde 2022’nin ara dönemlerde de gerek bankaların ( TCMB’nin ucuz fonlaması, Enflasyona endeksli kağıtlar ve Kur korumalı mevduat sayesinde) gerekse büyük ve orta ölçekli firmaların karlarında %300- %400 civarı artışlar görülmektedir.
Hazine bütçe verilerini incelediğimizde, kurumlar vergisi geçen yılın aynı dönemine göre % 122.5 artarken, sabit gerilerden alınan gelir vergisi %59.1 artmıştır. Bu durumda sabit gelirliler enflasyon karşısında ezilirken, orta ve büyük ölçekli firmaların ise karlarını arttırarak enflasyon karşısında ezilmedikleri görülmektedir. Böylece her geçen gün kötüleşen gelir dağılımı ilerisi için daha da büyük sorun olacak gibi görünmektedir.
Son dönemde yetkili kamu otoriteleri, kredi kullanımlarının azaltılması konusunda bir takım tedbirler almaktadırlar, böylece hem seçime yakın talebi düşürerek enflasyonu bir miktar kontrol altına almayı hem de seçime yakın yeni kredi kullandırımlarımı için kaynak oluşturulması hedeflenmektedir. Öyle görünüyor ki krediler konusunda kemerler bir miktar sıkılmakta ve seçime yakın kredi musluklar açılacaktır.
Ekonomiyi yönetenler faizi düşürüp talebi arttırmak isterken, Enflasyon kontrolden çıkmış, enflasyonu düşürmek için de bu kez kredileri baskılamaya başlamıştır. Kurları serbest bırakıp, kurlar hızla yükselip enflasyonu artınca, bu kez kurlar baskı altında tutulmaya başlanmıştır. Dış Ticaret Açığını azaltmak isterken, dış ticaret açığı beklenenin çok çok üzerine artmış. Politika faizini düşürmek isterken piyasa faizleri Eylül 2021 öncesinin iki katına çıkmıştır.
“Geniş halk kesimlerini enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz” derken onları daha çok geçim sıkıntısına sokmuştur, vesselam ne söylendiyse maalesef tersi yaşanmaktadır. Elbette bu duruma bir çok sebepler ileri sürülebilir ancak ‘uygulanan politikaların hiç mi suçu yok’ diye bir kez de olsa düşünmekte fayda var. Gelinen ekonomik koşulların kötü olduğu konusunda muhalefet ve iktidar herkes hem fikir. Çözüm ya yeni ekonomi politikaları uygulamak veya günü kurtarmaya çalışmak ya da bir an önce seçime gitmektir. Zaman zaman yeni ekonomik politikaların ne olabileceği sorulmaktadır. Bana göre hukukun üstünlüğünü esas alarak, özgür düşünce ve güven ortamı oluşturmak, liyakatı esas almak, özerk kurumları oluşturmak, sağlıklı veriler yayınlamak ve sosyal ekonomik, hukuki vb yönleri ile birlikte ele alınmış politikaların olduğu bir ekosistem yaratmaktır.
Murat ŞENOL – Ekonomist