Döviz
ABD tahvil faizleri 3 yıllık zirvede, dolar güçleniyor, Asya satıcılı
Wall Street Cuma gecesi karışık bir seansla haftaya veda etti. DJ30 gerilerken, S&P500 ve NASDAQ Facebook dışında güçlü kar açıklayan…
Wall Street Cuma gecesi karışık bir seansla haftaya veda etti. DJ30 gerilerken, S&P500 ve NASDAQ Facebook dışında güçlü kar açıklayan teknoloji hisseleri ve beklentiyi oldukça aşan bir tarım dışı istihdam raporunu kutladılar. Fakat, uzmanlar piyasalarda trend oluşmadığı, bir süre daha yüksek oynaklığın başlıca gündem maddesini teşkil edeceği uyarısını yapıyor. Nitekim, Pazartesi sabahı tatilden dönen Çin borsaları dışında, Asya’da endeksler kıpkırmızı. S&P500 ve DJ30 vadelileri eksiye öndü.
Tüm dünya için borçlanma faizi kriteri teşkil eden ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili (DİBS) getirisi %1.91’le 2019’dan bu yana zirvesini sınıyor. Dolar Endeksi %0.3 primle 95.60 düzeyinde.
Dolar tarım-dışı istihdamı satın aldı, sırada bu hafta açıklanacak TÜFE var. Uzmanlar manşet TÜFE’nin %7.2’yle 1982’den bu yana zirvesini sınayacağı öngörüsünü paylaştılar.
Bloomberg’e göre, tahvil traderleri enflasyon verisin gözlerken, ABD Hazinesi’nin 10 ve 30 yıl tahvil ihraçlarını da korkuyla bekliyor. Zayıf talep, DİBS satışlarını derinleştirebilir. Aynı haberde, enflasyon kısa sürede ivme kaybetmezse, 10 yıl vadeli kağıdın getirisinin %2.25’in üstüne fırlayabileceği kaydedildi.
ABD tahvil faizleri uzun süre enflasyon ve Fed’in parasal sıkılaştırma planlarına direndiler, yani faizler düşük kaldı. Velakin, Alman ve Japon tahvil getirilerindeki yükseliş, ABD tahvillerinin cazibesini azaltıyor. İlerleyen aylarda 2-30 yıl vadede oldukça sert yukarı hareketler görülebilir.
Morgan Stanley Cuma günü yayınladığı raporda son onyılların en sert ve kararlı parasal sıkılaştırma rejiminin başladığını kaydetti. Fed faiz artırımı yanında bilançosunu da daraltacak. Oluşacak dolar darlığı ve doların faiz maliyetinin artması dünya ekonomisinde ufka çaplı şok yaratabilir.
Türkiye gibi Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) için Fed niyetleri büyük tehlike. Özellikle Türkiye gibi dolarla borçlanan ve ekonomisi Çin’den destek almayan bir ülkede kredi faizlerinin yükselmesi çok olası.
GOÜ genelinde (Çin haricinde) para çıkışları Ocak’ta da devam etti. Geçen sene parasal sıkılaştırmaya geçen GOÜ merkez bankaları, Fed’le yarışmak zorunda. Bu yarış GOÜ’de finansal koşulların 2022 boyunca sıkılaşacağının işareti. Geçmişte böyle dönemler GOÜ hisse ve yerel para cinsinden tahviller için olumsuz sonuçlar doğurdu.
Dr. Fulya Gürbüz: Veri yoğun hafta bizi bekliyor…
Fed’in faiz artışı Türkiye’yi teğet geçer mi? & Enflasyona çare yok! | Tuğberk Çitilci
Fitch: Fed bilançosu 2024 sonuna kadar 6,4 trilyon dolara düşebilir