Dünya Ekonomisi
Petrolden buğdaya: Emtia şoku beş grafikte
Küresel emtia fiyatları, büyük çift haneli rakamlarla yeniden artıyor, zaten gergin olan bir piyasa üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor ve…
Küresel emtia fiyatları, büyük çift haneli rakamlarla yeniden artıyor, zaten gergin olan bir piyasa üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor ve taze stagflasyon endişesini tetikliyor.
Ukrayna’daki savaşın yol açtığı kaos, ABD’nin Rus ham petrol ithalatını yasaklamayı düşündüğü yönündeki haberler üzerine pazartesi günü yeni bir seviyeye ulaştı. Bu, Uluslararası Para Fonu’nun Moskova’ya uygulanan ihtilaf ve ilgili yaptırımlardan kaynaklanan “çok ciddi” ekonomik sonuçlar konusunda yaptığı uyarı sonrasında geldi. Petrolden buğdaya ve doğal gazdan nikele kadar olan ralli, salgından hala kırılgan durumdaki küresel ekonomik toparlanmayı tehdit ediyor, enerji tüketen ülkeler için enflasyonist bir dalgalanmayı şiddetlendiriyor ve milyonlarca insan için yaşam maliyeti krizini kötüleştiriyor.
İşte günün en dikkat çekici hareketlerinden bazıları ile şirketler ve günlük tüketiciler için ne anlama gelebileceği.
Petrol
Brent ham vadelileri, traderların ABD’nin Rus enerji ithalatını kırma potansiyelini tarttığı için geri çekilmeden önce %18’e kadar tırmanarak varil başına 140 dolara ulaştı. Rusya günde yaklaşık 5 milyon varil ham petrol ihraç ediyor ve bu da küresel tüketimin yaklaşık %5’ine eşdeğer. Ayrıca günlük yaklaşık 3 milyon varil rafine ürün – dizel, akaryakıt ve nafta olarak bilinen petrokimyasal hammadde gibi önemli yakıtlar – ihraç ediyor. Goldman Sachs Group Inc. analistleri, petrol fiyatındaki 20 dolarlık şokun gayrisafi yurt içi hasılayı euro bölgesinde %0,6, hem ABD hem de Çin’de %0,3 düşüreceğini tahmin ediyor.
Nikel
Nikel, Londra Metal Borsası’nda şimdiye kadar görülen en aşırı fiyat hareketlerinden birinde %90’a kadar yükseldi, çünkü Rus malzemeleri üzerindeki korkular alıcıları tarihi bir sıkışmaya maruz bıraktı. Metal, 48.078 dolardan kapanmadan önce, sözleşmenin 35 yıllık tarihindeki en büyük günlük dolar kazancı için metrik ton başına 26.081 dolar ekledi. Rusya, dünyanın en büyük metal tedarikçilerinden biri ve yaptırım korkusu veya metalin gönderilememesi riski zaten sıkı piyasayı ürküttü. Küresel nikel arzının %70’inden fazlası paslanmaz çelik yapımına gidiyor. Yine de metalin elektrikli araçlar için akülerde kullanması son yıllarda talebi artırıyor.
Doğalgaz
Avrupa kriteri olan Hollanda’nın gazı, derinleşen arz korkuları piyasayı sardıkça %79 artarak varil başına 600 dolar petrole denk gelecek kadar yükseldi. Fiyat dalgalanmaları megawatt-saat başına yaklaşık 139 avro aralığındaydı ve bu da gün içi en yüksek ve en düşük seviyeler arasındaki kayıtlardaki en geniş boşluk oldu. Daha da önemlisi, aralık sadece birkaç gün önceki gerçek fiyata eşdeğerdi. Rusya, Avrupa’nın gaz talebinin yaklaşık üçte birini tedarik ediyor ve kesinti, hatta azalma ekonomiyi tehlikeye atabilir, bir enerji krizini gelecek kışa kadar uzatabilir. Yakıt öncelikle ısıtma ve elektrik üretmek için kullanılmakta. Boru hattı sevkiyatları sabit kalırken, Gazprom PJSC pazartesi günü Ukrayna’dan geçen akışların yüksek seviyede olduğunu ve normal şekilde gittiğini yineledi. Bununla birlikte, tüccarlar olası aksaklıklar için sınırda kalırlar.
Buğday
Buğday fiyatları rekorun eşiğinde. Ukrayna’da yoğunlaşan savaş, dünyanın önde gelen ekmek teknelerinden birinin malzemelerini kesiyor. Rusya ile birlikte küresel sevkiyatların %25’ini oluşturuyor. Chicago’daki ölçüt vadeli kontratları altıncı seansta da günlük limiti aşarak %7 arttı ve kile başına 12.94 dolara yükseldi. Bu, geçen hafta %41’lik büyük bir artışın üzerine geldi. Son 60 yıla yayılan verilerdeki en büyük artış ve fiyatları 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarıyor. Paris’in buğday sözleşmesi %11’e kadar yükseldikten sonra tüm zamanların en yüksek derecesini geçti.
Benzin
Benzin kayıtlardaki en yüksekle flört ederken fiyat seviyesi Amerikalı tüketiciler için daha gerçek olacak. AAA’ya göre, benzinin ortalama fiyatı şu anda galon başına 4,065 dolar seviyesinde, zirvesinden sadece 5 sent aşağıda. Nymex vadelileri pazartesi günü rekora yaklaşırken, akaryakıt üreticileri yaz sezonunun başlangıcına hazırlanırken perakende fiyatlar da çok geride kalmayacak. Bu, ABD’nin Stratejik Petrol Rezervi’nden 30 milyon varil petrol serbest bırakmasına rağmen olacak.
Bloomberg