Dünya Ekonomisi
Roubini uyardı: Yumuşak durgunluk beklentileri tamamen hayal!
Ekonomist Nouriel Roubini, faiz oranları arttıkça ve ekonomiye yüksek borç yükleri eklendikçe ABD’nin derin bir durgunlukla karşı karşıya olduğunu söyledi.…
Ekonomist Nouriel Roubini, faiz oranları arttıkça ve ekonomiye yüksek borç yükleri eklendikçe ABD’nin derin bir durgunlukla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yumuşak bir durgunluk bekleyenleri “hayal görenler” olarak nitelendirdi.
Roubini Bloomberg TV’de yaptığı açıklamada, “Ciddi bir durgunluk, ciddi bir borç ve finansal kriz yaşamamız için birçok neden var. Bunun kısa ve sığ olacağı fikri tamamen yanıltıcı” dedi.
Roubini’nin bahsettiği nedenler arasında, pandeminin ardından tarihsel olarak yüksek borç oranları var. Özellikle bazı alt sektörlerde olduğu gibi gelişmiş ekonomiler için halen yükselmeye devam eden borcun faizler de yükseldikçe getireceği yükten bahsetti.
Bunun, durgun büyüme ve stagflasyon olarak bilinen yüksek enflasyonun kombinasyonuna rağmen borç oranının düşük olduğu 1970’lerden farklı olduğunu söyledi. Ülkenin borcu, 2008 mali krizinden bu yana şişti. Bunu kredi sıkışıklığı ve talep şoku nedeniyle düşük enflasyon veya deflasyon izledi.
“Bu kez, tarihsel olarak yüksek olan stagflasyoner negatif toplam arz şoklarımız ve borç oranlarımız var. Önceki durgunluklarda, son ikisi gibi, büyük parasal ve mali genişleme yaşadık. Bu sefer para politikasını sıkılaştırarak resesyona giriyoruz. Mali alanımız yok” diyor Roubini.
Yükselen faiz oranlarının ekonomiyi resesyona sürükleyeceği endişesi, Fed’in son kırk yılın en yüksek enflasyonunu düşürmek için para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırmasıyla tırmanıyor. Fed Başkanı Jerome Powell, fiyat istikrarını yeniden sağlayamamanın, ABD’yi ülkenin kaçınabileceği bir resesyona itmekten “daha büyük bir hata” olacağını söyledi.
Powell ve meslektaşlarının, haziran ayında 1994’ten bu yana en fazla faiz artırımının ardından bu hafta 75 baz puanlık bir artışı daha onaylamaları bekleniyor. Politika yapıcıların da önümüzdeki aylarda yüksek adımlarla hareket etmeye devam etme niyetlerinin sinyalini vermeleri bekleniyor.
Roubini, “Bu sefer, stagflasyon ve ciddi bir borç krizinin bir araya gelmesiyle karşı karşıyayız. Yani 70’lerden ve Küresel Finansal Kriz sonrasından daha kötü olabilir” diyor.
Bloomberg