Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD konut satışları altı aydır düşüşte

ABD’de yeni konutların satışları temmuz ayında bu yıl altıncı kez geriledi ve 2016’nın başından bu yana en yavaş hıza indi.…

ABD konut satışları altı aydır düşüşte

ABD’de yeni konutların satışları temmuz ayında bu yıl altıncı kez geriledi ve 2016’nın başından bu yana en yavaş hıza indi. Konut piyasasında yüksek borçlanma maliyetleri ve talepteki geri çekilme nedeniyle bozulma izleniyor.

Hükümet verileri yeni konut alımlarının Haziran ayında revize edilmiş 585.000’den yıllık bazda %12,6 azalarak 511.000’e düştüğünü gösterdi. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan tahmin, 575.000 idi.

Temmuz ayındaki satış düşüşü, konut piyasasının yüksek fiyatların ve artan borçlanma maliyetlerinin ağırlığı altında nasıl çöktüğünün en son örneği. İnşaatlar yavaşladı, ev satın alma uygulamaları düşüyor ve artan sayıda alıcı anlaşmalardan uzaklaşıyor.

Stok, talepteki düşüşün ortasında artıyor ve bu da önümüzdeki aylarda konut fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak. Ay sonunda satılık 464.000 yeni ev vardı, bu rakam 2008’den bu yana en yüksek seviyede. Ancak, bunların %90’ı ya hala yapım aşamasındaydı ya da henüz başlamadı.

Geçen hafta açıklanan veriler, konut başlangıçlarının temmuz ayında 2021’in başından bu yana en yavaş hıza düştüğünü ve piyasanın çoğunu oluşturan mevcut konut satışlarının iki yıldan fazla bir süredir en düşük seviyeye gerilediğini gösterdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler