Dünya Ekonomisi
Jeopolitik risk algısı bozuluyor: Biden Rusya’yı ‘soykırım’ ile suçladı!
Küresel mali piyasalar dün günün ilk yarısında göreceli olarak sakin bir seyir izleyerek, günün ikinci yarısında ABD’de açıklanan enflasyon verisini…
Küresel mali piyasalar dün günün ilk yarısında göreceli olarak sakin bir seyir izleyerek, günün ikinci yarısında ABD’de açıklanan enflasyon verisini takip etti. Ukrayna krizi ardından şirazesinden Mart ayında adeta çıkan pek çok emtianın gölgesinde, ABD’de yıllık bazda manşet TÜFE enflasyonu son 41 yılın zirvesinde %8,5 ; çekirdek TÜFE enflasyonu ise %6,5 olarak gerçekleşti. Bu gerçekleşmeler piyasa beklentilerine paralel sonuçlanınca, aslında çok daha yüksek rakamlardan endişe eden piyasaların da adeta soluk almasına neden oldu.
Doların piyasa faizi olarak takip edilen 10 yıllık gösterge devlet tahvilleri, dün enflasyon verisi öncesinde %2,84 seviyesini test ederek Aralık 2018’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Lâkin, verinin beklentilere paralel sonuçlanması, daha da kötüsünü bekleyen piyasalarda kısmen de olsa yükselişin durmasına neden olurken, günün de %2,70 seviyelerine kadar sınırlı da olsa gevşeme ile tamamlandığına şahit olduk. Doları piyasa kuru olan sepet bazında DXY ise, teknik mânâda 102 seviyesine doğru devam eden yolculuğunda dün benzer bir şekilde 100,4 seviyesini test etmesi ardından hafif de olsa gevşeme kaydetti.
DXY sepetinin içinde ağırlıklı olarak yer alan EUR, dolar karşısında 1,08 seviyesinin hemen üzerinde ve çok kritik bir seviyede işlem görüyor. EUR’da haftalık bir bakış açısıyla 1,08 seviyesinin altında olası bir kapanış, beraberinde oldukça sert bir düşüşü de getirebilir.
ABD Başkanı Biden ilk kez Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin soykırım anlamına geldiğini söyledi. Öte yandan, Rusya lideri Putin ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığına işaret edip “ritimli ve sakin bir şekilde” operasyonunu sürdüreceğini ve hedeflerine ulaşacağını söylerken, bu sabah petrolün varil fiyatını dün 6 dolar yükselerek 105 dolar seviyesine yeniden dayandığını görüyoruz. Ana beklentimiz bu olmasa da, teknik bir bakış açısı ile, 106 dolar seviyesinin üzerinde bir kapanış petrolün yeniden yukarı yönlü isteğini kamçılayabilir. Jeopolitik risk algısının daha da bozulması ihtimaller dahilinde görünüyor.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın benzin fiyatlarını düşürmek için “elinden gelen herşeyi yapmaya kararlı olduğu” aktarıldı. Bu arada, ABD’de yüksek enflasyon Başkan Biden’a yönelik görev onayının gerilemesine yol açıyor. Reuters/Ipsos araştırmasına göre ülkede başkana görev onayı %41 seviyesine gerilediğini de not edelim.
ABD reel getirisi ile ters korelasyona sahip altının ons fiyatı, ABD’de enflasyon ile faiz arasındaki makasın daha da açılmasına paralel dün günü oldukça önem atfettiğimiz 1,960 usd/ons seviyesinin üzerine yükselerek 1,978 dolar seviyesini test etti. Teknik bir bakış açısı ile, 1,960 dolar seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanış, sarı metalin yeniden ışıldamasına neden olabilir.
İçeride ise, enflasyona endeksli tahvillerin bankacılık sektörünün kârlılığını adeta ‘patlattığına’ işaret eden BDDK bilanço verilerine paralel, bankacılık endeksi (XBANK) son günler ralli yapmaya devam ediyor. Salı günü tarihin en yüksek seviyesinin test edilmesi ardından dün gün içerisinde yön bulmakta zorlanan endeks, günü önemli bir değişim kaydetmeden tamamladı. Borsa İstanbul ana endeksi de, karmaşık bir seyir ardından dün günü tüm zamanların yeni zirvesinden tamamlamayı başardı. Her iki endeks teknik bir bakış açısıyla aşırı alım seviyelerinde işlem görse de, yükseliş isteğinin korunmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Bloomberg’in ilettiği habere göre, dövizini TL’ye çevirecek şirketlere vergi avantajı / istisnası planlanıyor. Yeni taslağa göre şirketlerin DTH’larının KKM’ye yatırılması halinde bunlara yönelik vergi avantajının süresi uzatılıyor. Mevduatı en az 3 ay vade ile değerlendiren şirketler, vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payı ile diğer kazançlara kurumlar vergisi istisnası uygulanacak. Bu haber sonrasında son günlerde yönünü bir miktar da olsa aşağıya çeviren USDTRY kuru, dün 14,55 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetti.
Yeni güne Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) son 22 yılın en sert faiz artışına imza atarak faiz oranlarını 50 baz puanlık bir artışla %1,50 seviyesine yükseltmesi ile başlıyoruz. Asya hisseleri, ABD enflasyon verisinin beklentilere paralel sonuçlanması ardından şimdilik yükselişini durduran 10 yıllık getirilere paralel bu sabah %2’ye yakın bir yükselişle günü kucaklıyor. Şangay tarafında ise zihinleri kurcalayan izolasyon endişelerine paralel Çin hisselerinin baskı altında kalmaya devam ettiğini görüyoruz.
Mali piyasaların gündeminde bugün içeride önemli bir veri görünmüyor. Dışarıda ise Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ABD ÜFE enflasyon verilerini takip edeceğiz.
iktisatbank.com