Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Geliştirilmiş tedarik zinciri hayalleri kısa vadede ‘paramparça: Citi

Citi, yeni bir notta, tedarik zincirlerinden akan yarı iletkenlerin, araba parçalarının ve diğer önemli öğelerin kıtlığının öngörülebilir gelecekte de devam…

Geliştirilmiş tedarik zinciri hayalleri kısa vadede ‘paramparça: Citi

Citi, yeni bir notta, tedarik zincirlerinden akan yarı iletkenlerin, araba parçalarının ve diğer önemli öğelerin kıtlığının öngörülebilir gelecekte de devam edeceği konusunda uyardı.

Citi Research Küresel Baş Ekonomisti Nathan Sheets liderliğindeki stratejistler kapsamlı bir notta “Sonuç olarak, tedarik zinciri baskılarının birkaç ay önce bile beklediğimizden daha kalıcı ve görünüşte derin köklü olduğunu kanıtladık,” diye yazdı. “Rusya-Ukrayna çatışması gerilimi daha da artırıyor gibi görünüyor. Bu gerçekler göz önüne alındığında, tedarik zinciri koşullarında kısa vadeli iyileşme umutları paramparça olmuştur. Önümüzdeki aylardaki zorluklar, son iki yılda herhangi bir zamanda olduğu kadar şiddetli görünüyor.”

Citi’ye göre, enflasyon, işgücü kıtlığı ve artan hane halkı tasarrufları, tedarik zincirlerinin karşı karşıya kaldığı sıkıntılardan sadece bazıları ve ancak pandemi gerçekten azaldığında bu baskılar hafifleyecek.

Citi, “Küresel ticaretteki stresi azaltmak için, nihayetinde pandemide bir iyileşme görmemiz gerekiyor. Bazı özel tedarik zinciri sorunları çözülmeye başlıyor, ancak hala bir dizi bilinmeyen var” dedi.

Citi, pandemi durumunun kilit öneme sahip olduğunu, çünkü pandeminin küresel tedarik zincirlerinin tamamen optimize edildiği fikrini yıktığını açıkladı.

Stratejistler, “Pandemiye kadar, geniş fikir birliği, tedarik zincirlerinin ‘optimize edildiği’ ve sorunsuz çalıştığı yönündeydi” diye yazdı. “Firmaların, stokları nasıl yalın tutacakları ve aynı zamanda üretimde kullanılmak üzere güvenilir bir girdi akışı sağlayacakları bilmecesini geniş ölçüde çözdükleri düşünülüyordu. … Pürüzsüz bir öngörülebilir talep, üretim ve nakliye akışından ziyade, son iki yılda, bu malları üretmek için gereken girdilerin mevcudiyetindeki aksaklıklarla birleştiğinde, nihai mallara olan talebin arttığını gördük. ”

Tedarik zinciri stresi, teknoloji endüstrisinde en şiddetli olmaya devam ediyor.

Apple’ın bugün Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda yeni bir Macbook Air tanıtması bekleniyor. Ancak en son Apple donanımı, Çin’deki önemli Apple üretim bölgelerindeki COVID-19 kilitlenmeleri nedeniyle önümüzdeki haftalarda ve aylarda yetersiz kalabilir.

Bu arada, yarı iletkenler, pandemi sırasında PC’lere ve otomobillere olan katı talebin ortasında Çin’in sıfır COVID-19 politikaları nedeniyle büyük ölçüde arz sıkıntısı çekmeye devam ediyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, mayıs ayı sonlarında İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nun oturum aralarında Yahoo Finance Live’a verdiği demeçte, “[çip kıtlığının] yaklaşık yarısına geldik. Şu anki beklentim, 2024 yılına kadar devam etmesi. Ve son altı ila dokuz ay içinde ek olarak karşılaştığımız en büyük sorun, [imalat tesislerine] giren ekipmandır ” dedi.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler