Sosyal Medya

Döviz

Fitch’ten yeni uyarılar: Türkiye’nin ekonomi politikası karışımı ülke kredi risklerini artırdı

Geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu düşüren derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin yeni ekonomi politikası karışımının, makroekonomik ve mali istikrar riskleri düşürmeksizin…

Fitch’ten yeni uyarılar: Türkiye’nin ekonomi politikası karışımı ülke kredi risklerini artırdı

Geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu düşüren derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin yeni ekonomi politikası karışımının, makroekonomik ve mali istikrar riskleri düşürmeksizin kamu finansmanı ve kamu döviz pozisyonuna yönelik riskleri artırdığını belirtti.

Fitch, politika karışımının, daha fazla dışsal ortam zorluğuna rağmen, özellikle 2023 seçimlerine kadar büyümeyi ve istihdamı sürdürmeye odaklandığı görüşünde olduklarını kaydetti.

Derecelendirme kuruluşu, Türkiye’de artan enflasyon ve finansman maliyetinin öngörülen borç hizmetlerini önemli ölçüde artırdığını ve devlet Eurobond getiri artışlarına sebep olduğuna işaret etti.

Fitch yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin ekonomik politikaların artan şekilde müdahaleci ve öngörülemez olduğunu değerlendirdiklerini belirtti. Politika faizinin uygulanabilir görünmediğini belirten Fitch, bu nedenle yetkililerin merkez bankasının döviz tamponlarını artırmak, kredi provizyonlarını yönetmek ve lira cinsi finansal enstrümanların kullanımını artırmak için makro ihtiyati düzenleme ve daha iyi sermaye akışı yönetimi önlemlerini kullanmaya çalıştığını ifade etti.

Fitch neden not düşürmüştü?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu 9 Temmuz’da B+’dan B’ye indirmiş, görünümünü ise “negatif” olarak teyit etmişti.  Kurumun verdiği bu kredi notu, yatırım yapılabilir seviyesinden beş basamak daha aşağıda. Bu da Türkiye’nin kredi notunun daha da çöp seviyesine itilmesi anlamına geliyor. Fitch, aldığı bu karara yükselen enflasyonu ve ekonomiyle ilgili endişeleri gerekçe olarak gösterdi.

Fitch’in ekonomiyle ilgili sorun teşkil ettiğini belirttiği konular arasında büyüyen cari açık ve müdahaleci politikalar yer alıyor. Fitch karar metninde yükselen enflasyon, para birimindeki değer kaybı ve tüketici güvenindeki düşüş yüzünden iç tüketimin azalmasını beklediklerini aktardı.

Kurumun bu yıl için öngördüğü yıllık ortalama enflasyon yüzde 71,4.

Bu öngörünün çok belirsiz olduğunu da vurgulayan Fitch, 2023 yılında ise enflasyonun yüzde 57 seviyesinde olmasını beklediklerini belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) TL’nin değer kaybına karşı ihracatçı şirketlere kredi almakta getirdiği kısıtlama Fitch tarafından ‘öngörülemeyen ve müdahaleci politikalardan’ biri olarak tanımlamdı.

Hükümetin belirlediği ekonomi politikasına göre TL’deki değer kaybının ihracatı artırması ve cari açığı kapaması bekleniyordu; ancak cari açık Mayıs’ta 6,47 milyar dolar olarak açıklandı.

Fitch de raporunda, “Hükümetin büyümeyi yüksek tutmaktaki kararı TL üzerindeki baskıyı artırıyor, uluslararası rezervlerin düşmesine yol açıyor, enflasyon sarmalını yaratıyor, sermaye akışını engelliyor ve daha yüksek cari açığa neden oluyor” dedi.

Kurum ayrıca TCMB’nin faizi tüm bu gelişmelere, yüksek enflasyona ve Ukrayna’daki savaşa rağmen yüzde 14’te tutmakta ısrarcı olduğunu vurguladı.

Foreks, BBC Türkçe

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler