Döviz
DTÖ, 2023’te küresel mal ticareti beklentisini “çoklu şoklar” nedeniyle sert düşürdü
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, Avrupa’daki yüksek enerji maliyetleri, ABD para politikası sıkılaştırmasının üretim maliyetlerini artırması ve hanehalklarını…
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, Avrupa’daki yüksek enerji maliyetleri, ABD para politikası sıkılaştırmasının üretim maliyetlerini artırması ve hanehalklarını sıkıştırması gibi “çoklu şoklar” nedeniyle küresel mal ticaretinin gelecek yıl yavaşlayacağını söyledi.
Cenevre merkezli kurum, Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre, ticaret büyümesinin 2023’te önceki % 3,4’lük tahminine kıyasla keskin bir şekilde azalarak %1’e düşmesini beklediğini söyledi. DTÖ ayrıca, bu yıl mal ticaretindeki büyüme projeksiyonunu, önceki %3’lük projeksiyonundan %3,5’e yükseltti.
DTÖ’nün IMF ve OECD tahminleriyle uyumlu olan tahminleri, küresel ticarette geçen yılki %9,7’lik büyümeden büyük bir yavaşlamaya geçişe işaret ediyor. Küresel ticaretteki sert büyüme, tüketicilerin ev eşyası alımlarıyla körüklenirken, seyahat ve diğer hizmet endüstrileri Covid pandemisi nedeniyle sınırlıydı.
DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, Bloomberg Television ile yaptığı röportajda, “Küresel bir yavaşlamanın hanehalklarını daha da sıkıştıracağı, işletmeleri zorlayacağı ve bir durgunluğa girebileceğimiz bir duruma bakıyoruz” dedi. “Oldukça olumsuz görünüyor – düşündüğümüzden biraz daha olumsuz.”
ABD ve Avrupa’nın karşı karşıya olduğu ekonomik risklere ek olarak, DTÖ yoksul ülkelerin de zorluk çekeceğini söyledi. “Yakıtlar, gıda ve gübreler için artan ithalat faturaları, gelişmekte olan ülkelerde gıda güvensizliğine ve borç sıkıntısına yol açabilir” dedi.
DTÖ, diğer potansiyel problemler arasında: merkez bankalarının faiz oranlarını çok yüksek yükseltmesi veya “zirveye ulaşmış olabilecek” enflasyonist baskılara karşı çok geç hareket etmesi olacağını söyledi.
“Aşırıya kaçma” Riski
“Sıkılaştırma konusunda aşırıya kaçmak, bazı ülkelerde durgunlukları tetikleyebilir ve bu da ithalatı yavaşlatabilir” dedi. “Alternatif olarak, merkez bankaları enflasyonu düşürmek için yeterince hareket etmeyebilir, bu da muhtemelen gelecekte daha güçlü müdahaleler gerektirebilir.”
Okonjo-Iweala, “Politika yapıcılar, enflasyonla mücadele, tam istihdamı sürdürme ve temiz enerjiye geçiş gibi önemli politika hedeflerini ilerletme arasında optimal bir denge bulmaya çalıştıkları için zorlu seçimlerle karşı karşıyalar” dedi.
Küresel tedarik zincirlerinde bir daralmaya karşı uyardı ve bu tür hareketlerin yalnızca enflasyonist baskıları daha da kötüleştireceğini ve ekonomik büyümeyi yavaşlatacağını söyledi. “İhtiyacımız olan şey, mal ve hizmet üretmek için daha derin, daha çeşitlendirilmiş ve daha az konsantre bir temel.” dedi.
Ticaretteki yavaşlama, en büyük oyuncuların yüksek denizaşırı navlun oranları nedeniyle son çeyrekte rekor karlar elde ettiği konteyner taşımacılığı gibi lojistik endüstrileri için zorluklar yaratıyor. Bazıları şimdiden işlerini daha düşük hacimleri hesaba katacak şekilde ayarlıyor.
Bloomberg