Döviz
Petrol, Avrupa’nın Rusya kararını bekliyor; altında gözler Powell’da
Avrupa’nın Rus petrolüne olası bir yasak sinyali vermesi, ham petrol fiyatlarının bu hafta varil başına 100 doların üzerinde seyretmesini sağlayabilir.…
Avrupa’nın Rus petrolüne olası bir yasak sinyali vermesi, ham petrol fiyatlarının bu hafta varil başına 100 doların üzerinde seyretmesini sağlayabilir.
Çin’in beklenenden güçlü gelen ilk çeyrek büyümesi de enerji piyasalarına daha fazla destek sağlayabilir, ancak Şanghay’daki büyük COVID kilitlenmeleri dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisinde huzursuzluğu artırmaya devam ediyor.
Çevrimiçi ticaret platformu OANDA’da Avustralya ve Asya-Pasifik kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, “Çin’deki virüs kısıtlamaları, Hong Kong vakaları düşerken bile yanlış yöne gidiyor gibi görünüyor. Piyasalar, Şanghay kilitlenmelerinin üretim ve ticaret üzerindeki etkisini zaten görüyor ve eğer bunlar yayılmaya başlarsa, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden aşağı yönlü etki olmasa bile, Çin için tablo önemli ölçüde bozuluyor” dedi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’in gayri safi yurtiçi hasılasının ilk çeyrekte yıllık %4,8 oranında arttığını, 2021’in son üç ayında kaydedilen %4’lük genişlemeden ve ekonomistler tarafından tahmin edilen %4,6’lık genişlemeden daha hızlı olduğunu söyledi.
Petrol ve Çin Endişeleri
Buna rağmen, tüketici duyarlılığı düştü, üretim maliyetleri arttı ve COVID politikaları dünyanın 2 numaralı ekonomisinde üretim ve lojistiğe zarar vermekle tehdit ediyor. Sonunda, tüm bunlar diğer Asya pazarlarına da hissedilecek.
Veriler, Çin’in yıla iyi başladığını gösteriyor, ancak çeyrek ilerledikçe, karşı rüzgarlar daha da güçlendi. Yavaşlayan emlak piyasası, kapsamlı COVID kısıtlamaları ve Ukrayna işgali, temel emtia ve enerji fiyatlarını yukarı çekiyor.
Bu arada Pekin merkez bankası, Çin’in büyümesi üzerindeki yükü artıracak şekilde şirketlerin borç yükünü düşürmeye odaklı. Halley, resimde eksik kalanın enflasyonda anlamlı bir artış olduğunu söylüyor.
Avrupa Birliği’nin, Ukrayna’da derinleşen krizin ortasında bu kez özellikle petrol ve gazı vuracak yaptırımları sertleştirmek için her geçen gün artan bir baskı altına giresi bu açıdan çok önemli.
Fujitomi Securities Co Ltd’nin baş analisti Kazuhiko Saito, Reuters tarafından taşınan yorumlarda, “Petrol piyasası, Rusya’dan gelen azalan bir akışı dengelemek için büyük petrol üreticilerinden gelen sınırlı ek arzla bu hafta muhtemelen yükseliş eğiliminde kalacak” dedi. “Yükselen ABD ısınma amaçlı enerji fiyatları, ABD petrol piyasasının Avrupa’ya ihracat talebinin artması nedeniyle daha da sıkılaşacağına dair beklentilerin artmasıyla son rallinin gerisindeydi.”
Petrol ve AB-Rusya Gerilimi
AB hükümetleri geçen hafta bloğun yürütme organının Rus ham petrolünü yasaklamak için öneriler hazırladığını söyledi, ancak diplomatlar Almanya’nın ABD tarzı acil bir ambargoyu aktif olarak desteklemediğini söyledi.
Ancak bu yorumlar, Ukrayna krizinde hafta sonu yaşanan gerilimlerin artmasından önce, Ukraynalı askerlerin Pazar günü Mariupol limanında silah bırakma ültimatomuna direnmesiyle geldi.
Ukrayna’daki eylemlerini “özel operasyon” olarak nitelendiren Moskova, güçlerinin şehri neredeyse tamamen ele geçirdiğini ve ateşkes belirtisi göstermediğini söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı, yaptırımlar nedeniyle mayıs ayından itibaren günlük yaklaşık 3 milyon varil Rus petrolünün kapatılabileceği veya alıcıların gönüllü olarak Rus kargolarından kaçınabileceği konusunda uyarmıştı.
Interfax haber ajansının cuma günü bildirdiğine göre, Rus petrol üretimi Nisan ayında düşmeye devam etti ve Mart ayından itibaren ayın ilk yarısında %7,5 oranında azaldı.
