Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Enflasyon bozuyor: ABD Konut başlangıçları son dört ayın en zayıfı

ABD’de yeni ev inşaatı başlangıçları dört aydır ilk kez ocak ayında düştü. Bir yandan pandemiye bağlı işçi devamsızlıkları bina faaliyetlerini…

Enflasyon bozuyor: ABD Konut başlangıçları son dört ayın en zayıfı

ABD’de yeni ev inşaatı başlangıçları dört aydır ilk kez ocak ayında düştü. Bir yandan pandemiye bağlı işçi devamsızlıkları bina faaliyetlerini yumuşatırken bir yandan da artan maliyetler etkili olmakta.

Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, konut başlangıçları geçen ay %4,1 azalarak yıllıklandırılmış 1,64 milyona düştü. Medyan beklenti 1,7 milyon konuttu. Yine de inşa başvuruları 2006 yılından bu yana en yüksek olan 1,9 milyon adede yükseldi.

Yüksek malzeme maliyetleri ve kalifiye işgücünü çekme zorluğu, inşaatçılar için engel olmaya devam ediyor, yeni inşaatı engelliyor ve pazarlardaki ev sıkıntısını ağırlaştırıyor. Dahası, yüksek fiyatlar ve ipotek oranlarındaki son artış, uygun fiyatlıları da olumsuz etkiliyor.

Diğer yandan, inşaat ruhsatlarındaki artış ve izin verilen ancak henüz başlamayan ev sayısındaki güç, konut inşaatının önümüzdeki aylarda sağlıklı kalacağını gösteriyor.

RCLCO Real Estate Consulting’den Kelly Mangold bir notta, “2022’ye biraz daha yavaş bir başlangıç yapmasına rağmen, inşaatçılar talep listelerinde ilerleme kaydettiler ve tüketici talebi arzı geride bırakmaya devam ediyor.” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler