Dünya Ekonomisi
Moody’s: 2022 borç krizi yılı olabilir mi?
Yatırımcılar stagflasyon ve resesyon risklerini fiyatlıyor. Çarşamba-Perşembe akşamı rekor düşüşler kaydeden S&P500 ve DJ30 Cuma gecesi de toparlanamadı (DJ 30…
Yatırımcılar stagflasyon ve resesyon risklerini fiyatlıyor. Çarşamba-Perşembe akşamı rekor düşüşler kaydeden S&P500 ve DJ30 Cuma gecesi de toparlanamadı (DJ 30 +%0.01, S&P500 +%0.03, NASADAQ -%0.30) . Velakin, borsalar odaklanırken, asıl sorunlu ülke ve varlık grubunun Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar =GOP) olduğunu gözden kaçırmamak lazım. Nisan ayında da GOP’tan sıcak para kaçışı sürdü. Dar gelirli ülkeler gıda şoku yüzünden sosyal istikrarsızlık riski altında. IHS Markit’in yeni analizine göre, GOÜ’den dolar tahvil ihraçları azalarak sürüyor, fakat faizler kayda değer ölçüde yükseldi. Moody’s Perşembe günü yayınlanan raporunda, Ukrayna Savaşı’nın uzun sürmesi durumunda, borçlu GOÜ firmalarının %30’nin “yüksek kredi riski” grubuna yükseleceğini hesapladı. “Yüksek kredi riski”, IHS Markit raporunda da vurgulandığı üzere dış borçlanmada güçlük çekme anlamını taşıyor.
Bloomberg’e göre GOÜ’nin ortalama dolar dış borçlanma faizi %6.3’le son 2 yılı zirvesini gördü. Nisan’da yeni dış borçlanma bir yıl öncesine göre %48 gerileyerek son 10 yılın en düşük meblağı oldu.
Doğal olarak, Hazineler borçlanmalarını öteliyor. Fakat, asıl sorun şirketlerde, çünkü onlar Ukrayna Savaşı’nın sürmesi durumunda kredi pazarından tamamen dışlanabilir.
Reuters’de “Moody’s sees ‘tough terrain’ ahead for emerging economies as Russia-Ukraine war extends” başlığı ile yer alan haberde, Moody’s Investors Service Strateji ve Araştırma Direktörü Atsi Sheth Ukrayna Savaşı yüzünden GOÜ’in “birkaç çeyrek” zor günler geçireceğini tahmin etti.
Genel manzara karanlık, fakat emtia ihracatçıları ortalamanın üstünde performans gösterecek. Otomotif üreticileri genel problemler yanında çip sıkıntısı yüzünden de kredi notlarını kaybetme tehdidi altında.
Raporda en kötü senaryo olarak adlandırılan, Ukrayna Savaşı’nın uzun sürmesi, Rusya’nın enerji ihracatına yaptırım uygulanması ve global resesyon ortamında GOÜ menşeli firmaların %30’u yüksek kredi riski grubuna girecek.
Yaptırımlardan oldukça uzak bir bölge olan Latin Amerika’da özel sektör göreceli rahat. Buna karşın, tüketiciye hizmet veren şirketlerin durumu ortalamanın ötesinde kötü, çünkü hane halkı harcanabilir gelir daralacak. Asya ise tedarik zincirlerindeki darboğazların tüm etkisini sırtında hissedecek.
Daha iyimser bir senaryoda ise emtia şokları, yüksek enflasyon ve yükselen faizlere rağmen 2023 yılında dünya ekonomisi resesyondan sıyırıyor, fakat büyüme çok yavaşlıyor. Bu senaryoda kredi notu olan şirketlerin %8’i yüksek risk grubuna terfi ediyor.
Kamu borçlanması boyutunda, Sheth seçimlerin yakından takip edildiğini, çünkü sosyal huzursuzluk ve kredi notunda olumsuz gelişmelerin bu dönemlere denk geldiğini ifade ediyor.
Otoriter yapıya sahip bir ülkeye demokratik iktidar gelirse, kredi riski %25 düşüyor, tabii tersi durumda da yükseliyor.
Pandemi ve Ukrayna Savaşı esnasında güven kazandırıcı para politikasına sadık kalan ülkeler andığımız sarsıntıyı daha kolay atlatıyor—finansal istikrar bozulmuyor.
Ve Reuters’in haberi şu cümleyle bitiyor: “Türkiye’ye bakın yeter, piyasalar nasıl cezalandırıyor?”
Stagflasyon: Perakende devlerinin alarmı hisse senetlerini çökertti!
Powell, Fed’in enflasyon düşene kadar “faiz artırmaya devam edeceğini’ söyledi
ABD, Rusya’nın borç ödemelerini engellemeye hazırlanıyor, temerrüt olasılığını artırıyor