Dünya Ekonomisi
J.P.Morgan Küresel İmalat PMI: Küresel imalat üretimi Şubat’ta hızlandı; Türkiye rekabetçi kura rağmen zayıf
İmalat PMI Şubat’ta son iki ayın zirvesine çıkarak 53,6 seviyesine ulaştı. Avrupa ve ABD yükselişe öncülük etti. Verinin detayları tedarik…
İmalat PMI Şubat’ta son iki ayın zirvesine çıkarak 53,6 seviyesine ulaştı. Avrupa ve ABD yükselişe öncülük etti. Verinin detayları tedarik zinciri streslerinde azalma belirtileri gösteriyor.
Türkiye ise Yeni Ekonomi Modeli çerçevesinde rekabetçi kur tercihine rağmen ihracatın desteklediği imalat sanayi üretiminde dünya ortlamasının hayli gerisinde.
Şubat ayında, üretimin büyümesi, yeni siparişler ve istihdamın güçlenmesiyle küresel imalat sektörünün genişleme hızında hafif bir yükseliş yaşandı. Önümüzdeki yılla ilgili iş iyimserliği de on ayın en yükseğine yükseldi.
J.P.Morgan ve IHS Markit’in ISM ve IFPSM ile birlikte ürettiği bileşik endeks olan J.P.Morgan Global Manufacturing PMI™, ocak ayındaki 53,2’den şubat ayında 53,6 ile son 16 ayın en düşük ikinci okumasını yaptı. Üretim, yeni iş ve istihdamdaki daha hızlı artışların yanı sıra, satın alma stoklarının daha hızlı birikmesi de PMI üzerinde olumlu bir etki yarattı.
Şubat ayında, verilerin mevcut olduğu 25 ülkeden 22’si PMI okumalarını 50,0’lik nötr işaretin üzerinde kaydetti. Büyüme, kıtada yer alan yedi büyük ülke (Hollanda, Almanya, Avusturya, İtalya, İngiltere, İrlanda ve Yunanistan) ile Avrupa tarafından sürüklendi. ABD genel olarak sekizinci sırada yer aldı. Çin ve Japonya PMI’ları genişleme sinyali verdi, ancak küresel ortalamanın altında kaldı.
Rusya, Meksika ve Myanmar daralma gören ülkelerdi.
Sektörler açısından tüketici, ara malı ve yatırım malları sektörlerinde genişleme sinyali vardi.
PMI okumaları da her üç kategoride de iyileşti ve hem çıktı hem de yeni siparişlerin yükselen seviyeleriyle desteklendi.
Genel olarak, küresel imalat üretimi ve alınan yeni çalışmalar şubat ayında art arda yirminci ay boyunca yükseldi. Yeni ihracat sektörü, ara malı ve yatırım malları üreticilerindeki kazançların tüketim malları sektöründeki azalmayı dengelemesiyle ocak ayındaki hafif düşüşün ardından hafif bir iyileşme kaydetti. Çin ve İngiltere, yeni ihracat siparişlerinin daralmasını gören ülkeler arasındaydı. ABD, Euro bölgesi ve Japonya’da artışlar yaşandı.
Küresel imalat istihdamı şubat ayında art arda on altıncı ay arttı ve ülkelerin çoğunda personel seviyeleri yükseldi (kayıplar Çin, Meksika, Rusya, Malezya, Filipinler, Tayland ve Kazakistan’da görüldü). İstihdam artışı, artan iş biriktirme listeleri ve artan iş iyimserliği ile desteklendi
Tedarik zincirleri şubat ayı boyunca önemli ölçüde zorlanmaya devam etti, ancak gecikmelerde hafifleme olduğuna dair işaretler vardı.
Ortalama tedarikçi teslimat süreleri art arda otuz bir ay boyunca artsa da, bir yıldan uzun bir süre içinde (Ocak 2021’den bu yana) en az belirgin ölçüde oldu. Satın alma faaliyeti yükselmeye devam etti ve girdi stoklarının daha fazla birikmesine yol açtı. Mamul mal stokları yine azaldı.
Şubat ayında girdi maliyetleri ve çıktı ücretlerindeki artış oranlarında hafif yeniden ivmelenmeler yaşandı. Her iki fiyat önlemi için de enflasyon gelişmiş ülkelerde gelişmekte olan piyasalara kıyasla belirgin şekilde daha güçlüydü (ortalama olarak).
J.P.Morgan Küresel Ekonomisti Olya Borichevska şunları söyledi:
“Şubat ayında PMI endekslerinin çıktı, yeni siparişler ve istihdama ilişkin tüm endekslerin zemin kazanması, sektörün son dönemdeki büyüme yavaşlamasından köşeyi dönmeye başladığına dair umutları artırdı. Bununla birlikte, kararan jeopolitik zemin ve talebin önümüzdeki haftalarda önemli risk oluşturması muhtemel. Bu, son bir ayda hem girdi maliyeti ve hem de çıktı fiyatları enflasyonlarının hızlanmasıyla, fiyatların görünümü açısından da geçerlidir.”