Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Bloomberg Anketi:  Fed politika faizini %5’e çekecek

Fed faizleri nereye gidiyor?

Bloomberg Anketi:  Fed politika faizini %5’e çekecek

Bloomberg finans uzmanları anketine göre, Fed 2023 yılında politika faizini %5’e kadar yükselterek, ABD’de resesyonun yolunu açacak. Kasım toplantısında 75 baz puan, Aralık’ta ise en az 50, belki bir 75 puan daha faiz artırımı bekleniyor. Fed bilançosu 2024 sonunda  $8.8’den $6.7 trilyona daralacak, yani dolar  likiditesi kısılacak.

Cuma günü açıklanan verilerde Eylül reel tüketim harcamaları aylık %0.3 artış göstermiş, Fed’in yakından takip ettiği  çekirdek tüketici harcamaları fiyat endeksi de yükselişini sürdürmüştü.

Manşet tüketici harcamaları fiyat endeksi Eylül’de aylık %0.3, yıllık %6.2 arttı. Çekirdek ise aylık %0.5, yıllık  %5.1 yükseliş sergiledi.

Ankete göre, Fed faizi Aralık’ta 50 baz puan daha yükselecek, fakat 75 baz puan tahmin eden katılımcı sayısı da az değil. Fed, sıkılaştırma yolculuğuna 2023’te 25 puanlık dilimlerle devam edecek.

 

40 katılımcıyla yapılan ankete  göre, ekonomide iç talebin gücü ve istihdamın parasal sıkılaştırmaya rağmen canlı seyretmesi Fed’in parasal sıkılaştırmada mola almasını geciktirecek.

Fed hala  ekonomiye yumuşak iniş yaptırma derdinde, fakat katılımcıların dörtte üçü önümüzdeki 2 yıl içinde ABD’de resesyon bekliyor. Kalanlar ise ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı oldukça uzun süre durgunluk, yani sıfır büyüme beklerken, diğer kamp çok sert bir daralma endişesi içinde.

Bloomberg ekonomistlerine göre, Kasım toplantısında Başkan Jay Powell’ın birincil önceliği piyasaları Fed’in yakın zamanda parasal sıkılaştırmadan cayacağı, ya da  yumuşayacağı düşüncesinden vazgeçirmek olacak. Cuma akşamı %2.46 primle 4cü haftayı da artıda kapatan S&P500’i yukarı iten Fed’in  yakında parasal sıkılaştırma temposunu yavaşlatacağı algısı. Bloomberg’in görüşüne başvurduğu 2 fon yöneticisine göre, bu görüş yanlış. Aksine, Fed’in parasal sıkılaştırmada dozu fazla kaçırıp ekonomiyi derin bir durgunluğa sokması riski daha yüksek.

 

Katılımcılar, ayrıca, Fed’in bilanço daraltma sürecinde israrlı olacağı kanaatinde. Fed halen $8.8  trilyon büyüklüğünde olan bilançosunu tahvil satışları vasıtasıyla yılda $1.1 trilyon daraltacak.

Tahvil (SGMK)  yatırımcıları Borsaların tersine Fed’in devlet tahvili pazarından çekilmesinin arz-talep dengesini bozarak getirileri yukarı iteceğinden kaygılı. Fed’in bilanço daraltma süreci, en az faiz artırımları kadar Dolar Endeksi’nin yükselişine destek verebilir. Ek olarak, bilanço daraltma dünyada dolar temin etmenin zorlaşması anlamını da taşıyor. Bankalar Türkiye gibi yüksek riskli algılanan ülkelere ve tahvilleri junk notuna haiz şirketlere yeni dolar kredi vermeyi yavaşlatabilir.

 

Mephisto: Putin tahıl koridorunu kapayacak | Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada

 

Euro Bölgesi’nde resesyon riski yükseliyor, enflasyon beklentileri ECB tahminlerinin üzerinde

 

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü-Fed’den haftaya 75 puan faiz artışı cepte

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler