Sosyal Medya

Döviz

ABD, Moskova üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla Rus tahvil ödemelerini durdurdu

ABD, Moskova üzerindeki baskıyı artırıp dolar varlıklarını kullandırmamak için Pazartesi günü Rus hükümetinin 600 milyon dolardan fazla olan ülke borcunu…

ABD, Moskova üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla Rus tahvil ödemelerini durdurdu

ABD, Moskova üzerindeki baskıyı artırıp dolar varlıklarını kullandırmamak için Pazartesi günü Rus hükümetinin 600 milyon dolardan fazla olan ülke borcunu ABD bankalarında tutulan rezervlerden ödemesini durdurdu.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından uygulamaya konulan yaptırımlar kapsamında, Rus merkez bankasının ABD finans kuruluşlarında tuttuğu döviz rezervleri donduruldu.

Ancak Hazine Bakanlığı, Rus hükümetinin bu fonları dolar cinsinden ülke borcuna tek tek kupon ödemesi yapmak için kullanmasına izin veriyordu.

ABD Hazine Bakanlığı sözcüsüne göre, Pazartesi günü, vadesi dolan tahviline yapılan 552,4 milyon dolarlık anapara ödemesi de dahil olmak üzere ödemeleri geldiğinde, ABD hükümeti Moskova’nın dondurulan fonlara erişimini kesmeye karar verdi.

84 milyon doları Pazartesi günü yapılması gereken 2042 vadeli bir dolar tahvilin kupon ödemesiydi.

Sözcü, hareketin Moskova’yı kaynaklarını borcundaki ödemeler için mi yoksa savaş çabalarını desteklemek de dahil olmak üzere başka amaçlarla mı kullanacağı konusunda bir karar vermeye zorlamak için yapıldığını söyledi.

Rusya bunu yapmamayı seçerse tarihi bir temerrütle karşı karşıya kalır.

Sözcü, “Rusya kalan değerli dolar rezervlerini boşaltmak veya gelen yeni gelir veya temerrüt arasında seçim yapmalıdır.” dedi.

Konuya aşina bir kaynak, şimdiye kadar muhabir banka olarak ödemeleri işleyen JPMorgan Chase &co’nun Hazine tarafından durdurulduğunu söyledi.

Muhabir banka, Rusya’dan gelen kupon ödemelerini işler ve denizaşırı tahvil sahiplerine dağıtması için ödeme acentesine gönderir.

Kaynak, ülkenin ödemeyi yapmak için 30 günlük bir ödemesiz süresi olduğunu söyledi.

Temerrüt endişeleri

Yaptırımlar Rusya’nın altın ve döviz rezervlerindeki 640 milyar doların yaklaşık yarısını dondurduğundan, Rusya’nın rezervleri ödemeleri yapmak için yeterli olsa da mümkün olamıyor.

ABD ve Avrupa’nın bu hafta Ukrayna’daki sivil cinayetleri nedeniyle Moskova’yı cezalandırmak için yeni yaptırımlar planladığı gibi, geri çekilme baskısı da ekleyecek.

Değeri yaklaşık 40 milyar dolar olan toplam 15 uluslararası tahvili bulunan Rusya, benzeri görülmemiş Batı yaptırımlarına rağmen uluslararası borcunda temerrüde düşmekten kaçınmayı başardı. Ama işi gittikçe zorlaşıyor.

Hong Kong’daki Gibson Dunn’da yaptırım avukatı olan David Wolber, “Temelde yapmak istedikleri şey, ellerini zorlamak ve memleketlerindeki döviz rezervlerine daha da fazla baskı yapmak” dedi.

“Rusya elinin altındaki rezervlerden ödemeyi yaparsa Rusya’nın bu dolarları diğer faaliyetler için, özünde savaşı finanse etmek için kullanma yeteneğini ortadan kaldırıyor.”

Yetkili, bunun Rusya’nın Avrupalı müşteriler tarafından gaz için ruble ödenmesi talepleri üzerinde de baskıya yol açabileceğini söylüyor.

Rusya’ya en son 2030 vadeli bir tahvilde 447 milyon dolarlık kupon ödemesi yapmasına izin verildi, ki bu da savaşın başlamasından bu yana en az beşinci ödemeydi.

Rusya, yaklaşan tahvil ödemelerinden herhangi birini önceden tanımlanmış zaman dilimlerinde gerçekleştiremezse veya dolar, euro veya başka bir para biriminin belirtildiği ruble cinsinden ödeme yaparsa, bu bir temerrüt oluşturacak.

Rusya yaptırımlar nedeniyle uluslararası borçlanma piyasalarına erişemezken, temerrüt, alacaklılar tamamen geri ödenene ve temerrütten kaynaklanan yasal davalar çözülene kadar bu piyasalarda yasaklanacaktır.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler