Döviz
Kerim Rota’dan Merkez Bankası hakkında çok konuşulacak iddiayı Uğur Gürses de anlatıyor
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KRT TV canlı yayınında Karar Yazarı Akif Beki’nin sorularını cevapladı. Rota, “Merkez Bankası’nın 31 Aralık’ta bir…
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KRT TV canlı yayınında Karar Yazarı Akif Beki’nin sorularını cevapladı. Rota, “Merkez Bankası’nın 31 Aralık’ta bir günde 130 milyar kâr yaptığını göreceksiniz” diyerekşunları söyledi:
60 MİLYAR ZARARDAN 70 MİLYAR KÂR
“Merkez Bankası, 30 Aralık’tan 31 Aralık’a bir anda 60 milyar zarardan 70 milyar kâra geçti. Burada zararda olan kurumu zararda göstermemek kârlı göstermek için elindeki döviz işlemlerini bir Hazine’yle ya da bir kamu bankasıyla realize edilmesi durumu var.”
Kerim Rota sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elinizde sizin 8 liradan döviz var. Merkez Bankası için söylüyorum, bu dövizler bir yerde duruyor. Sonra bunları 13 liradan satıyorsunuz. Aradaki 5 lirayı kâr yazıyor ve bu seneki defterlerinizi daha iyi gösteriyorsunuz. Şunu göstermemek istediklerini anlıyorum, ‘Merkez Bankası 70 milyar zarar etti’ denmesin diye yapmış olabilirler. O zaman sıfıra getir. Neden 60 milyar kâra geçirip seneye temeddüte atacaksın? Bu kâr nisan ayında Hazine’ye gidecek.”
Merkez Bankası 30 Aralık tarihli bilanço vaziyeti, bankanın 70 milyar TL’ye yakın zarar yazacağını gösteriyordu. Merkez Bankası en son 2005 yılında zarar etmişti.
Uğur Gürses de T24’teki köşesinde dün gece aynı konuyu merceğe koymuş durumda. “Merkez Bankası’nın bilanço zararı nasıl kâra döndü?” makalesinde Gürses soruyor:
“31 Aralık’ta ne yapılmış?
Tam olarak ne yapıldığını bilmiyoruz. Ama sonuç olarak bir gecede, yaklaşık 130 milyar TL’lik ne olduğu bilinmeyen bir kâr yazılıp, zararda olan netice hesabının 60 milyar TL kârda kapatması sağlanmış.
Böyle bir bilanço hareketi hiçbir dönemde görülmüş bir hareket değil.
Şimdi bu bir gecede yaratılan kâr, Hazine’ye temettü olarak aktarılacak.
Bankanın bilanço dışında taşınan kur zararı ise gelecek bilanço yıllarına ötelenecek. Yıllara yedirilerek eritilecek.
Zararda olan Merkez Bankası, bir gecede hokus pokus ile gerçek bir kâr olmayan bilanço içi kârı bir işlemle kâr zarar hesabına aktararak para basmış oldu.”