Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

JP Morgan & SP Global:  Dünya ekonomisi  durgunluk sınırında

JP Morgan ve SP Global tarafından ortaklaşa derlenen global bileşik PMI Endeksi Temmuz ayında 53.5’ten 50.8’e gerileyerek resesyon kaygılarını güçlendirdi.…

JP Morgan & SP Global:  Dünya ekonomisi  durgunluk sınırında

JP Morgan ve SP Global tarafından ortaklaşa derlenen global bileşik PMI Endeksi Temmuz ayında 53.5’ten 50.8’e gerileyerek resesyon kaygılarını güçlendirdi. Bileşik PMI 30’dan fazla ülkede imalat sanayi ve hizmet sektörlerinde üreticilerin beklentilerini ölçüyor. 50 ve altında değerler ekonomik faaliyetin daralmakta olduğunu gösterir. Temmuz sonuçlarına göre, dünya ekonomisi iyice yavaşladı. Anketin ileriye dönük alt-göstergeleri ilerleyen aylarda global ekonomide daralma başlayacağını anımsatıyor.

Temmuz bileşik PMI 25 aylık global büyüme konjünktürünün en zayıf değerini alırken, Gelişmiş Ülkelerde çıktı, yani üretim, negatife döndü. Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) ise hala dirençlerini koruyor, fakat Temmuz ayında Çin’de ekonomik aktivitenin yavaşlaması kayda değer bir pürüz.

GOÜ’de büyüme hızı son 2.5 yılın ortalamasında seyrederken,  global girdi fiyatlarında yükseliş sürse de son beş ayın en yavaş temposuna geriledi. Hizmetler sektöründe büyüme altı ayın en yavaş temposuna gerilerken, imalat sanayi daraldı. Anketin takip ettiği altı endüstri kolundan finansal hizmetler, ara malları üretimi ve tüketiciye yönelik hizmetler daralma gösterdi. İşdünyasına hizmet sağlama, yatırım malları ve tüketim mallarında genişleme sürse de, hepsinde hız kaybı gözlendi.

ABD’de üretim 2020 yılı ortalarından bu yana ilk kez gerilerken, alternatif anket ISM genişleme bölgesinde kaldı, fakat A/A hız kaybetti.  Euro-bölgesinde aktivite yavaşlarken, Almanya ve İtalya’da ivme kaybı dikkat çekti. Japonya bir kez daha durgunluk sınırında.

GOÜ arasında Çin, Rusya  ve Hindistan güçlü büyüme rapor etti. Yaptırımlar ve Ukrayna Savaşı’nın giderlerine karşın, Rusya’da üretim ikinci ay da arttı.

Global ticaret akımları tehlike altında. İhracat siparişleri son 2 yılın en hızlı daralmasını kaydetti. Yeni siparişler 2020 ortalarından bu yana en yavaş temposuna geriledi. İmalat sanayi siparişleri kötü durumda, ama hizmetlere uluslararası talep devam ediyor. Temmuz ayında Caixin anketine göre büyüme rapor eden Çin’de resmi imalat sanayi PMI gerilemişti. Çin’de süregelen Omicron kapanma/kapatmaları ve konut krizi nedeniyle büyümenin %4.5 veya altına gerilemesi bekleniyor.

Global istihdam 21 aydır aralıksız artarken, tek istisna Çin oldu. Ancak, istihdam genişlemesi 6 ayın en yavaş temposuna gerilerken, tamamlanmayı bekleyen siparişler de 17 ayın dibinde. Yani, firmaların gelecek aylarda üretimi yavaşlatması beklenir.

Ortalama girdi ve çıktı fiyat artışları sırasıyla 5 ve 10 ayın en yavaş hızında, fakat uzun vadeli ortalamaların çok üstünde. İşdünyasının geleceğe güveni ise 22 ayın dibinde.

JP Morgan global ekonomisti  Bennett Parrish önümüzdeki aylarda resesyonist baskıların güçleneceğini kaydetti. Enflasyonda yavaşlama ise talep kaynaklı olup, yeni enerji şoklarına hassas.

Dünya ekonomisindeki yavaşlamayı IMF de doğruladı. Fon, Temmuz  ayında yayınladığı raporda bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 3.6’dan yüzde 3.2’ye indirdi. Dünya ekonomisinin geçen yıl yüzde 6.1 büyüdüğü anımsatılan raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3.2 ve gelecek yıl yüzde 2.9 büyümesinin beklendiği bildirildi.

IMF, nisan ayında yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2022 ve 2023’te yüzde 3.6 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, küresel enflasyon tahminin ise gıda ve enerji fiyatları ile arz-talep dengesizliklerinin devam etmesi nedeniyle bu yıl yüzde 7.4’ten yüzde 8.3’e revize edildiği belirtilerek, enflasyonun gelişmiş ekonomilerde bu yıl yüzde 6.6’ya, gelişmekte olan ekonomilerde de yüzde 9.5’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

 

Küresel gıda fiyatlarında tarihi düşüş

 

ABD’de tarım dışı istihdam verisi beklentileri aştı

İngiltere merkez bankasından 50 baz puan artışı ve uzun soluklu bir durgunluk uyarısı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler