Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’den büyümeyi desteklemek için 1 trilyon yuanlık yeni teşvik yeterli görülmedi

Çin, ekonomik teşvikini, büyük ölçüde altyapı harcamalarına odaklanan 1 trilyon yuan (146 milyar dolar) fonlayarak, tekrarlanan Covid kilitlenmelerinden ve emlak…

Çin’den büyümeyi desteklemek için 1 trilyon yuanlık yeni teşvik yeterli görülmedi

Çin, ekonomik teşvikini, büyük ölçüde altyapı harcamalarına odaklanan 1 trilyon yuan (146 milyar dolar) fonlayarak, tekrarlanan Covid kilitlenmelerinden ve emlak piyasasındaki çöküşten kaynaklanan hasara karşı koymak için yeni bir teşvik paketi açıkladı.

Çin Kabinesi, Çarşamba günü, Haziran ayı sonunda açıklanan 300 milyar yuan’a ek olarak, bankalarının altyapı projelerine yatırım yapabileceği 300 milyar yuan daha dahil olmak üzere 19 maddelik bir politika paketi hazırladı. Yerel yönetimlere daha önce kullanılmayan kotalardan 500 milyar yuan özel tahvil tahsis edilecek.

Ekonomistler önlemler konusunda nispeten iyimserken, finansal piyasalar sessiz. 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi 2 baz puan artarak %2,65’e yükseldi. Çin’in CSI 300 Hisse Senetleri Endeksi, yerel saatle 14:28 itibariyle %0,3 artışla işlem görmeden önce kazançlarını ayrıştırmadan önce %0,6’ya kadar yükseldi.

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, Çarşamba günü açıklanan önlemlerin genel büyüme oranını öngördükleri %3’ten çıkarmak için yeterli olmayacağını söyledi.

Goldman Sachs’ta Asya Pasifik baş ekonomisti Andrew Tilton, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, “Gevşemeye başlıyoruz, ancak daha geniş ekonomideki bozulma hızına ayak uydurmak için yeterince hızlı değil” dedi. “Daha fazla iç politika gevşemesi, büyümenin ve iç talebin iyileşmesi, 2023’e girerken kilit öneme sahip olacak.”

Jones Lang LaSalle Inc.’in Büyük Çin araştırma başkanı ve baş ekonomisti Bruce Pang’a göre, “Büyük ek teşvikler beklemeyin”. Açıklamada kullanılan dilin “özel devlet tahvilleri veya artan resmi bütçe açığı gibi olağanüstü araçların benimsenmesi olasılığının azaldığını” öne sürdüğünü söyledi.

Bloomberg Economics’e göre, Çin’in son paketi ekonomiyi tersine çevirmek için yeterli değil. Geri çekilen bir özel sektörün bıraktığı büyüyen bir boşluğu kısmen dolduracak daha fazla kamu talebi yaratacak ve büyümeye bir miktar destek verecek.  Ancak hanehalklarını daha fazla harcamaya ve şirketleri daha fazla yatırım yapmaya teşvik etmek için gereken bir güven artışı sağlamaktan uzak.

Emlak piyasasındaki çöküş ve Çin’in Covid kilitlenmelerinden yeniden açılması, hükümetin resmi gayri safi yurtiçi hasıla büyüme hedefi olan “yaklaşık% 5,5” e ulaşılamaz hale getirdi. Yetkililer, enfeksiyonları ortadan kaldırmaya yönelik Sıfır Covid politikasına bağlı kaldıkları için Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistler bu yıl% 4’ten daha az bir büyüme öngörüyorlar.

Bu yıl ek yerel yönetim özel tahvillerindeki 500 milyar yuan, kullanılmayan kotanın tahmini miktarının 1,5 trilyon yuan kadar yüksek olabileceği göz önüne alındığında, bazı analistlerin beklediğinden daha küçük.

Yerel makamlar, altyapı yatırımları için önemli bir kaynak olan tahvil ihracını bu yıl önceki yıllara göre hızlandırdı ve bu yılın başlarında belirlenen resmi kotadaki 3,65 trilyon yuan’ın çoğunu kullandı.

Lu Ting liderliğindeki Nomura Holdings Inc. ekonomistleri Perşembe günü yaptığı açıklamada, önlemlerin “oyun değiştirici” olmadığını söyledi. Bunun nedeni kısmen önceki gevşeme döngülerinde gayrimenkulün hanehalkları, şirketler ve yerel yönetimler arasında kredi talebini artırmada önemli bir rol oynadığına işaret etmesi ve emlak sektörünün hala derin bir sıkıntı içinde olması.

19 önlem, son zamanlarda atılan birkaç teşvik adımının üzerine geliyor: bankalara Haziran ayından bu yana altyapı projeleri için toplam 1,1 trilyon yuan finansman tahsis edildi; Merkez Bankası geçen hafta sürpriz bir şekilde 10 baz puanlık faiz indirimi yaptı; Mayıs ayında Pekin, küçük işletmeleri hedeflemek de dahil olmak üzere 33 maddelik bir politika paketinde yaklaşık 1,9 trilyon yuan destek önlemi açıkladı.

Kuraklığın tetiklediği bir enerji sıkışıklığının ortasında, destek aynı zamanda 200 milyar yuan tahvil satmasına izin verilecek olan devlete ait elektrik üretim şirketlerine de yönlendirildi. Tarım sektörüne 10 milyar yuan daha sübvansiyon teklif edilecek.

Kabine ayrıca finansman maliyetlerini düşürmeye devam etme ve özel işletmelerin ve platform şirketlerinin gelişimini desteklemek için önlemler alma sözü verdi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler