Döviz
BDDK’dan bir garip uygulama: Bankalardan müşterilerle yabancı para işlem platformlarından yeni işlem yapılmamasını istedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 27 Nisan tarihli bir yazı ile bankalardan müşterilerle yabancı para işlem platformlarından yeni işlem…
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 27 Nisan tarihli bir yazı ile bankalardan müşterilerle yabancı para işlem platformlarından yeni işlem yapılmamasını istedi.
BDDK’dan yapılan açıklamada, kredilerin rant elde etmek amacıyla kullanılmasının önüne geçmek için bankalara gerekli hatırlatmanın yapıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Bilindiği üzere, ilgide kayıtlı yazılarımızda bankalarımızın mevcut kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasının sağlanmasına, kaynakların ekonomik faaliyetleri desteklemeyen, rant elde etmek amacıyla kullanılmasının önlenmesine yönelik olarak; ilgili kredinin kullandırım amacına aykırı işlemlerin gerçekleştirilmemesine yönelik bankalarca gerekli görülecek kontrollerin azami seviyede oluşturulması başta olmak üzere muhtelif hususlara yer verilmişti.
Konuya ilişkin yapılan ilave değerlendirmeler çerçevesinde, tüm müşterilerin direkt erişiminde olan yabancı para (YP) işlem platformlarından yeni işlem yapılmaması, limit belirlemelerinin gözden geçirilmesi, müşteri memnuniyetinin sürekliliğinin sağlanması bakımından YP işlem taleplerinin şubeler, hazine birimleri, mobil ve internet bankacılığı kanalları üzerinden gerçekleştirilmesinin sağlanması gerekli görülmektedir.
Bilgi edinilmesini ve konunun Birliğiniz üyesi bankalara duyurularak sonucundan bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim.”
Uygulamanın amacı verilen çok ucuz TL kredilerin dövize gitmesini engellemek, fakat yanlış para politikası nedeniyle oluşabilecek bu durum karşısında alınan önlemin ne kadar işe yarayacağı tartışmalı.
Diğer yandan adım adım örtülü sermaye kontrollerine doğru ilerleyiş eşliğinde, TL’nin yapay önlemlerle seçimlere kadar baskı altında tutulma çabası giderek daha dikkat çekici hale bürünüyor. Eş zamanlı olarak enflasyondaki artışın önüne geçemeyen hükümet bu tür palyatif önlemleri devreye sokarak seçime kadarki süreçte döviz talebi oluşmaması, TL’nin yeniden bir hızlı değer kaybı sürecine girmemesi için sürdürülmesi imkansız adımlar atıyor.