Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tahvil piyasasında deprem: Fed fiyatlanıyor, Rusya temerrüdü değerlendiriliyor, TL sıkıntıda, Türkiye döviz arayışında…

Fed’in bu ay yaptığı ilk faiz artırımı ardından mayıs toplantısında 50 baz puan artışıyla birlikte bilanço küçültme planını açıklayacağı beklentisi…

Tahvil piyasasında deprem: Fed fiyatlanıyor, Rusya temerrüdü değerlendiriliyor, TL sıkıntıda, Türkiye döviz arayışında…

Fed’in bu ay yaptığı ilk faiz artırımı ardından mayıs toplantısında 50 baz puan artışıyla birlikte bilanço küçültme planını açıklayacağı beklentisi küresel tahvil piyasalarında hızlı fiyatlamalara neden oluyor.

Rusya temerrüt endişeleri de tahvil yatırımcılarının endişelerine katkıda bulunuyor. Moskova şaşırtıcı bir şekilde geçen hafta 117 milyon dolar faiz ödeyebildi, ancak mart ayı sonuna kadar 615 milyon dolar daha ödemesi var. Nisan başında, Rusya 2 milyar dolarlık bir tahvili de ödemekle yükümlü. Rusya’nın merkez bankası rezervlerinin Ukrayna’nın işgali için bir yaptırım olarak dondurulması, tahvil ödemelerini zora sokmakta.

Rusya merkez bankası Eylül ayında, Bloomberg tahminlerine göre, ABD para birimi cinsinden yaklaşık 150 milyar dolarlık tahvil de dahil olmak üzere toplam dış borcun dolar bazında 490 milyar dolar olarak açıklamıştı. Rusya temerrüde düşerse büyüklüğü 2001’de Arjantin’in 95 milyar dolarına göre çok daha büyük olacak ve Rusya’nın 1917’deki devrimden bu yana ilk döviz temerrüdü olacak.

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş hızlanırken 10 yıllık tahvil faizi bugün %2,38’e çıkarak 23 Mayıs 2019 sonrası en yüksek seviyeye ulaştı.  Aynı vadeli tahvil faizi mart başında Ukrayna işgali nedeniyle Fed’in parasal sıkılaştırmayı geciktirebileceği düşüncesiyle %1,68’e gerilemişti.  2 yıllık tahvil faizi ise bugün %2,20’ye çıktı.  Böylece 10 yıllık ile 2 yıllık ABD tahvil faizleri arasındaki getiri farkı da son yılların en düşük seviyesine indi.

Faizlerde bu hafta Fed Başkanı Powell ve diğer üyelerin şahin açıklamalarda bulunmasıyla yükseliş devam ediyor.

FOMC toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı öneren Bullard, yıl içinde de daha fazla faiz artışından yana. Bullard, bugünkü açıklamasında bir sonraki toplantıda 50 baz puanın değerlendirilmesi ve daha hızlı aksiyon alınması gerektiğini söyledi. Fed Başkanı Powell ise dünkü konuşmasında “eğer faizleri 25 puandan daha fazla artırmamız gerekir ve bunun uygun olduğuna karar verirsek öyle yaparız” demişti. Üyelerden gelen açıklamalar sonrası piyasalarda Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artışı fiyatlaması %68’e çıktı. Goldman Sachs ekonomistlerdi Fed’in hem mayıs hem de haziran ayı FOMC toplantılarında 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğini tahmin ediyorlar.

İngiltere’de 30 yıllık tahvil faizi %1,913 ile Aralık 2018’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi %26,82’ye çıkarken 2 yıllık faizi de %25,62 seviyesine yükseldi.

Bu hafta Fed ve ECB’den gelen açıklamalar EUR/USD paritesini düşürdü. Geçen hafta 1,1138’e çıkan parite, bu hafta 1,0960’a geriledi. Düşüşte merkez bankalarının politikalarındaki ayrışma sinyalleri etkili oluyor. Hafta başında açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Lagarde, savaşın risklerinin ekonomilere göre farklılaşabileceğini ve bu nedenle de para politikalarının da değişkenlik gösterebileceğini belirtti. Fed Başkanı Powell ise dünkü konuşmasında gerekirse gelecek toplantıda daha fazla faiz artışı yapabiliriz, dedi.7 Mart’ta 1,08 seviyesine gerileyen parite son günlerde işlemler 1,10 üzerindeyken Powell sonrası 1,10 altı hareketler yaşanıyor. Haftanın devamında faiz fiyatlamasının artması ve dolardaki güçlenme paritede düşüşün de devam etmesine neden olabilir.

TL’de baskı artıyor, kamunun döviz arayışı devam

Türkiye için ise Dolar Endeksi’nin yükselmesi ve diviz likiditesinin azalmaya başlaması zor günlere işaret ediyor. TL üzerindeki baskılar atraken, borç çevirme ihtiyacındaki olan şirketlerin borçlanma maliyetleri hızla yükselirken, hammadde ve ara mal için de dövize olan ihtiyaç artıyor. TCMB derin negatif reel faiz politikası ile TL’yi savunmasız bırakırken, TL’yi dizginlemek ve enflasyonla mücadelede geriye araç olarak sadece KKM kalıyor. Enflasyonun %70’e yöneldiği, cari açığın petrol fiyatları ve beklenenden az turizm geliri nedeniyle 35-40 milyar dolara çıkacağı 2022’de TL’deki baskılar giderek artıyor.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yurt dışı tüzel kişilerin YUVAM hesabına katılabilmesi yönünde değişiklik yapılırken, kur korumalı mevduat hesaplarında ise sisteme dahil olan Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarına da vade sonunda yenileme imkânı getirilmişti.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu burada kabaca bir hesapla bulunan 200 milyar doların %10’unun Türkiye gelmesinin önemli olacağı açıklaması yaptı. Başkan perşembe günü yatırımcılarla toplantı yapacak.

Investing, Bloomberg, CNBC

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler