Dünya Ekonomisi
Çin gelişmekte olan ülke hisseleri için dikkat edilmesi gereken bir risk
Piyasalar Avrupa’da savaşın patlak vermesiyle boğuşurken, Çin’de yeni bir düzenlemenin yaratabileceği sarsıntılar gelişmekte olan piyasa varlıkları için daha büyük, ancak…
Piyasalar Avrupa’da savaşın patlak vermesiyle boğuşurken, Çin’de yeni bir düzenlemenin yaratabileceği sarsıntılar gelişmekte olan piyasa varlıkları için daha büyük, ancak daha az farkında olunan bir risk oluşturuyor.
Yetkililerin geçen ay gıda dağıtım platformlarına ücretlerini düşürmelerini söylemeleri sonrasında Çin teknoloji hisselerindeki erime, MSCI Inc.’in Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi için Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bile daha büyük kayıplara yol açtı. Bunun nedeni, Çin’in göstergenin yaklaşık %30’unu oluştururken, Rusya’nın %1,5’in biraz üzerinde olması. Yatırımcılar, Ulusal Halk Kongresi’nin bu haftaki toplantısının yeniden yeni kurallar açıklamasından endişe duyuyorlar.
New York’taki Wells Fargo’da stratejist olan Brendan Mckenna, “Çin, Rusya’dan daha fazla bulaşıcı etkiye sahip. Çin’de bir şok meydana geldiğinde, hemen hemen tüm GOÜ tepki verir. Rusya’daki bir şok genellikle bölgesel Doğu Avrupa’ya taşıyor” dedi.
Çin hisse senedi kayıplarının daha geniş gelişen piyasa göstergesi üzerindeki etkisi daha da belirgin hale gelebilir. MSCI, Moskova borsasının kepenk indirmeye devam ettiği, yaptırımların tırmandığı ve likiditenin kuruduğu “yatırım yapılamaz” Rus hisse senetlerini dışarı atan ölçüt endekslerden. 9 Mart itibarıyla ülkenin varlıkları göstergeden tamamen çıkarılacak.
Bu da hisse senedi tarafını, Devlet Başkanı Xi Jinping hükümetinin ülkenin en güçlü şirketlerini dizginleme konusunda nasıl çalıştığına odaklayacak. Sadece son iki hafta içinde, Çin bankalara Ant Group Co.’ya finansal maruziyetlerini bildirmelerini ve yiyecek dağıtım platformları tarafından ücretlerin sınırlandırılmasını talep etti.
Hang Seng Teknoloji Endeksi’nin şubat ortasında yeni düzenlemenin ortaya çıkmasından bu yana dolar bazında %17’lik düşüşü, daha geniş gelişmekte olan piyasa hisselerine göre oranını 2019’dan bu yana en düşük seviyeye gönderdi. Alibaba Group ve Meituan’ın da aralarında bulunduğu bir grup tüketici hisse senedi, Bloomberg’in hisse senedi göstergelerindeki performans ve momentum veri analizine göre endeksteki en kötü düşüşlerden biri.
Bank Julius Baer stratejisti Leonardo Pellendini, “Düzenlemenin detayları hala belirsiz ve hisse senetleri üzerindeki etkiyi değerlendirmek için daha fazla netliğe ihtiyacımız olacak.” dedi.
Piyasalar, bu yıl içinde yapılması planlanan Çin’in en büyük siyasi etkinliği olan Ulusal Halk Kongresi’nde daha fazla bilgi elde etmek için hazırlanıyorlar. Şimdiye kadar, politika yapıcılar yaklaşık %5,5’lik agresif bir ekonomik büyüme hedefi koydular, konut fiyatlarını sabit tutacak tedbirler benimsediler ve insan kaçakçılığı gibi sosyal sorunları ele alma sözü verdiler. Başbakan Li ayrıca “sermayenin düzensiz genişlemesinin” önlenmesini de geçen yılki başarılardan biri olarak nitelendirdi.
Çok Güvenli Olmayan Sığınak
Çin’de düzenleyici riskin yeniden ortaya çıkması, JPMorgan Chase & Co. ve Mobius Capital Partners gibi para yöneticileri için baş ağrısı. Bu kurumlar Çin hisse senedi piyasalarının ülkenin kolay para politikası ve ekonomik canlanma üzerinde ralli yapacağını tahmin ediyorlardı.
Ancak bazı yatırımcılar hala daha uzun vadeli büyüme potansiyeline odaklanarak ucuz kalan hisseleri satın alıyorlar.
Pekin Doğu Smart Rock Varlık Yönetimi fon yöneticisi Cai Dian, “Bu noktadaki herhangi bir satış, düzenleyici çevre üzerindeki kötüleşen beklentiler nedeniyle gerçekten mantıklı bir hareket değil” dedi.
Bununla birlikte, “hisseler hala ultra hassas ve teslimat ücreti azaltma haberleri gibi olumsuzluklara aşırı tepki verme eğiliminde. Bu tür kısa vadeli alım satımlar da oynaklığı artırıyor.”
Yahoo Finance