Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa savaşın artırdığı maliyeti ve enflasyonu tartışıyor

Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan ekonomik hasar, zaten rekor olan enflasyonun daha da yükselmesi ve Almanya’nın Rus enerjisine olan bağımlılığı nedeniyle resesyon…

Avrupa savaşın artırdığı maliyeti ve enflasyonu tartışıyor

Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan ekonomik hasar, zaten rekor olan enflasyonun daha da yükselmesi ve Almanya’nın Rus enerjisine olan bağımlılığı nedeniyle resesyon tehlikesiyle karşı karşıya olması nedeniyle Avrupa genelinde kötüleşiyor.

İspanya’da enflasyon mart ayında neredeyse %10 oranında artarak yaklaşık 40 yılın en büyük sıçramasını gerçekleştirdi. Almanya’da Şansölye Olaf Scholz’un danışmanları Almanya’nın büyüme görünümünü düşürdüler.  İspanya, Ukrayna’daki savaşın etkisini azaltmak için haziran ayı sonuna kadar yaklaşık 16 milyar avroluk (17,5 milyar dolar) yardım dağıtmayı planlıyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez pazartesi günü Madrid’de yaptığı açıklamada, hükümetin artan maliyetlere karşı kapsamlı bir politika paketi ile küçük ve orta ölçekli şirketlere 10 milyar kredi daha vererek yaklaşık 6 milyar avro vergi indirimi ve doğrudan yardım sunacağını söyledi. Yetkili, paketin salı günü Kabine tarafından onaylanacağını söyledi.

İspanya, Portekiz ile birlikte, Avrupa Birliği’ne gaz fiyatlarının sınırlandırılması yönünde bir öneri gönderecek.

Hükümet, ekonomik yardım ve doğalgaz fiyatlarını elektrik maliyetlerinden ayırmanın bir yolunu bulmanın iç gerginlikleri yatıştıracağına iddiaya giriyor. Şubat ayında İspanyol enflasyonu 30 yıldan uzun süredir en yüksek seviyeye ulaştı ve elektrik fiyatları aylardır yeni rekorlar kırılıyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının zararlı sonuçları konusunda uyardı ve hükümetleri ve yatırımcıları Avrupa’nın dayanıklılığını güçlendirmek için finansman sağlamaya çağırdı.

Çarşamba günü Kıbrıs Rum Kesimi’nde yaptığı konuşmada Bakan, “Savaş ne kadar uzun sürerse, maliyetlerin o kadar yüksek olması muhtemel. Avrupa’nın, kamu ve özel finansın birbirini pekiştirmesiyle, gerekli yatırımın mümkün olduğunca hızlı ve sorunsuz bir şekilde çevrimiçi olmasını sağlayacak bir plana ihtiyacı var” dedi.

Lagarde, Rusya’nın işgalinin “büyüme için önemli riskler” oluşturduğunu ve ekonomik görünüme “önemli belirsizlik” getirdiğini söyledi. Başkan, aynı zamanda yapışkan enerji maliyetleri, artan gıda fiyatları ve sürekli darboğazların “enflasyonu daha yükseğe çıkarma olasılığının yüksek olduğunu” da belirtti.

Lagarde, “Para politikasının bu belirsizlikte gezinebilmesinin en iyi yolu isteğe bağlılık, kademelilik ve esneklik ilkelerini vurgulamak” dedi.

Politika yapıcılar bu ay acil varlık alım programını sonlandırmaya karar verdi ve avro bölgesinin enflasyon görünümünde köklü değişiklikler olmadığı takdirde düzenli tahvil alımlarının üçüncü çeyrekte durdurulabileceğini söylediler.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler