Döviz
International Institute of Finance’ten yeni dolar/TL tahmini
Dolar/TL TCMB’ni eşsiz çabalarıyla bir kez daha güne 14.83’ten siftah yapıyor. Dolar JYen’e karşı 6 yılık zirve yaparken, Gelişmekte…
Dolar/TL TCMB’ni eşsiz çabalarıyla bir kez daha güne 14.83’ten siftah yapıyor. Dolar JYen’e karşı 6 yılık zirve yaparken, Gelişmekte Olan Ülke FX’ten oluşan bir endeks dün dolara karşı %0.5 değer yitirdi. Şangay’da Covid-19 karantinasının başlaması petrolü baskılarken, dolara da güvenli liman talebi yarattı.
Investing.com dün dolar ve ABD faizlerindeki aksiyonu şöyle yorumladı: ABD 10 yıllık tahvil getirisi bugün gün başında %2,55’i aşarak 3 Mayıs 2019 sonrası zirveyi gördü. 2 yıllık tahvil getirisi %2,41 üzerine çıkarak 17 Nisan 2019’dan sonraki en yüksek seviyeyi gördü. 10 yıllık ve 2 yıllık getiri arasındaki fark da 14 puana düşerek yaklaşık 16 senenin en düşük aralığına indi.
Doların majör 6 para birimi olan euro, sterlin, frank, yen, Avustralya doları ve Kanada doları karşısındaki değişimini gösteren ABD Dolar Endeksi dolar haftaya pozitif başladı. Tahvilde zirveden son saatlerde düşüş gelirken endeks ise bugün 99,38’e yükseldi. Ay başında jeopolitik risk fiyatlaması nedeniyle 99,43’e çıkan ve son 2 yılın en yüksek seviyesini gören endeks, bugün ise tahvil ve faiz fiyatlamasıyla en yüksek seviyeyi gördü.
TL’nin global şoklara rağmen ne kadar süre devaluasyona direneceği finans kuruluşları arasında önde gelen tartışma konusu. “Bankerlerin araştırma kuruluşu” olarak da bilinen International Institute of Finance dolar/TL için adil değer rakamını 9,5’ten 16,5’e yükseltti. Kurum, Mayıs 2021’de rakamı 7,5’ten 9,5’e yükseltmişti.
Türkiye’de mart enflasyonunun yüzde 60’ı aşması beklenirken ve cari açık hızla artarken, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’te tutması, bu sayede de enflasyonun çok altında faiz oranlarıyla kredi büyümesi sağlanması, TL üzerinde baskıyı artırıyor.
KREDİ BÜYÜMESİ VE CARİ AÇIK VURGUSU
IIF Başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL’deki adil değer güncellemesine ilişkin sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, hızlı kredi genişlemesinin ve artan emtia fiyatlarının cari açığı artırdığına işaret etti.
Brooks, “Emtia fiyatlarını yükselten Rusya’nın Ukrayna işgalinin de öncesinde hızlı kredi genişlemesi cari açığı artırıyordu” dedi.
Türkiye’de pandeminin ilk dönemindekini bile gölgede bırakan büyük bir kredi büyümesinin olduğuna işaret eden Brooks, kredi büyümesi oranındaki yüksekliğin kısmının yüksek enflasyon kaynaklı olduğunu ancak genel tablonun TL üzerinde değer kaybı baskısı yaratmakta olduğunu vurguladı.
ADİL DEĞER NEDİR?
IIF, uzun süre 5,50 seviyesinde tuttuğu dolar/TL için adil değer rakamını, 6 Nisan 2020’de 6,30’a, 29 Haziran 2020’de 7,50’ye, 2 Mayıs 2021’de 9,50’ye yükseltmişti.
Bu rakam, bir kurun belirli bir vadede bu seviyeye yükseleceği tahminini değil, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunda cari açığını kapatmak için gerekli görülen kur seviyesine işaret ediyor.
Cari açık dolardaki baskıyı daha da artıracak! & Enflasyon %60’ı aşacak | Özlem Bayraktar Gökşen
Goldman Sachs: Altın fiyatları 2500 dolara çıkacak
Danske: Küresel parasal sıkılaştırma doları güçlendirecek-Eur/USD hedef 1.05