Dünya Ekonomisi
BM ve DB’den sert uyarı: Dünya ekonomisi krizin eşiğinde!
Dünya ekonomisi 2ci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor günlerini yaşıyor. Ukrayna Savaşı, pandemiden çıkışın iyimserliğini bozdu ve ekonomik aktivitenin…
Dünya ekonomisi 2ci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor günlerini yaşıyor. Ukrayna Savaşı, pandemiden çıkışın iyimserliğini bozdu ve ekonomik aktivitenin hızını kesti. Yükselen emtia fiyatları Türkiye gibi ithalatçı ülkelerde ekonomik dengeleri perişan ediyor. Yükselen Dolar Endeksi ve ABD gösterge 10 yıl vadeli DİBS faizleri de çok borçlu Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) için karanlık bir kabus. BM ve Dünya Bankası 2 gün arayla açıkladıkları raporlarda açıkça “KRİZ” kelimesini kullandılar. Dünyayı sarsan şokların sürmesi, Gelişmiş Ülkeleri stagflasyon mahkum eder. Dış dengesi ve enflasyon görünümü bozuk GOÜ ise borç krizi eşiğinde.
Şimdi dönelim BM de DB raporundan ürküten ayrıntılara:
BloombergHT’ye göre, Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın Ukrayna savaşı nedeniyle gıda ve enerji alanında şimdiye kadar görülen en ciddi ekonomik krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.
BM, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki etkisine ilişkin yeni bir rapor yayımladı.
Rapora göre, 94 ülkede 1,6 milyar kişi Ukrayna savaşının etkileri ile karşı karşıya ve artan gıda ve petrol fiyatlarıyla başa çıkmakta güçlük çekiyor.
Rapor, dünyanın, Ukrayna savaşı nedeniyle gıda ve enerji alanında şimdiye kadar görülen en ciddi ekonomik krizin eşiğinde olduğuna işaret etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora ilişkin BM Genel Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Savaşın gıda güvenliği, enerji ve finans üzerindeki etkisi sistematik, şiddetli ve hızlanıyor. Savaş, eşi benzeri görülmemiş bir açlık ve yoksulluk, sosyal ve ekonomik kaos getiriyor.” uyarısında bulundu.
Hiçbir ülkenin bu savaşın etkilerinden kaçamayacağını belirten Guterres, savaş nedeniyle bu yıl 47 milyon kişinin daha gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
Artan gıda ve petrol fiyatlarındaki kısır döngüyü kırmak, gıda ve enerji piyasalarına istikrar getirmek için Ukrayna tahılı ve Rus gübresinin küresel piyasalara yeniden kazandırılması gerektiğini söyleyen Guterres, Ukrayna tahılının güvenli ve engelsiz bir şekilde Karadeniz üzerinden ihracatının sağlanması çağrısı yaptı.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ise “Şimdiye kadarki en ciddi hayat pahalılığı ile karşı karşıyayız” dedi.
Dünya Bankası: Zayıf büyüme ve yüksek enflasyon dönemi uzayacak
CNNTürk’e göre, Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda ekonomik manzaranın daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunan Dünya Bankası, Ukrayna’daki savaşın küresel ekonomideki yavaşlamada büyük rol oynadığını kaydetti. Banka ayrıca küresel ekonominin “zayıf büyüme ve yüksek enflasyon döneminin uzadığı” bir döneme girme riskinin bulunduğunu vurguladı.
Raporun önsözünü yazan Dünya Bankası Başkanı Malpass, “Bugün stagflasyon tehlikesi yüksek. Dünyanın büyük çoğunluğunda yatırımların zayıf olması nedeniyle bu on yılda büyüme yüksek olasılıkla zayıf seyredecek. Enflasyonun birçok ülkede son birkaç on yılın en yüksek seviyesinde olması ve arzdaki büyümenin yavaş seyretmesi, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalması riskini beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.
Malpass, 2021-2024 yılları arasında küresel büyüme hızının 2,7 puan azalmasının beklendiğini kaydetti. Bu, 1976-1979 yılları arasında büyümede kaydedilen yavaşlamanın iki katı.
Küresel Ekonomik Beklentiler raporunu hazırlayan Dünya Bankası biriminin direktörü Ayhan Köse, mali şartların beklenenden hızlı sıkılaşmasının bazı ülkeleri 1980’li yıllarda görülen türden borç krizine itebileceği “gerçek bir riskin” bulunduğunu söyledi.
Günümüzle 1980’li yıllardaki şartlar arasında bazı benzerlikler olsa da Amerikan dolarının gücü, genel olarak daha düşük petrol fiyatları ve büyük mali kurumların bilançolarının güçlü olması gibi önemli farklılıklar da söz konusu.
Rapora göre küresel enflasyon önümüzdeki yıl ılımlı seyretse de birçok ülkede hedef oranın üzerinde kalmaya devam edecek.
Gelişmiş ekonomilerde büyümenin 2022’de yüzde 2,6’ya; 2023’te de yüzde 2,2’ye gerilemesi bekleniyor. Bu oran, 2021’de yüzde 5,1 olarak gerçekleşmişti.
JP Morgan küresel bileşik PMI Mayıs’ta 5.12’den 51.5’e yükselse de, 23 aydır süregelen toparlanma en zayıf dönemine girdi. Manşet veride toparlanma genele yaygın, fakat Çin’de kapatma/kapanmaların sona yaklaşması endeksi yukarı iten başlıca neden. Çin dışında toparlanma hızı da son 2 veri ayının en yavaş temposunda.
Tahıl koridoru için dörtlü mekanizma planı
Dünya Bankası’ndan küresel ekonomik büyüme tahminine büyük güncelleme
Geliştirilmiş tedarik zinciri hayalleri kısa vadede ‘paramparça: Citi