Ekonomi
Harç bitti, yapı paydos!
Son zamanlarda konut ve kira fiyatları hızla yükseldiği halde, inşaat maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle müteahhitler yeni konut üretemez hale geldi. Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.8 azaldı...
Son zamanlarda konut ve kira fiyatları hızla yükseldiği halde, inşaat maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle müteahhitler yeni konut üretemez hale geldi. Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.8 azaldı. Aynı dönemde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 22.5, daire sayısı da yüzde 27.9 azaldı.
Döviz kurlarında durdurulamayan yükselişin de körüklediği çimento ve demir gibi inşaat malzemelerinin fiyatlarındaki hızlı artış, müteahhitlerin de elini kolunu bağladı. Son zamanlarda konut ve kira fiyatlarındaki astronomik yükselişe rağmen, inşaat maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle müteahhitler yeni konut üretemez hale geldi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yapı izin istatistiklerine göre; yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 22.5, daire sayısı yüzde 27.9, yüzölçümü ise yüzde 21.8 azaldı.
Yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 26.9 milyon metrekare olurken, bunun 14.9 milyon metrekaresinin konut, 6.6 milyon metrekaresinin konut dışı ve 5.4 milyon metrekaresinin ise ortak kullanım alanı olduğu görüldü.
Kullanma amacına göre en yüksek pay 17.8 milyon metrekareyle iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların oldu. Bunu 2.4 milyon metrekareyle bir daireli ikamet amaçlı binalar izledi.
Yapı kullanma izinlerinde düşüş
Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinde de bina sayısı, söz konusu çeyrekte 2021’in aynı dönemine göre yüzde 7.1, daire sayısı yüzde 2.4, yüzölçümü yüzde 7.9 azaldı.
Bu yapıların toplam yüzölçümü 30,4 milyon metrekare olarak hesaplanırken, bunun 17.7 milyon metrekaresini konut, 6 milyon metrekaresini konut dışı ve 6.7 milyon metrekaresini ortak kullanım alanları oluşturdu.
Kullanma amacına göre en yüksek pay 23.4 milyon metrekareyle iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların oldu. Bunu 1.3 milyon metrekareyle bir daireli ikamet amaçlı binalar takip etti.