Sosyal Medya

Ekonomi

Girdi fiyatları arttı, yerliler alımı yurtdışına kaydırdı

Dünya Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberi “yerli-milli ekonomi” yaratma çabalarının Yeni Ekonomi Modeli ile vardığı aşamaya dikkat çekmesi açısından önemli. Aşağıda…

Girdi fiyatları arttı, yerliler alımı yurtdışına kaydırdı

Dünya Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberi “yerli-milli ekonomi” yaratma çabalarının Yeni Ekonomi Modeli ile vardığı aşamaya dikkat çekmesi açısından önemli. Aşağıda yerli üretim yerine nasıl ve neden ana sektörlerde üretim için ihtiyaç duyulan hammadde ve ara mallarının yurtdışından temine dönüldüğünü anlatıyor.

—–

Hammadde fiyatlarının yanı sıra işçilik ve enerji gibi giderler hazır giyim sektöründe fiyat tutturmayı zorlaştırdı. İçeride geçtiğimiz yıldan bu yana kapasitede sorunlar yaşanması ve terminlerin de bu kapsamda gecikmesi, yurtdışına açılan birçok yerli markanın özellikle yurtdışı operasyonları için alımı yurtdışına kaydırmasına yol açtı. Geçen yılın son çeyreğinden bu yana söz konusu eğilimin artarak devam ettiğini dile getiren sektör temsilcileri, yine geçtiğimiz yıllarda mont gibi ürünler hariç yüzde 100’e yakın yerli tedarikte bulunan markaların, alımları rakip ülkelere kaydığını belirtti.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (TGSD) Ramazan Kaya, salgın ile birlikte artan emtia fiyatlarına bağlı olarak iplik fiyatlarında da önemli oranda artış yaşandığını hatırlattı. Kaya, “İplik fiyatlarında yurtdışı ile Türkiye fiyatları arasında önemli oranda bir fark vardı. Bu fark hali hazırda azaldı ancak talep artınca benzer durumların yaşanması riski var. O nedenle pamuk ipliğindeki ilave vergilerin kaldırılması konusundaki beklentimiz devam ediyor. İhracatta adeta fiyat savaşı veriyoruz. Fiyat tutturamıyoruz. Yurtdışında mağazası olan yerli markalar bile bu nedenle alımlarını yurtdışına kaydırdı. Bazı ürünlerde ilave vergiye rağmen yurtdışından alım yapmak daha karlı hale geldi” açıklamasında bulundu.

Bu durumun en büyük sebeplerinden biri geçen yılın son çeyreğinde en fazla kullanılan iplik türü olan pamuk ipliğinde yurtiçi piyasa ile yurtdışı piyasa arasında gerçekleştiği söylenen yüzde 20’ye yakın fiyat farkı. Sektör temsilcileri hali hazırda söz konusu farkın azaldığını ancak hala olması gerektiği seviyenin gerisinde olduğunu anlattı. Bu konuda en çok sorun yaşayanlardan biri de 18 binden fazla ihracatçıyı temsil eden İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe. Gültepe, şöyle konuştu: “Pamuk ipliğini geçtiğimiz aylarda yurtdışı piyasadan 0,8-1 dolar arasında daha pahalıya alıyorduk. Şu anda bu fark 50-60 centlere geriledi. 30 centlere gerilerse kabul edilebilir seviyelere gelmiş olur. Bunun faturası da ağır oluyor. . Fiyat tutturmakta zorluk yaşıyoruz. Bu durum yerli markaların da tedariğini yurtdışında rakip ülkelere kaydırması sonucunu doğurdu. Son 4-5 yılda markalarımız yüzde 90 oranda yerli tedariğe yönelmişti. Son gelişmeler nedeniyle bu alımları yurtdışına kaydırmaya başladılar. Bangladeş, Kamboçya, Srilanka ve Çin gibi ülkelerden almaya başladılar. ”

Kapasite sorunu da etkili oldu

Türk hazır giyim markalarının yurtdışında binlerce mağazası bulunuyor. Söz konusu markalar arasında LcWaikiki’den Koton’a Defacto’dan Colin’s’e, Little Big’den Penti ve Mavi’ye kadar 10’larca marka yer alıyor ve bu markalar her yıl milyarlarca dolarlık alım gerçekleştiriyor.

