Dünya Ekonomisi
Alman hükümeti Rusya’ya enerji yaptırımlarına karşı ancak iklim dostu enerjilere 200 milyar euro ayıracak
Rusya yaptırımlara rağmen, hâlâ ham madde ihracatı ile finansman sağladığı için Ukrayna, Rusya’dan enerji ithalatının durdurulmasını talep ediyor. ABD’nin Rusya’dan…
Rusya yaptırımlara rağmen, hâlâ ham madde ihracatı ile finansman sağladığı için Ukrayna, Rusya’dan enerji ithalatının durdurulmasını talep ediyor. ABD’nin Rusya’dan enerji ithalatının yasaklanmasını gündeme getirmesi de tartışmaları alevlendirdi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bu konuda bir yasa tasarısı üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Pelosi, milletvekillerine yazdığı mektupta “Tasarımız Rus petrol ve enerji ürünlerinin ABD’ye ithalatının yasaklanmasını, Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerin sona erdirilmesini ve Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne erişiminin engellenmesi için gereken ilk adımların atılmasını öngörüyor” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, “Avrupalı ortaklarımız ve müttefiklerimiz ile Rus petrolünün ithalatının koordineli bir şekilde yasaklanması için görüşüyoruz” açıklamasında bulundu.
Ukrayna’dan gelen taleplere ve ABD’nin Rusya’dan enerji ithalatının yasaklanmasını gündeme getirmesine rağmen Almanya Rusya’dan enerji sevkiyatının durdurulmasına karşı çıkıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz pazartesi günü yaptığı açıklamada, hükümetin Avrupa Birliği içindeki ortakları ile birlikte Rus enerjisine alternatifler geliştirmek için aylardır çalıştığını belirtti. Ancak “çok kısa bir süre içinde bunun gerçekleşemeyeceğini” kaydeden Scholz, “Bu nedenle de Rusya ile enerji tedariki alanında çalışan firmaların faaliyetlerini sürdürmesi bizim açımızdan bilinçli bir karar” dedi.
Rusya bağımlığını düşürmenin yolu: Yeşil enerji atağı
Almanya’da federal hükümet, 2026 yılına kadar iklimin korunması ile petrol ve doğal gaz tedarikinde dışa bağımlılığı azaltmak için 200 milyar euroluk bütçe ayrılmasını kararlaştırdı. Koalisyon ortaklarından liberal Hür Demokrat Parti’nin genel başkanı da olan (FDP) Maliye Bakanı Christian Lindner ile Yeşiller’in eski eş başkanı, Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck’in söz konusu meblağ üzerinde uzlaştığı bildirildi.
Reuters’e konuşan Ekonomi ve İklim Bakanı Habeck, “Bu hükümet enerji güvenliği ve iklimin korunmasına 2026 yılına kadar 200 milyar euro ayırıyor” bilgisini paylaştı. Bunun yoğun müzakereler sonrası sağlanan bir başarı olduğunun altını çizen Habeck, “Enerji bağımsızlığımıza her zamankinden daha çok yatırım yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Alman birinci kanalı ARD’ye açıklama yapan Maliye Bakanı Lindner ise söz konusu kaynağın elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının genişletilmesi, hidrojen üretimi ve yenilenebilir enerjilerin ucuzlatılması ile elektrik fiyatlarının düşürülmesi için kullanılacağının altını çizdi.
Enerji, Ulaşım ve Endüstri dönüşümü bütçesinde bir “İklim ve Transformasyon Fonu (KTF)” oluşturulması da öngörülüyor. Hükümet çevrelerinden edinilen bilgiye göre, en az 90 milyar euro tutarında olması öngörülen fon ile sanayi ile iklim sözleşmelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Çelik, kimya ve çimento endüstrilerinin ‘yeşil endüstrilere’ dönüşümünün sağlanması da bu kapsamda değerlendiriliyor.
DW Türkçe