Döviz
Euro Bölgesi PMI çok güçlü, enflasyon endişeleri ön planda
Euro Bölgesi PMI şubat ayında 5 ayın en yükseğine toparlandı (55,8; Ocak: 52,3), ancak artan ücretler ve enerji faturalarından kaynaklanan…
Euro Bölgesi PMI şubat ayında 5 ayın en yükseğine toparlandı (55,8; Ocak: 52,3), ancak artan ücretler ve enerji faturalarından kaynaklanan sürekli maliyet baskıları, mal ve hizmet ücretlerinin kayıtlarda en güçlü şekilde işaretlenerek artmasına yol açtı.
Euro Bölgesi şubat PMI kış aylarında izlenen yavaşlamanın kalıcı olmadığını gösterdi. Anket sonuçlarında öne çıkan Euro Bölgesi’nde büyümenin hız kazanmasına hem hizmetler hem de imalatta ikinci tur fiyat etkilerinin de eşlik ediyor olması. Bu veri sonrası Avrupa Merkez Bankası’nın daha şahin hale gelmesi makul beklenti haline geliyor.
Bugünkü Euro Bölgesi PMI, ekonominin her dalgada salgınla daha iyi başa çıkmaya devam ettiğini doğruluyor. Anket göstergelerindeki düşüş, şubat ayının bileşik çıkış PMI’sında 52,3’ten 55,8’e sert bir artış göstermesi ve ekonomik aktivitenin hızlanmasıyla bu kış hızlı bir şekilde durma noktasına geldi. Yabancı ve yerli alıcıların talebi hem hizmetler hem de imalat için itici güç olmaya devam ediyor. Bu aynı zamanda zaten sıkışık olan işgücü piyasasında istihdama yönelik güçlü talebin devamına neden oluyor. Covid kısıtlamalarının daha da hafifletilmesiyle, bu eğilim devam edecek gibi.
En iyi haber, tedarik zinciri sorunlarının daha da hafiflemesine neden olan imalat PMI’dan geldi. Talep artmaya devam ettikçe iş biriktirme listeleri hala artmakta, ancak bu elbette üretimin toparlanmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle, imalat sektörü ikinci bir rüzgâr alıyor ve bu da girdi fiyatlarında daha zayıf artışlara neden oluyor. Aslında bu, geçen yılın mart ayından bu yana en zayıf artış oldu.
Yine de PMI’a göre tüketiciler için mal fiyatları hala öncekinden daha hızlı artıyor. Fiyat baskıları bu yıl sonuna doğru hafifleyebilir, ancak şu an için yön yukarı. Bunun yanı sıra, ücret artışı ve yüksek enerji fiyatları daha acil hale geldikçe hizmet sektörü girdi fiyatları hızla artmakta. Bu aynı zamanda anket tarafından kaydedilen en hızlı hizmet sektörü çıktı fiyat büyümesine neden oldu.
Sonuç olarak, PMI orta vadeli enflasyonla ilgili endişeyi artıran birçok unsuru bir araya getiriyor. PMI, kış başındaki ekonomik düşüşünün beklenenden çok daha hafif olabileceğini, işgücü piyasası baskılarının artmaya devam ettiğini ve ikinci tur etkilerinin şu anda daha geniş tabanlı fiyat baskılarına neden olduğunu gösteriyor. Bunun, Avrupa Merkez Bankası mart ayı toplantısı öncesinde şahin baskılara katkıda bulunması makul beklenti olur.
ING