Sosyal Medya

Döviz

ABD’de üretici fiyatları rekor hızda yıllık yüzde 11,2 arttı-Fed’in faiz artış planlarını güçlendirdi

ABD’li üreticilere ödenen fiyatlar, 2010’a kadar olan kayıtlarda en fazla artarak mart ayında bir yıl öncesine göre tüm tahminleri aştı…

ABD’de üretici fiyatları rekor hızda yıllık yüzde 11,2 arttı-Fed’in faiz artış planlarını güçlendirdi

ABD’li üreticilere ödenen fiyatlar, 2010’a kadar olan kayıtlarda en fazla artarak mart ayında bir yıl öncesine göre tüm tahminleri aştı ve tüketicilere bulaşma riskini artırdı.

Çalışma Bakanlığı verileri çarşamba günü yaptığı açıklamada, nihai talep için üretici fiyat endeksinin geçen yılın mart ayına göre% 11,2 ve bir önceki aya göre% 1,4 arttığını gösterdi. Aylık artış alt kategoriler arasında yayılmış durumda ve aynı zamanda kayıtlardaki en büyüğü.

Oynak gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, çekirdek ÜFE olarak adlandırılan ÜFE, bir ay öncesine göre %1 arttı ve bir yıl öncesine göre artış %9,2 oldu. Bu veri çekirdek enflasyonun hızında bir yumuşama gösteren en son tüketici fiyat raporunun tersine bir eğilim.

ÜFE ve TÜFE raporları, faiz oranlarını daha agresif bir şekilde yükseltmek için Federal Rezerv üzerindeki baskıyı güçlendiriyor. Merkez bankacıları mayıs ayında faiz oranlarında yarım puanlık bir artışa kapı açtı.

BMO Capital Markets’in kıdemli ekonomisti Jennifer Lee, bir notta, “Dünkü çekirdek TÜFE okumasından rahat bir nefes alınmasına rağmen, bu endişe verici” dedi. “50 baz puan artış sıradan hale geliyor.”

Manşet ÜFE ve çekirdek rakamlar tahminleri fazlasıyla aştı. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan tahminler, yıllık %10,6’lık ve aylık %1,1’di. Şubat ayı rakamları da daha yüksek revize edildi.

Yoğunlaşan Enflasyon

Veriler, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının ilk tam ayı boyunca enerji, gıda ve metal fiyatlarını yükselten baskıların yoğunlaştığını gösteriyor. Buna ek olarak, ulaşım darboğazları ve işgücü kıtlığı, arzı istikrarlı taleple dengelemeye çalışan üreticiler için işleri karmaşıklaştırmakta.

ÜFE verileri, ulaştırma ve depolama hizmetleri fiyatlarının mart ayında %5,5 gibi rekor bir artış gösterdiğini gösterdi. Artış, navlun maliyetlerinin uçak ve kamyon taşımacılığındaki artışından kaynaklandı.

Bloomberg Economics’e göre “Tedarik zinciri tuzakları, Çin’in kilitlenmelerinin ortasında Nisan ayına kadar muhtemelen kötüleşti, bu da enerji fiyatları geri çekilse bile toptan enflasyonun geri çekilmesinin yavaş olabileceğini ve Federal Rezerv’in bu yıl faiz artırımlarına sıkı sıkıya bağlı kalacağını gösteriyor.”

Risk, üreticiler için girdi maliyetlerindeki artışın, firmalar marjları korumaya çalıştıkça en azından kısmen tüketicilere aktarılacağı. Salı günü yayınlanan ayrı bir raporda, tüketici fiyatlarının Mart ayında 1981’in sonlarından bu yana gıda, barınak ve benzin fiyatlarının etkisiyle en fazla arttığı görüldü.

Ukrayna’da şubat ayı sonlarında başlayan savaş, Rus petrol ve gazının kesilmesinin arzı sınırlayacağı korkusuyla enerji fiyatlarında ani bir artışa yol açtı. Ham petrol fiyatları, Çin’deki pandemi kaynaklı kilitlenmelerin talebi sınırlayacağı endişeleriyle o zamandan beri geri çekildi.

Malların fiyatları mart ayında %2,3 arttı. Artışın yarısından fazlası, enerji fiyatlarındaki %5,7’lik sıçramadan kaynaklandı. Bu arada, hizmetlerin maliyeti, şubat ayındaki %0,3’lük artışın ardından %0,9 arttı. Hizmet maliyetlerindeki yükselişin %40’ından fazlası, toptancıları ve perakendecileri içeren ticaretteki daha yüksek marjları yansıtıyordu.

Endeksin en değişken bileşenlerini çıkaran gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç üretici fiyatları, şubat ayına göre %0,9 artarak 2021’in başından bu yana en büyük yükselişi elde etti. Bir yıl öncesine göre %7 arttı.

Üretim hattında daha önceki fiyatları yansıtan ara mallar için işlenmiş malların maliyetleri, bir ay öncesine göre %2,1 arttı. Yükselişin %60’ından fazlası enerjiden, özellikle jet yakıtından kaynaklanıyordu. Bir yıl öncesine kıyasla, artış %21,7’ye vardı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler