Sosyal Medya

Döviz

Fed yetkilileri Ukrayna’ya rağmen martta faiz artışına işaret ediyor

Federal Rezerv yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin küresel ekonomiye getirdiği belirsizliğe rağmen gelecek ay faiz oranlarını yükseltme yolunda olduklarının sinyalini verdiler.…

Fed yetkilileri Ukrayna’ya rağmen martta faiz artışına işaret ediyor

Federal Rezerv yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin küresel ekonomiye getirdiği belirsizliğe rağmen gelecek ay faiz oranlarını yükseltme yolunda olduklarının sinyalini verdiler.

Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en kötü güvenlik krizlerinden birini tetikleyen ve petrol fiyatlarının yükselmesine neden olan çatışmanın yarattığı riskleri kabul etmekle birlikte, ABD merkez bankacıları son 40 yılın en sıcak ABD enflasyonuyla yüzleşme gereğini vurguladılar.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester perşembe günü Lyons Companies ve Delaware Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Ekonomide beklenmedik bir dönüşü engelleyerek, fon oranını mart ayında yukarı taşımanın ve önümüzdeki aylarda daha fazla artışla takip etmenin uygun olacağına inanıyorum.” dedi.

“Ukrayna’da ortaya çıkan durumun ABD’deki orta vadeli ekonomik görünüm üzerindeki etkileri, teşviklerin kaldırılacağı uygun hızın belirlenmesinde de dikkate alınacaktır.”

Rusya işgalinden önceki Fed yetkilileri, 15-16 Mart’ta enflasyonla yüzleşmek için bir araya geldiklerinde faiz oranlarını yükseltmeye hazır olduklarının sinyallerini verirken, kalkıştan sonra ne kadar ileri veya ne kadar hızlı hareket ettikleri konusunda seçeneklerini açık tutmuşlardı.

Mester, perşembe günü kamuoyu önünde konuşması planlanan beş ABD merkez bankacısı arasında yer aldı ve şu anda ekonominin beklediği gibi gelişmesi koşuluyla mart ayında hala oranları yükseltmeyi beklediğini söyleyen Atlantalı Raphael Bostic’in duyarlılığı yinelendi.

Atlanta Fed’in Bankacılık Görünümü Konferansı sırasında yaptığı konuşmada “Rakamlar buna yaklaşırsa, sanırım faiz artışı planımıza devam edebiliriz.” dedi. “İşlerin nereye gittiğini görmemiz gerekecek. Son birkaç haftadır petrol fiyatlarının doğal gaz gibi önemli ölçüde arttığını gördüğümüzü biliyorum. Bunun dalgalanmaları olabilir.”

Traderlar ve ekonomistler, jeopolitik riskler yarım puanlık bir artışı daha az olası hale getirse de, Fed’in mart ayında faiz artışlarına başlama olasılığını hala görüyorlar. Faiz oranı vadeli kontratları, gelecek ay çeyrek puanlık bir arttan fazlasının beklendiğini gösteriyor.

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri Joseph Briggs ve David Mericle müşteri notunda “Mevcut durum, jeopolitik olayların Fed’i sıkılaştırmayı geciktirmeye veya kolaylaştırmaya yönlendirdiği geçmiş olaylardan farklı, çünkü enflasyon riski bugün eski dönemlerde var olandan daha güçlü ve acil bir sıkılaşma nedeni yaratıyor” dedi.

Yükselen enerji maliyetleri manşet enflasyonu daha da yukarı çekebilir, ancak Fed genellikle hanehalkı harcamaları için ne anlama geldiklerine bakar – daha yüksek petrol fiyatı genelde alım gücünü düşürerek talebi azaltır.

1970’lerin Şoku

Ancak 1970’lerdeki petrol şokunun enflasyonu uzun süre yüksek tutmasından çıkarılacak derslerin, yüksek enflasyonla boğuşan politika yapıcıları etki altına alması da olası.

Mester, “Jeopolitik olaylar, yakın vadeli büyüme tahminine bir miktar aşağı yönlü risk koysalar bile enflasyon tahminine ters risk katıyor. Para politikası desteklerinin kaldırıldığı nihai hızın veri odaklı ve ileriye dönük olması gerekecek” dedi.

Perşembe günü erken saatlerde Richmond Fed başkanı Thomas Barkin, Ukrayna’nın para politikası görünümünü değiştirip değiştirmediğini “zaman gösterecek” derken, fiyat baskılarına karşı politikayı normalleştirmeye başlama eğilimini doğruladı.

Barkin, ABD’nin Rus ekonomisiyle olan bağlantıları ve ABD bankalarının Rusya riskinin sınırlı göründüğünü, ancak yetkililerin ABD’ye olası etkileri için enerji ve emtia piyasaları üzerindeki etkisini inceleyeceklerini söyledi. Ayrıca, Rusya 2014 yılında Kırım’ı ilhak ettiğinde ekonomik serpintinin sınırlı olduğunu da kaydetti.

“Bu yüzden bu 2014 gibi gelişirse, bahsettiğim temel mantıkta çok fazla değişiklik göreceğimizi sanmıyorum. Ama burası keşfedilmemiş bir bölge. Bu yüzden dünyanın nereye gittiğini görmemiz gerekecek.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler