Dünya Ekonomisi
Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattıyla Avrupa’ya gaz akışını kesmekle tehdit etti
Rusya, Ukrayna’nın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlara tepkisi kapsamında Kuzey Akım 1 boru hattından Avrupa’ya sağlanan doğal gaz arzını kesmekle tehdit…
Rusya, Ukrayna’nın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlara tepkisi kapsamında Kuzey Akım 1 boru hattından Avrupa’ya sağlanan doğal gaz arzını kesmekle tehdit etti. Bu tehdit enerji piyasalarındaki kargaşayı artırabilecek ve tüketici fiyatlarını daha da yükseltebilecek bir hareket.
Aynı zamanda enerji işlerinden sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Alexander Novak pazartesi günü geç saatlerde televizyonda yayınlanan konuşmasında, Rusya’nın Rus ekonomisine uygulanan cezaları “yansıtan” eylemlerde bulunma hakkına sahip olduğunu söyledi. Yetkili, Kuzey Akım 1’i kapatma kararının henüz alınmadığını ve boru hattının şu anda “tam kapasiteyle” çalıştığını söyledi.
Yorumlar, Avrupa gaz piyasalarında dün gün boyunca süren vahşi dalgalanmalar sonrasında gelirken, Rusya’dan gelen arzın kesintiye uğraması korkusuyla fiyatlar bir noktada neredeyse %80 oranında arttı.
Avrupa’nın Rus enerjisine olan bağımlılığı, kıta liderlerinin Ukrayna’nın işgaline nasıl karşılık vereceği konusunda anlaşma çabalarında önemli bir faktör oluyor. Geçen ay Berlin 11 milyar dolarlık Kuzey Akım 2 boru hattı projesini rafa kaldırdı ve Avrupa Birliği yetkilileri bloğun Rusya’dan ithalat ihtiyacını bu yıl neredeyse %80 oranında azaltabilecek bir plan üzerinde çalıştıklarını söylediler.
Ancak pek çok AB siyasetçisi, Almanya’nın petrol ithalatının yasaklanması yönündeki önerilere karşı geri adım atmış olmasının bir nedeni olarak derhal harekete geçme konusunda temkinli olmaya devam ediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus petrol ve doğalgazının Avrupa ekonomisi için “önemli” olduğunu söyledi. AB gaz ithalatının yaklaşık %40’ı ve petrollerinin dörtte biri Rusya’dan geliyor.
Novak, ABD ve AB’nin Rusya’nın ithalatını yasaklaması halinde Rusya’nın petrolünü satmak için başka seçenekleri olduğunu söyledi ve bu tür bir hareketin varil başına 300 dolara veya daha fazlasına çıkan fiyatlarla “dünya pazarı için felaket sonuçlar doğurabileceği” konusunda uyardı.
Bloomberg