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, son yıllarda Türk markalarının yurtdışı mağazalarının önemli oranda arttığını anlattı. Onlar içinde alımların tamamını yurtdışından yapacağını belirten birçok marka bulunduğunu belirten Fayat, şu ifadeleri kullandı: “Bu, son 4-5 ayda kademe kademe gerçekleşen bir durum. Daha önce yüzde 80- 90 Türkiye’den alım yapanlar, dışarının daha rekabetçi olduğu gerekçesi ile alımlarını kaydırdı. Bu oranın yüzde 100’e ulaştığı büyük markalar var. Bunun fitilini ise pamuk ipliğinde oluşan fiyat ateşledi. Pamuk fiyatları uluslararası piyasada aynı olduğu halde ipliğe döndüğünde bizlere yüzde 20-25 daha pahalıydı. Bu konuyla ilgili markaların ayakları yere basmayınca son çeyrekten itibaren özellikle direkt pamuk ipliğinin kullanıldığı örmeden itibaren müşterilerden kaçış oldu. Bunun tek sebebi fiyat farkı değil tabi. İçeride kapasite sorunu da vardı.”

Fiyat farkı yüzde 20’ye çıkıyor

Peki yurtdışında üretim Türkiye’den ne kadar ucuz ya da ucuz mu? Fayat, bu konuda ise, “Markalar için tedarik her şeyden önemli. Bunu 6-8 hafta daha erken yaptığınızda önemli bir fiyat avantajı elde ediyor ve riskleri de bertaraf etmiş oluyorsunuz. İkincisi iplikteki fiyat farkı yurtdışını markalar için belirli bir yere getirmişti. Ayrıca ülkelerin ikili anlaşmalarından dolayı daha avantajlı alım yapılan ülkeler de var. Bizim markalarımız yurt dışı operasyonları için alım yaptıklarında malları yurt dışı firmaları üzerinden aldıkları için hangi ülkelerde o şirketleri kurdularsa o ülkenin alım yaptıkları ülkedeki dış ticaret mevzuatına göre alıyor dolayısıyla rakipleriyle aynı şartlarda alım yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Dünya

BAKMADAN GEÇME

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

  • IMF’den Türkiye için 2025 tahmini: Büyüme yüzde 2,7’ye çıkacak

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2025 yılına ilişkin ekonomik öngörülerini güncelledi. Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 2,7’ye yükselten IMF, küresel ekonomide ise aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

  • Acil nakit için 75 bin TL’lik dev kampanya başladı! İşte 7 bankanın faizsiz kredi teklifleri

    Acil nakit ihtiyacı olanlar için 7 banka faizsiz kredi fırsatını açıkladı. 75 bin TL'ye varan 0 faizli kredi kampanyaları vatandaşa ilaç olacak. Sıkı para politikalarının uygulandığı ve kredi faizlerinin yükseldiği bir dönemde, bazı bankalar yeni müşteri kazanımı hedefiyle dikkat çeken faizsiz kredi kampanyaları başlattı. İşte 7 bankadan yeni müşterilere 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kampanyası.

  • Acemoğlu: Dijital ekonomi demokrasiye zarar veriyor!

    Nobel ödüllü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, dijital devlerin yalnızca piyasalara değil, devlet mekanizmalarına da sızdığını belirterek sert uyarılarda bulundu.

  • İş dünyasından Merkez’e tepki: Bu şartlarda üretim imkânsız

    Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artışına iş dünyasından yükselen tepkileri analiz etti. Eğilmez’e göre, geçmişte sessiz kalan çevreler şimdi artan maliyetlerle üretim yapmanın imkânsızlığından şikâyet ediyor.

  • İş arayanlar bu mesleklere göz atmalı! İŞKUR açıkladı

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber İŞKUR'dan geldi. Türkiye iş gücü piyasasında önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı. İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı. İşverenler personel arıyor ama bazı mesleklerde ciddi şekilde eleman bulamıyor.

  • Altında 2026 Senaryosu: Jefferies’ten 3.000 Dolar Tahmini

    Jefferies’e göre altın, küresel belirsizlik ortamında yatırımcılar için hâlâ en sağlam güvenli liman. Banka, 2025–2026 döneminde altının ons fiyatının 3.000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Benzer Haberler