Döviz
BlackRock, arz odaklı enflasyonda yeni dönem konusunda uyardı
Beğensek de beğenmesek de dünyada yaşanan yüksek enflasyon kalıcı görünüyor ve temel suçlu da pandemi odaklı tedarik zinciri krizi. Bu…
Beğensek de beğenmesek de dünyada yaşanan yüksek enflasyon kalıcı görünüyor ve temel suçlu da pandemi odaklı tedarik zinciri krizi.
Bu ay BlackRock’tan gelen bir notta, merkez bankalarını “yeni piyasa rejimi” olarak adlandırdığı şeye yaklaşımlarını yeniden yönlendirmeye çağırıyor.
Son 40 yılda enflasyon büyük ölçüde talep odaklı bir gelişme sonucu gerçekleşti. Ancak BlackRock’un ekonomistleri bu ay yayınladıkları raporda, pandemi dönemi enflasyonunun öncelikle ulaşım ve tedarik zinciri darboğazlarına bağlı kısıtlamalardan kaynaklandığını savunuyorlar.
Bu da bugünkü enflasyon artışını eski Fed Başkanı Paul Volcker’ın 1980’lerde savaştığı enflasyon türünden farklı bir canavar haline getiriyor. Kurum bu nedenle bugünün merkez bankacıları daha ölçülü bir yaklaşım benimsemeye davet ediyor.
BlackRock Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Philipp Hildebrand geçen hafta Financial Times’ta yayınlanan bir makalede, “Bu bir Volcker anı değil. Dolayısıyla eski taktik kitabı geçerli değil” dedi.
İsviçre Merkez Bankası’nın eski başkanı Hildebrand, “Bugün, ekonomiler potansiyellerinin altında olsa bile ciddi arz kısıtlamaları çağındayız. Bu makro açıdan her şeyi değiştirir” diye ekliyor.
Piyasanın bu yıl en az beş Fed faiz artışını fiyatlamasıyla BlackRock, ABD merkez bankasının talebi soğutmak için çok hızlı hareket etmesi durumunda ekonomiyi çökertme riski taşıdığını söylüyor.
Zor Seçim
BlackRock Yatırım Enstitüsü başkan yardımcısı Alex Brazier verdiği bir röportajda, “Fed’in zor bir seçeneği var – enflasyonla yaşamak veya arz kısıtlaması enflasyonundan kurtulmak için genel talep seviyesini yok etmek. Fed’in mevcut enflasyonla mücadele etmesi için oranları o kadar yükseltmesi gerekirdi ki, bu da çift haneli bir işsizlik oranına neden olacak kadar büyük bir resesyon yaratırdı” dedi.
Bunun yerine BlackRock, merkez bankalarını daha yüksek enflasyon oranlarıyla yaşamayı öğrenmeye ve %2’lik enflasyon hedeflerini değiştirmeye çağırıyor.
New York Fed bile arz kaynaklı enflasyon artış üzerinde “iç para politikası eylemlerinin sadece sınırlı bir etkisi olacağını” kabul ediyor.
New York Fed cuma günkü Liberty Street Economics blogunda, “Küresel tedarik zinciri darboğazları ve enerji fiyat artışları sürekli olarak yüksek kalmazsa, enflasyon üzerindeki baskının azaldığını görmeyi bekleyebiliriz” diye yazdı.
Ama bu büyük bir “eğer”.
BlackRock’un araştırması, yatırımcıların, ülkeler tedarik zincirlerini yeniden düzenledikçe, net sıfır emisyona geçerken ve Ukrayna’daki kriz gibi jeopolitik risklerin yol açtığı enerji kesintileriyle karşı karşıya kalırken arz kaynaklı oynaklık ve enflasyonist eğilimlerin artmaya devam etmesini beklemeleri gerektiği konusunda uyarıyor.
Brazier, “Bu ortamda daha fazla makro oynaklık göreceğiz. Bunun iki yolu yok. Her şeyi dengeleyemezsin” diyor.
Bloomberg