Döviz
ING: Euro Bölgesi Bileşik PMI temmuz ayında 50’nin altına gerileyerek resesyon endişelerini doğruladı
Bileşik PMI’ın 52’den 49,4’e keskin bir şekilde gerilemesi, resesyonist baskıların Euro Bölgesi ekonomisinde daha yaygın hale geldiğini gösteriyor. Avrupa Merkez…
Bileşik PMI’ın 52’den 49,4’e keskin bir şekilde gerilemesi, resesyonist baskıların Euro Bölgesi ekonomisinde daha yaygın hale geldiğini gösteriyor. Avrupa Merkez Bankası için bu, bu yıl toplamda sadece 50 baz puan daha artıracağı görüşümüzü doğrulamakta.
Dün, ECB’nin faiz oranlarını 50 baz puan artırmasıyla Euro Bölgesi’ndeki negatif oranların sonu geldi. Açıklamada, ECB, bunu başardıktan sonra, ileriye doğru ilerlemenin tamamen veriye bağlı olacağını ve aylık bazda oranın ne kadar artırılması gerektiğini belirleyeceğini kabul etti.
ECB’nin veriye bağımlı yaklaşımının ilk gününde, veriler harika görünmüyor. Euro Bölgesi bileşik PMI, haziran ayında 52 olan seviyesinden Temmuz ayında 49,4’e geriledi. Bu, daralmaya işaret ediyor. Bu, Euro Bölgesi’nin (sığ) bir durgunluğa doğru hızla ilerlemesi beklentimizi artırıyor.
İmalat sektörü halen en zorlu ortamı yaşıyor. Ankete göre üretim temmuz ayında keskin bir şekilde düştü ve yeni siparişler de düşüşte. Belki de daha sorunlu olanı, hizmet sektörü büyümesinin de önemli ölçüde yavaşlaması – hizmet PMI’ı 53’ten 50,6’ya düştü, bu da kabaca durgunlukla uyumlu. Güçlü bir turizm sezonu üçüncü çeyreği daralmadan kurtarabilirken, zayıf Alman aktivitesi bu görüşü şüpheye düşürüyor. Genel olarak, resim bu nedenle genelde faaliyette zayıflık göstermekte, bu da keskin envanter artışlarına ve daha zayıf işe alım talebine neden olmakta.
Enflasyon açısından, PMI, yüksek kalmasına rağmen fiyat baskılarında bir miktar gevşeme gösteriyor. Küresel talebin hafifletilmesi ve Çin’deki Covid kısıtlamalarının hafifletilmesi, tedarik zinciri sorunlarının ılımlılaşmasına yardımcı oluyor. Euro Bölgesi’ndeki iç talebin zayıflaması, işletmelerin tüketicilere daha yüksek girdi maliyetleri yoluyla fiyat belirlemelerini zorlaştırıyor. Tabii ki, enerji fiyat gelişmelerinin hâkim olduğu için enflasyondaki zirveyi tahmin etmek zor, ancak fiyat baskılarını hafifletmenin erken işaretleri, bu yılın ikinci yarısında enflasyon zirvesi beklentilerini makul kılıyor.
ECB için bugünkü PMI, mütevazı bir dizi faiz artırımı görüşümüzü doğruluyor. Dünkü 50 baz puandan sonra, ECB’nin toplamda 50 baz puan daha artırmasını bekliyoruz, çünkü durgunluk baskıları ekonomiyi zaten oldukça önemli ölçüde soğutuyor.
ING