Döviz
Fatih Özatay: Bir başka yavaşlama/daralma sinyali
Dr. Fatih Özatay Dünya Gazetesi’ndeki köşesinden bu hafta Türkiye ekonomisindeki ivme kaybını mercek altına almaya devam ediyor. Özatay, günlük olarak…
Dr. Fatih Özatay Dünya Gazetesi’ndeki köşesinden bu hafta Türkiye ekonomisindeki ivme kaybını mercek altına almaya devam ediyor. Özatay, günlük olarak yayınlanan elektrik tüketimi verisinin on beş günlük ortalamalarından elde edilen yıllık yüzde değişimlerin hareketlerini grafikte göstererek ekonomideki yavaşlama sinyallerinin devamına işaret ediyor. 9-17 Temmuz bayram tatili öncesindeki dönem için şu temel saptamayı yapıyor:
Bayram öncesi dönemde elektrik tüketimindeki artış oranı baş aşağıya gitmiş ve 30 Haziran’da ‘eksi’ bölgeye girmiş. Bu gelişme de Salı günkü yazımda özetlediğim iktisadi nedenlerle ‘yakın gelecekte ekonomimizin daralmaya başlamasının büyük bir ihtimal dahilinde olduğu’ savıyla uyuşuyor. On beş günlük ortalamalar yerine kırk beş günlük ortalamalar analiz edilirse de sonuç değişmiyor. Bir önemli nokta da şu: Sadece bayram öncesi dönem değil de tüm dönem ele alınırsa, elektrik tüketimindeki azalmanın geldiği düzeyin, pandemi nedeniyle ekonominin kapandığı dönemdeki azalışa çok yaklaştığı belirleniyor.
Özatay yazısında ekonominin sonbahara doğru daralmaya başlaması veya büyüme oranı son derece düşerse, YEM’in dayanğı “enflasyonun çok ama çok altında tutulan faizin” ekonomideki faaliyet hacmini önemli ölçüde yavaşlattının ortaya çıkacağını söylüyor. Hükümetin yaratacağı olası “dış güçler veya küresel resesyon” gibi bahanelere prim verilmemesi gerektiğini belirten Özatay yazısını uygulanan ve saatli bombaya benzettiği “düşük faiz-düşük asgari ücret-yüksek kur” dayanaklı ekonomi politikasının ve yıkıcı diğer benzerlerinin ileride uygulanmamasının garantiye alınması gerektiğine vurgu yapıyor.
Yazının aslı burada.