Döviz
Danske Bank: Avrupa Merkez Bankası da partiye katılıyor, 2023 ikinci yarıda Euro Bölgesi’nde durgunluk riski artıyor
Euro bölgesi ekonomisi büyüme ivmesini 2. çeyreğin ortalarında korudu, ancak azalan bir hızda. Turizm ve rekreasyon için bastırılmış talebin ortasında…
Euro bölgesi ekonomisi büyüme ivmesini 2. çeyreğin ortalarında korudu, ancak azalan bir hızda. Turizm ve rekreasyon için bastırılmış talebin ortasında hizmet faaliyeti güçlü kalırken, imalat sektörü hala arz darboğazları tarafından kısıtlanmakta. Daha yüksek fiyatlar tüketici ve iş güveni üzerinde giderek daha fazla yük oluşturmakta. Özellikle Alman tüketiciler, Nisan ayında perakende satışlarda keskin bir düşüşle (-%5,4 a/a) yüksek fiyatlar nedeniyle harcamalarını azaltmış görünüyor. Daralan endüstriyel faaliyet ve düşen yeni siparişlerle birlikte, petrol fiyat indirimleri, enerji hibeleri ve sübvansiyonlu toplu taşıma biletleri gibi tüketici rahatlama önlemleri haziran ayından itibaren bir miktar destek verebilirken, Almanya’nın 2. çeyrek GSYİH düşüşüne ilişkin görüşümüzü destekliyor.
Küresel makro görünümümüzü güncelledik: “Batı ekonomilerinde (hafif) bir durgunluk kaçınılmaz görünüyor raporumuzda ve şimdi ABD ekonomisinin agresif Fed sıkılaştırmasının ortasında 2023’ün 2. çeyreğinde hafif bir resesyona düşmesini bekliyoruz. Ekonomik aktivite, iyileşen işgücü piyasası, tedarik zinciri aksaklıklarının hafifletilmesi, savunma ve yeşil geçişe yönelik yatırım harcamalarının hızlanması ile ekonomiler desteklenmeye devam ederken, artan dış rüzgarların büyüme ivmesi üzerinde önemli bir ağırlık kazanmasını ve 2023 ikinci yarı için Euro Bölgesi’nde resesyon riskinin artmasını bekliyoruz. Sonuç olarak, 2022’deki %2,5’lik büyümenin ardından, Euro Bölgesi GSYİH tahminimizi 2023 yılında %1,8’e (daha önce %2,8) indiriyoruz.
Bir blog yazısında AMB Başkanı Lagarde, bankanın hem Temmuz hem de Eylül aylarında politika faizlerini artırmayı planladığını, politika yapıcıların daha fazla veya daha hızlı artış yapmak zorunda kalabileceğini açıkça belirtti. Manşet enflasyon, gıda, enerji ve mal fiyatlarındaki artışın etkisiyle %8,1 ile yeni bir rekor seviyeye yükseldi. Altta yatan enflasyon baskılarının devam etmesi, özellikle üretici fiyatları henüz bir zirve görmediğinden, enflasyon beklentileri hala %2 hedefinin üzerinde durduğundan ve müzakere edilen ücret artışı 1. çeyrekte %2,8’e kadar yükseldiğinden AMB için rehavete çok az yer bırakıyor. Sonuç olarak, piyasalar 50bp’lik bir faiz artışı olasılığı hakkında giderek daha fazla spekülasyon yapıyor.AMB’nin miktarsal genişleme net alımlarını 1 Temmuz’da sona erdirmesini ve ardından Mart 2023’e kadar her toplantıda politika faizlerini 25bp artırarak mevduat faizini %1,0’a çıkarmasını bekliyoruz. Bununla birlikte, enflasyonda daha fazla yukarı yönlü sürprizin ortaya çıkmasıyla, bu yıl ikinci yarıda 50bp’lik bir faiz artırımının olası olduğunu düşünüyoruz (büyük olasılıkla Temmuz veya Eylül).
Zorlu müzakerelerden sonra AB, Rusya’nın altıncı yaptırım paketini kabul etti. Yeni önlemler, altı ay içinde deniz yoluyla teslim edilen Rus petrolünün ve sekiz ay içinde rafine edilmiş petrol ürünlerinin satın alınmasını yasaklamayı amaçlıyor. Boru hattı ham petrolü, Druzhba boru hattı üzerinden Rus tedarikine dayanan Macaristan ve diğer kara ile çevrili ülkelere imtiyazlı olarak geçici olarak hariç tutulacak. Yaptırımlar ayrıca Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın SWIFT’ten ayrıldığını ve üçüncü ülkelere petrol nakliyesiyle ilgili sigorta yasağını da içerdiğini görecek. Yeşil geçişi hızlandırmak ve Avrupa’nın enerji bağımsızlığını artırmak için Komisyon’un yeni REPowerEU planı, 2030 yılına kadar enerji verimliliğine, enerji arzının çeşitlendirilmesine ve yenilenebilir enerjinin hızlandırılmasına 300 milyar Euro yatırım yapılması çağrısında bulunuyor. Bununla birlikte, Avrupa’nın Rus enerjisine olan bağımlılığını sona erdirmek kısa vadeli bir ekonomik sıkıntı yaratmadan gelmeyecektir.
Danske Bank