Borsa
Bitay: BlockFi iflas etti, şimdi ne olacak?
Ünlü kripto para borsası FTX’in iflası çeşitli şirketleri etkilemeye devam ediyor. ABD merkezli kripto para kredi kuruluşu BlockFi, iflas başvurusunda bulundu...
Ünlü kripto para borsası FTX’in iflası çeşitli şirketleri etkilemeye devam ediyor. ABD merkezli kripto para kredi kuruluşu BlockFi, iflas başvurusunda bulundu. Müşterilerine kripto para varlıklarını teminat olarak kullanarak borç para veren şirketin batışının perde arkasını ve piyasalar üzerindeki olası etkilerini Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak derledi.
BlockFi’in iflas başvurusu, dünyanın en büyük borsalarından biri olan FTX’in iflasından yaklaşık üç hafta sonra gerçekleşti. Şirketin iflasa sürüklenmesinin en büyük sebebi FTX ile toplam 275 milyon dolarlık kredi anlaşmasının bulunması ve FTX’in iflası sonrası bu kredileri tahsis edemeyişi olarak gösteriliyor. Buna ek olarak kripto para piyasasının uzun zamandır düşüş sürecinde olması şirketin verdiği kripto kredilerini geri alamaması, küresel finansal ortamın çok ciddi sıkılaması da iflasın diğer önemli nedenleri. Bir süredir finansal olarak sıkışıklık yaşayan şirket, FTX’in batması sonrası para çekme dahil tüm işlemlerini askıya almıştı. Temmuz ayında FTX ile yaptığı kredi anlaşması sonrası kurtulan şirketin iflas kararı sektörde bekleniyordu.
Nakit varlığını 257 milyon dolar olarak açıklayan şirketin borçları milyar dolarları buluyor.
Alacaklıları arasında SEC de var, SEC borcunu tahsil edebilecek mi?
Şirketin iflası ile birlikte ortaya birçok bilgi de çıktı. BlockFi’in Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) da 30 milyon dolar civarında bir borcu olduğu bilgisi medyada yer aldı. SEC, bilindiği gibi bir devlet kurumu ve bu da borcunu bir şekilde tahsil edeceği düşüncesini doğurabilir ancak bu zamana kadar elde edilen bilgiler SEC’in de alacağını tahsil edemeyeceği yönünde. Çünkü SEC, son beş yılda menkul kıymet davaları ile 20 milyar doları alacağının sadece %55’ini tahsil edebilmiş.
Birçok kişi ve kurum etkilendi
BlockFi’in iflas başvurusunun ardından ABD merkezli kripto ve dijital varlık bankası Silvergate, bu iflas kararından etkilendi ve şirketin hisselerinde dün gece %6’lık bir düşüş gerçekleşti. Bunun sonrasında Silvergate tarafından yapılan açıklamada, BlockFi şirketine yatırımlarının bulunmadığı ancak şirket bünyesinde 20 milyon dolarlık bir mevduatlarının olduğu, dolayısıyla edilen zararın boyutunun 20 milyon dolar olduğu ifade edildi.
Öte yandan Paypal kurucularından Peter Thiel’in BlockFi şirketinin %19 hissesine sahip olduğu ve ciddi miktarda zarar ettiği ortaya çıktı. BlockFi’in ayrıca birçok madencilik şirketine kredi verdiği ve bunların kredilerini geri ödeyememe riski bulunduğu gelen bilgiler arasında yer aldı.
Bitay Araştırma Departmanı değerlendirme: İflas Bitcoin’e çok etki etmez ancak
BlockFi şirketinin iflasının kripto para piyasası açısından ciddi bir düşürücü etki yaratacağını düşünmüyoruz. Çünkü BlockFi zaten FTX’in likidite desteğinde bulunduğu bir kurumdu. Dolayısıyla FTX borsasının batmasıyla birlikte piyasa bunun fiyatlamasını daha önceden satın almıştı. Yani FTX’in batmasıyla hangi şirketlerin bundan etkileneceğini ve iflasını verebileceğini biliyoruz. Zaten BlockFi şirketi haziran aylarından bu yana başı belada olan bir şirket.
Lakin kripto paralarla oldukça yakın çalışan bir banka olan Silvergate’de bir sorun yaşanması veya daha önce BlockFi şirketinin kredi verdiği madencilik şirketlerinde yaşanabilecek bir sorun daha başka sıkıntılar yaratabilir. Bu konuda ijital Varlık Aracı Kurumu Genesis’in daha çok takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Genesis’in ana şirketi ABD, vadeli piyasalarında ciddi likidite sağlayan kurumların en önemlilerinden birisi olarak yer alıyor. Ancak şu anki haliyle biz tıpkı 2008 finansal krizine benzer şekilde bir bulaşıcılık yaşanabileceğini düşünmüyoruz.
Yine de “iflas” kelimesi yatırımcı psikolojisini bozduğu ve güven algısını düşürdüğü için piyasada hacim düşüklüğü beklemek doğru bir varsayım olabilir.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bitay Araştırma