Altın ve Powell
Altın ve diğer güvenli limanlardaki tüccarlar, perşembe günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın merkez bankasının 3-4 Mayıs faiz oranı kararından önceki son kamuoyu görünümünde söyleyeceklerini bekliyorlar.
Powell, perşembe günü Uluslararası Para Fonu’nun bahar toplantısında konuşacak ve günün ilerleyen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve diğer merkez bankası politika yapıcıları ile birlikte küresel ekonomi üzerine bir panel tartışmasına katılacak.
Fed, Mart toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan artırdı ve o zamandan beri Mayıs ayında yarım puanlık bir hamle daha yapması bekleniyor.
Birçok Wall Street analisti ve yatırımcısı, Fed’in yüksek enflasyonla mücadele etmek için yeterince hızlı hareket etmediğine inanıyor ve şimdi merkez bankası harekete geçtikçe daha agresif faiz artışları bekliyor.
Geçen haftaki veriler, ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin Mart ayına kadar geçen yılda %8,5 arttığını ve 1981’den bu yana en hızlı yıllık artış olduğunu gösterdi.
New York’un Comex’indeki Haziran altın vadeli işlem kontratı, ons başına 1,987 dolar ile %0,6 arttı.
Fed Başkanı ve yakında Başkan Yardımcısı olacak Lael Brainard Salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının enflasyonu kontrol altına almak için ağır faiz artırımları kullanmakta tereddüt etmeyeceğini söyledi.
Çarşamba günü yayınlanan açıklamada, komitenin çoğu üyesinin önümüzdeki toplantılarda “bir veya iki” 50 baz puanlık faiz artışı yapmayı kabul ettiği belirtildi.
Bunu takiben, Fed’in en şahin politika yapıcısı James Bullard, enflasyondaki artışı bastırmak için faiz oranlarının merkez bankasının tipik hedefini ihlal etmesi ve bu yılın ilerleyen zamanlarında %3,5’e kadar çıkması gerektiğini söyledi.
St. Louis Fed Başkanı olan Bullard, Perşembe günü yaptığı açıklamalarda, “Fed Fon Oranının 2022’nin ikinci yarısında %3,5’e yükseldiğini görmek istiyorum” dedi.
COVID-19 salgınının zirvesinde faiz oranlarını neredeyse sıfıra indirdikten sonra, Fed’in politika yapıcı Federal Açık Piyasa Komitesi veya FOMC, 16 Mart’ta ilk pandemi dönemi faiz artırımını onayladı ve oranları 25 baz puan artırdı.
Birçok FOMC üyesi, faiz artışının 40 yılın en yüksek seviyelerinde seyreden enflasyonu dizginleyemeyecek kadar düşük olduğu ve gelecekte 50 baz puanlık daha agresif artışlara ihtiyaç duyulabileceği sonucuna vardı. Merkez bankası ayrıca tüm bu yıl içinde yedi faiz ayarlaması yapmayı düşünüyor.
Bullard, Fed’in enflasyonla mücadelesinde geride kaldığını ve yıl sonundan önce faiz oranlarını 3 puan daha yükseltmesi gerektiğini söyledi.
Önerdiği hız, Fed’in yıl boyunca kalan altı toplantısının her birinde 50 baz puan artışlar gerektiğini ima ediyor. Fed’in enflasyon için tipik hedefi yılda sadece %2’dir.
Altının spot fiyatını takip eden skcharting.com’dan Dixit, önümüzdeki haftanın sarı metal için bir dönüm noktası olduğunu gösterdiğini söyledi.
“RSI ve stokastik, 2.001 dolar ve 2.015 dolara kadar bir sonraki ayak için 1.980 doların üzerinde belirleyici alıcılara ihtiyaç duyan devam eden yukarı yönlü ivmeyi destekliyor.” Ancak Perşembe günkü zayıf kapanışın kendisinin de bazı yan etkilere neden olabileceği konusunda uyardı.
“Piyasa yeniden açıldığında, 1.959 doları yeniden test etmek için aşağı yönlü bir hareket olabilir ve bu da 1.932 dolara kısa vadeli bir düzeltmeyi tetikleyebilir.”
1.932 doların üzerinde tutulamaması, özellikle ABD tahvil getirilerinin yükseldiği bir ortamda, altını 1.890 dolara doğru daha da aşağıya itebilir.
Dixit, “Yatırımcıların, durgunluk endişeleri üzerine yükselen 10 yıllık ve 30 yıllık tahvil getirileri konusunda dikkatli olmaları gerekiyor” dedi. “Bu getiriler, altın için hem faydalı hem de yıkıcı olabilecek iki ucu keskin kılıçlar gibidir, çünkü dolar altında satışları tetikleyerek yükselmeye başlayana kadar enflasyondan korunmayı teşvik ederler” dedi.
Investing